Späť

Keď je pivo vecou národnej hrdosti

Sobota, 31.8. 2013, 00:56

Krajiny ako Nemecko, Spojené Kráľovstvo či Belgicko reprezentuje osobitý charakter piva, ktoré je zároveň vecou národnej hrdosti.

Predstavím vám tri pivné veľmoci a druhy pív, ktoré sú pre nich charakteristické.

Nemecko

Nemecko je skutočne krajinou piva, a to nielen spotrebou, ale aj množstvom pivovarov, z ktorých viac než polovica sa nachádza v Bavorsku. To je známe nielen špecialitami z bravčového mäsa, ale hlavne slávnosťou piva Oktoberfest. Nemci síce vypijú veľa piva, no majú aj vycibrený vkus. Kvalitu piva im zaručuje zákon už z roku 1516 Reinheitsgebot, ktorý nekompromisne chráni spotrebiteľa. Druhy piva sú rôznorodé, no Nemci sú skôr tradicionalisti a pridŕžajú sa zavedených receptov.

Alt

Tento druh piva sa varí hlavne v okolí Düsseldorfu a jedná sa o vrchne kvasené pivo. Je to jeden z mála starých receptov, ktoré prežili. Kvasenie prebieha pri nižších teplotách 0 – 8 °C ako je zvykom pri spodne kvasených pivách. Výsledkom je tmavé pivo pikantnejšej chuti s vyváženou ovocnosťou a sladovitosťou. Čapuje sa bez pomoci hnacích plynov, len za pomoci zemskej príťažlivosti. Kvalitné altbier môžete ochutnať mestskej časti Altstadt.

Kölsch

Je svetlé, slamovožlté, vrchne kvasené pivo. Chmeľová chuť nie je výrazná, ale zato jemná, ovocná, môžu sa objavovať nakyslé tóny. Kölsch je priamym konkurentom piva altbier, pretože sa varí v Kolíne nad Rýnom, kde 24 pivovarov podpísalo podmienky varenie tohto druhu piva. Zaujímavosťou je, že pivo sa čapuje do dvojdecových pohárov, ktoré majú špeciálny podnos, do ktorého presne zapadajú.

Weizen

 Pšeničné alebo nazývané aj Weissbier (biele pivo) má dlhú pivovarnícku tradíciu už od 15. storočia, kedy si šľachtické rody udelili privilégium varenia piva z pšenice. Pivo je jasnej, svetložltej farby s jemnou sviežou chuťou citrusov a s ľahkou kvasnicovou dochuťou. Pivo sa vyrába s prídavkom kvasníc - zakalené, bez kvasníc - svetlé, tmavé  dokonca má silnejšiu zimnú verziu v podobe Weizenbocku.

Bock

Silný ležiak svetlej až jantárovej farby s výraznejšou chmeľovou dochuťou. Pôvodne sa tento druh piva varil v alkoholickejšej verzii než dnes, pretože už od stredoveku muselo pivo prekonávať ďaleké kupecké cesty.

Ďalšími významnými druhmi (podobné plzenskému typu piva) sú Dortmunder – typ jemnejšieho ležiaku než pilsener, Münchener – tzv. dunkel, tmavý ležiak.

Britské ostrovy

Zvláštne chute tu majú, tak by našinec ocenil pivo z týchto končín. Všetko asi začalo v Škótsku, keď kmeň Piktov bol známy nielen skvelou prácou s kameňom, ale aj varením piva. Problém bol ale ten, že chmeľu sa na Škótskej vysočine nedarí a postupom času boli národy na severe závislé na dovoze chmeľu z Anglicka a možno aj preto sa recepty varenia piva dostali aj na juh a dali vzniknúť tradičným pivám ako bitter, mild, sweet stout, heather ale

Bitter

Je hlavným druhom piva na ostrovoch. Varí ho viac-menej každý pivovar, avšak veľmi sa netrápia s označením piva a tak ho môžete nájsť v rôznych formách ESB, Ordinary, Special bitter. Zaujímavé je, že slad sa suší nad ohňom, takže aj pivo má vysokú horkosť – dymovosť, je tmavé a spodne kvasené a tradične bez peny. 

Mild 

Bolo obľúbené pivo medzi robotníkmi, ktorý sa radi potúžili počas práce, pretože obsahuje málo alkoholu. Môžete ho nájsť v rôznych verziách ako svetlé, tmavé, ovocné, nikdy však horké.

