Moja káva: Michal Tamáš
Nedeľa, 19.2. 2017, 02:05Som študentom piateho ročníka marketingu na fakulte manažmentu na Prešovskej univerzite v Prešove a prvýkrát som sa s kávou stretol v dobe, keď sa v hlavnej budove univerzity otvorila kaviareň Yogi´s, v ktorej aktuálne pracujem. S prácou v gastronómii som sa predtým nestretol, ale mal som skúsenosti v obchode a s komunikáciou s ľuďmi.
Moja cesta k baristike bola veľmi zaujímavá. Chodieval som často na kávu a chalanov som sa neustále vypytoval ohľadom jej prípravy. Výbornú chuť espressa som však ocenil až o nejakú dobu, keďže som pil väčšinou espresso americano. Ale jeden deň mi dali chalani ochutnať espresso. V tom momente som si myslel, že je to priveľmi horké a vôbec mi to nechutilo. No keď som sa na druhý deň vrátil a spravili mi moje klasické americano, tak mi už prišlo vodnaté a bez chuti a odvtedy si vychutnávam espresso.
Po nejakej dobe ma zaujalo aj latte art, v ktorom boli kolegovia Vladimír Kmec, Vladimír Koč a Lukáš Siroka excelentní, tak som si objednával cappuccino, aby som si mohol skúšať kreslenie do kávy.
K práci v Yogi´se som sa dostal tak, že jeden deň, už teraz terajšiemu kolegovi, prišlo nevoľno a bolo potrebné ho zastúpiť v budove rektorátu, kde tiež máme pobočku. Tak sa jeden z chalanov vybral na zástup a druhý potreboval výpomoc, tak zavolali mňa na skúšku, aspoň pomôcť s kasou. A odvtedy som sa stal členom ich tímu.
Teraz už je to vyše roka, čo sa venujem baristike a baví ma to stále viac.
Káva, ktorá je teraz najviac môjmu srdcu blízka je Musetti. Pravidelne skúšam jej rôzne zmesi. ako napríklad Bar, ktorú máme v našej kaviarni alebo taktiež Paradiso a jedna z mojich najobľúbenejších je Evoluzione. S každou z nich sa snažím skúšať pripraviť dokonalé espresso. To sa snažím docieliť nastavením mletia, so správou teplotou vody a s ostatnými aspektami, ktoré ovplyvňujú celkovú chuť výsledného espressa.
V polovici januára som absolvoval školenie v Talianku. Videl som celý proces praženia tejto kávy na vlastné oči a bol to jeden z mojich najväčších gastronomických zážitkov. Taktiež som mal možnosť sa stretnúť s Luigim Lupim, ktorý je nazývaný „otcom latte art“. Mať možnosť si vyskúšať kresliť pod jeho dohľadom a vidieť jeho prácu bol výnimočný a obohacujúci zážitok a dúfam, že sa s ním opäť čoskoro stretnem.
Keďže v Yogi´se trávim väčšinu času a kvôli veľkému pohybu zákazníkov tam nie je zatiaľ priestor pre alternatívne prípravy, tak tým sa venujem menej. Ale vždy, keď je príležitosť a oddych, tak si rád pripravím doma kávu formou aeropressu.
Foto: archív M. Tamáša