Moja káva: Lucia Ratkovská
Pondelok, 2.3. 2015, 00:58Na nedávnej juniorskej baristickej súťaži baristov Coffee Cup 2015 v Bratislave najviac zaujala Lucia Ratkovská a stala sa víťazkou 9. ročníka tejto obľúbenej súťaže mladých baristov. Na GASTROwebe teraz prezentuje svoj súťažný voľný kávový drink SAKURA SA DO.
Ide o nealkoholický kávový nápoj s espressom, japonským čajom Matcha a bazovým sirupom. Názov nápoja Lucia zvolila po japonsky: „SAKURA SA DO“. Presný preklad je ťažko povedať, ale Sakura znamená čerešňa a Sa Do čajová cesta. Skôr ide o vyjadrenie znakov, ktoré majú hlbší význam. „Od začiatku som vedela, že chcem kávu spojiť s čajom. Vnímala som túto voľbu ako zaujímavú kombináciu na prepájanie netradičných chutí,“ vysvetľuje Lucia Ratkovská.
Ako voľný nápoj vznikol?
„Pri tvorbe som bola inšpirovaná a ovplyvnená mojim štvormesačným pobytom v Japonsku, ktorý som absolvovala minulý rok. Nikdy by mi nenapadlo, že by som sa mohla zúčastniť typického čajového ceremoniálu zameraného na prípravu čaju Matcha. Hneď ako som videla jeho prípravu, pochopila som, že to ani zďaleka nie je iba zaliatie čaju horúcou vodou. Predstavuje to históriu a tradíciu pitia čaju v Japonsku, ktoré ma veľmi uchvátili a chcela by som o tom v budúcnosti nadobudnúť viac vedomostí. Pre mňa to bolo veľmi náročné nakoľko sa musíte naučiť striktné pravidlá zamerané na správnosť chôdze, úklonov, sedenia, konzumácie a hlavne prejavenie úcty vo forme japonských fráz a dbať musíte aj na oblečenie,“ hovorí Lucia.
Na Slovensku veľa ľudí podľa Lucie zatiaľ čaj Matcha nepozná. Ten však v sebe skrýva vyšší obsah vitamínov a antioxidantov ako iné čaje. Najväčšie plus tohto čaju, ktoré ja vnímam, je prevencia a silný účinok pri boji proti rakovine. Z čaju sa vyrábajú aj výborné čajové čokolády, rôzne druhy dezertov, múčnikov, nápojov. Skôr sa preukazuje kreativita v ktorej dokážete čaj využiť. Produkuje sa jedine v práškovej forme s typickou smaragdovo-zelenou farbou, ktorá môže niektorých vystrašiť. „Pri opísaní vône som sa stretla s prirovnaním k hrášku, ale myslím, že je to individuálne, pretože každý môže cítiť niečo iné. Chuť čaju je sladká s miernym náznakom trpkosti. Existuje veľa druhov a každý sa špecifikuje s inými typickými znakmi. Skúsenosť mám aj s najkvalitnejšou odrodou, a po vymiešaní mal čaj konzistenciu pudingu čo bolo pre mňa prekvapivé. Typická príprava je v špeciálnej čajovej miske, vyšľahaním s horúcou vodou za pomoci bambusovej metličky zvanej „Chasen“. Tajomstvo spočíva vo vytvorení peny na povrchu. Túto techniku prípravy som volila aj ja na ozvláštnenie prípravy môjho voľného nápoja,“ podotýka Lucia Ratkovská.
Voľný nápoj vznikol pri príležitosti školskej súťaže na pôde Hotelovej akadémie Mikovíniho v Bratislave v spolupráci so Školou Baristu.
SAKURA SA DO
• 10 ml bazového sirupu
• 1 Espresso
• 5 ml čaju Matcha
• 30 ml mliečnej peny s pridaním práškového čaju Matcha (iba na zafarbenie)
„Na prípravu nápoja na spodok pohára používam bazový sirup. Sirup sa výborne spája s chuťou čaju Matcha, ale aj s kávou, kedy baza potláča taktiež kávovú chuť. (Pri bežnom pití odporúčam piť čaj samotný, ale záleží to od chuťových preferencií, kedy si do čaju môžete pridať kvalitný sirup, tak ako pri káve niekto preferuje cukor.) Ďalej používam espresso, do ktorého pridávam vyšľahaný čaj Matcha. Na vrch pridávam mliečnu penu s pridaním čajového prášku na zafarbenie peny do zelenej farby. Chuť nápoja zostáva mierne horká a trpká. Pre ozvláštnenie nápoja som podávala ako doplnok k voľnému nápoju kokteilové čerešne. Odporúčala som, konzumáciu čerešne ako prvej. Nakoľko pri prvom zahryznutí čerešne dochádza k osladeniu následného dúšku nápoja. Po prejdení sladkej čerešňovej chute sa potom vracia chuť kávy,“ dodáva Lucia.
Foto: Ondrej Bobek, Jozef Kovaľ