Stout

Špeciálne pivo z praženého sladu až nepriehľadnej čiernej farby. Toto spodne kvasené pivo môžete nájsť v rôznych verziách ako írsky stout - veľmi suché a silné pivo, chutí po toaste. Imperial stout - exportovaný do Ruska na cársky dvor. Aby pivo vydržalo cestu po Baltickom mori, muselo sa vždy doliehovať. Porter – alternatíva pre pomenovanie stoutu, aj keď stout je silnejší. Sweet stout - do piva sa pridáva laktóza, chuť je sladšia. Ostatné druhy ako Coffee stout, Chocolate stout označujú chuť piva. Dlhý čas bol stout gastronomicky spojený s jedením ustríc.

Ale

Je vo všeobecnosti súhrnným názvom pre vrchne kvasené pivá, ktoré sa vyznačujú príjemnou ovocnosťou vo vôni aj v chuti.

Heather ale

Špecialita Škótskej vysočiny varená 4 000 rokov na tomto území. Vrchne kvasené pivo ľahkej suchej chuti s ovocnou arómou. Niektoré pivovary pridávajú kvety z danej oblasti – pivo dostane ľahkú kvetinovú arómu.

Belgicko

Krajina tisíc a jedného piva. Pivo s eleganciou povýšené svojou dokonalosťou na úroveň francúzskeho vína. Belgičania nie sú skutočne žiadny konzervatívci. Pijú pivo ako im chutí: kyslé, slané, horké, sladké, neboja sa pridať korenie, sirup či ovocie, len aby spĺňalo požiadavky spotrebiteľov. Mušle, hranolky a pivo - to je tá správna kombinácia pre belgického gurmána. Pokúsim sa vám predstaviť aspoň niektoré z pív. 

Witbier

Toto pivo je dôkazom, že táto krajina je susedom Nemecka a že aj tu sú pšeničné pivá obľúbené, len s tým rozdielom, že pri mestečku Hoegaarden, kde všetko začalo, pridávajú koriander a kôru z curaçaa. Pivo je vrchne kvasené s ľahkou osviežujúcou chuťou, mierne zakalené.

Lambiek

Údolie Zennevallei je prírodným klenotom, pretože práve tu sa varí pivo, ktoré kvasí ako v dávnoveku, a to spontánne. Umožňujú to kvasinky, ktoré sa bežne vyskytujú v tomto údolí. Podkrovie je miesto, kde pivovary nechávajú mladinu kvasiť v plytkých medených kadiach. Potom sa mladé pivo dáva do drevených sudov, kde zrie 1 až 3 roky. Lambiek je pivo, ktoré je kyslé a trpké s malou horkosťou, pretože sa do piva pridáva chmeľ z minulého roku. V tomto stave je pivo vo väčšine prípadov pre spotrebiteľa neprijateľné, preto sa do neho pridáva ovocná zložka, najčastejšie maliny, čerešne, no aj banány a broskyne. Špecialitou z piva lambiek je Faro, pri ktorom sa pridáva len cukor alebo miešaním mladého lambieku s 3-ročným dostaneme pivo kyslej a slanej chuti - Geuze.

Raritou sú trapistické pivá, ktoré varia mnísi rádu trapistov. V západnej Európe majú kláštorné pivá veľkú obľubu hlavne preto, že sú spájané s kvalitou, a preto sú obľúbené medzi milovníkmi dobrého piva. Trapistických kláštorov, ktoré produkujú pivo je osem: Chimay, Westvleteren, Orval, Rochefort, Achel, Westmalle, La Trappe (Holandsko) a nedávno pribudol Stift Engelszell v susednom Rakúsku. Na to, aby sa pivo mohlo označovať ako „authentic trappist“ musí spĺňať niekoľko základných podmienok:

● pivo sa musí variť mníchmi alebo pod ich dohľadom

● suroviny na varenie sa pestujú výhradne v okolí kláštora

● voda sa používa z miestneho prameňa

● väčšina zisku je použitá na charitu

V Belgicku sa varia, samozrejme, aj spodne kvasené pivá, no vrchne kvasené pivá sa vyznačujú väčšou škálou chutí a vôní  a v základe sa rozdeľujú na enkel, dubbel, tripel a quadrupel, pričom rozhodujúcim faktorom pre zaradenie je počet sladov, ktoré sa pri výrobe použijú. Príjemným obdobím je čas Vianoc, kedy Belgičania tvrdia, že sa potrebujú zohriať, a tak varia úžasné špeciály, ktoré sú odlišné od tradičnej výroby, sú silnejšie a v obmedzenom množstve a navodzujú slávnostnú atmosféru.

Svet piva je skutočné bohatý, snažil som sa predstaviť pivo, ktoré má u nás malý priestor v gastronomických zariadeniach. Dúfam, že som vás inšpiroval k degustáciám nových typov piva.    

Jozef MilčíkAutor: Jozef Milčík

Foto: sxc.hu

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031