Späť

Cuvée - skrytá popoluška

Piatok, 29.3. 2013, 22:30

Slovo cuvée pochádza z Francúzska. Ide o označenie zmesi vín, ktoré sa používajú na výrobu šumivých vín (druhotné kvasenie). Vo svete je viac preferovaný výraz pre zmes tichých vín blend (blending) - kupáž dvoch a viacerých odrôd vín.

Vinári kupážujú (sceľujú) vína za účelom vytvoriť špeciálne víno a prezentujú ho ako to najlepšie zo svojej pivnice.

Budovanie reputácie

Medzi slovenskými konzumentmi vína bolo donedávna cuvée (slovenskí vinári ho označovali ako známkové víno) považované za menejcenné, zmes lacných vín. Musím s nimi súhlasiť, vo väčšine prípadov mali pravdu. Malí a strední slovenskí vinári sa skôr v minulosti orientovali na výrobu jednoodrodových vín a cuvée (známkové víno) vyrábali skôr veľké vinárske podniky a poľnohospodárske družstvá.

Našťastie dnes môžeme na slovenskom vinárskom trhu nájsť naozaj zaujímavé biele, ružové a červené cuvée. Avšak i napriek tomu, väčšina slovenských konzumentov naďalej považuje tento typ vín za podradné. Veľmi pomaly a nedôverčivo pozerajú na víno s týmto označením. Slovenskí vinári majú ťažkú úlohu presvedčiť ich o opaku. Podarí sa im zmeniť názor? Myslím si, že časom, ak budú vyrábať kvalitné cuvée zo slovenského hrozna.

Ako vzniká cuvée?

Vo svete, hlavne vo Francúzsku, sa môžete stretnúť s cuvée (the blend). Ide o kupáž 2,3,4, ale aj 13 odrôd (Chateauneuf de Pape). Vinári, najmä vo svete, uvádzajú na vínnej etikete percentuálne zastúpenie jednotlivých odrôd. Väčšia časť slovenských vinárov neuvádza pomer použitých odrôd v cuvée. Možno z obavy, že by niekto iný mohol ich kupáž napodobniť. Mala som možnosť stáť pri tvorbe troch cuvée vín. Bola to zaujímavá skúsenosť.

Ako sa cuveé tvorí? Najskôr si prechutnáte jednotlivé vína, ktoré budú použité vo výslednej kupáži. Premyslíte si, čo by sa k čomu hodilo a zapisujte si svoje nápady. Potom si do rúk zoberiete odmerný valec, vína a nádobu. Namiešate si v danom pomere niekoľko vzoriek a snažíte sa vytvoriť tú najlepšiu kupáž. Možno vám to bude trochu pripomínať hodinu chémie :). Výsledné cuvée by malo byť v prvom rade harmonické. Vôňa i chuť by mala tvoriť jeden celok. Cuvée by malo byť vhodné na samostatné pitie, ale taktiež by sa malo hodiť ku gastronómii. Malo by tiež odrážať svoj pôvod, odkiaľ pochádza. Malo by niesť rukopis vinára, ktorý ho vyrobil. Vytvoriť cuvée, ktoré bude prezentovať vaše vinárstvo, je zodpovedná úloha. Môžem však prehlásiť, že väčšina slovenských vinárov vyrába hodnotné cuvée. Teraz by mali o ich kvalite presvedčiť svojich konzumentov, a tým zbúrať pomyselnú bariéru s názorom, že cuvée je menejcenné, druhotné víno. Potom sa následne zvýši obľúbenosť pitia i tohto typu vín.

Autor: Denisa Tarinová

Foto: sxc.hu

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031