Späť

Moja káva: Michal Tamáš

Nedeľa, 19.2. 2017, 02:05

Som študentom piateho ročníka marketingu na fakulte manažmentu na Prešovskej univerzite v Prešove a prvýkrát som sa s kávou stretol v dobe, keď sa v hlavnej budove univerzity otvorila kaviareň Yogi´s, v ktorej aktuálne pracujem. S prácou v gastronómii som sa predtým nestretol, ale mal som skúsenosti v obchode a s komunikáciou s ľuďmi.

Moja cesta k baristike bola veľmi zaujímavá. Chodieval som často na kávu a chalanov som sa neustále vypytoval ohľadom jej prípravy. Výbornú chuť espressa som však ocenil až o nejakú dobu, keďže som pil väčšinou espresso americano. Ale jeden deň mi dali chalani ochutnať espresso. V tom momente som si myslel, že je to priveľmi horké a vôbec mi to nechutilo. No keď som sa na druhý deň vrátil a spravili mi moje klasické americano, tak mi už prišlo vodnaté a bez chuti a odvtedy si vychutnávam espresso.

Po nejakej dobe ma zaujalo aj latte art, v ktorom boli kolegovia Vladimír Kmec, Vladimír Koč  a Lukáš Siroka excelentní, tak som si objednával cappuccino, aby som si mohol skúšať kreslenie do kávy.

K práci v Yogi´se som sa dostal tak, že jeden deň, už teraz terajšiemu kolegovi, prišlo nevoľno a bolo potrebné ho zastúpiť v budove rektorátu, kde tiež máme pobočku. Tak sa jeden z chalanov vybral na zástup a druhý potreboval výpomoc, tak zavolali mňa na skúšku, aspoň pomôcť s kasou. A odvtedy som sa stal členom ich tímu.

Teraz už je to vyše roka, čo sa venujem baristike a baví ma to stále viac.

Káva, ktorá je teraz najviac môjmu srdcu blízka je Musetti. Pravidelne skúšam jej rôzne zmesi. ako napríklad Bar, ktorú máme v našej kaviarni alebo taktiež Paradiso a jedna z mojich najobľúbenejších je Evoluzione. S každou z nich sa snažím skúšať pripraviť dokonalé espresso. To sa snažím docieliť nastavením mletia, so správou teplotou vody a s ostatnými aspektami, ktoré ovplyvňujú celkovú chuť výsledného espressa.

V polovici januára som absolvoval školenie v Talianku. Videl som celý proces praženia tejto kávy na vlastné oči a bol to jeden z mojich najväčších gastronomických zážitkov. Taktiež som mal možnosť sa stretnúť s Luigim Lupim, ktorý je nazývaný „otcom latte art“. Mať možnosť si vyskúšať kresliť pod jeho dohľadom a vidieť jeho prácu bol výnimočný a obohacujúci zážitok a dúfam, že sa s ním opäť čoskoro stretnem.

Keďže v Yogi´se trávim väčšinu času a kvôli veľkému pohybu zákazníkov tam nie je zatiaľ priestor pre alternatívne prípravy, tak tým sa venujem menej. Ale vždy, keď je príležitosť a oddych, tak si rád pripravím doma kávu formou aeropressu.

Foto: archív M. Tamáša

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031