Späť

Ako spárovať pivo s jedlom

Pondelok, 2.12. 2013, 01:06

Pre snúbenie piva s jedlom platia rovnaké pravidlá, ako pre hocijaký iný nápoj, vrátane vína. Pivo má však jednu špecifickú chuť, a tou je chmeľová aróma.

Dochmeľovanie piva veľmi ovplyvňuje celkový dojem z piva. Samozrejme, niekto môže namietať, že aj príprava sladu má rozhodujúcu úlohu v celkovej chuti piva. Určite má na chuti piva dosť veľký podiel, no pri výraznej chmeľovej dochuti nebude nikdy dominantná. Najlepšie je, keď sladovosť piva podtrhne, zvýrazní a doplní príjemná horkosť piva.

Vybral som niekoľko pivných špeciálov, ktoré sa medzi sebou líšia celkovým chuťovým dojmom a pre inšpiráciu som sa k nim pokúsil priradiť vhodné pokrmy nielen z ich materských regiónov, ale aj od nás.      

Alt

K tomuto pikatnému pivu by som odporučil  nemeckú špecialitu z Porýnia  Rheinischer Sauerbraten –  hovädziu pečeň s omáčkou z hrozienok, alebo pečenú kačku potretú medom s dusenou kapustou a lokšami.

Kölsch

Chuť tohto piva nie je veľmi chmeľovo výrazná, ale zato jemná a ľahko kyslá. Odporučil by som k tomu Frankfurter Rippchen – čo sú nasolené kotlety, dusené na sladkokyslej kapuste. Možno u nás by sa toto pivo nestratilo pri strapačkách s kapustou a baraninou.

Weizen/Witbier

Pšeničné pivo jasne žltej farby so sviežou chuťou citrusov by som odporučil k jednoduchým úpravám bieleho mäsa, ako kurací steak alebo si k nemu vyberte nie príliš korenené biele klobásky. Z belgickej kuchyne by som odporučil mušle dusené na bielom víne.

Bock

K tomuto silnému, chmeľovo výraznému pivu sa krásne hodia chuťovo výrazné klobásky, údený úhor, či špeciality z pečienok.

Lambiek

Spontánne kvasené pivo kyslej a slanej chuti sa najviac hodí k ustriciam, no jeho sladšia verzia doplnená o maliny či čerešne sa výborné hodí k ovocným dezertom.

Trippel

Najpopulárnejší špeciál belgicka s komplexnou a vyváženou chuťou sa najlepšie snúbi s pečenou teľacou kotletou, bravčovými líčkami či mušľami dusenými na cesnaku s hranolkami. 

Bitter

Už názov piva pripomína, že pivo je skutočne bitter - horké. Odporučil by som ho k tradičným English breakfast (aj naši predkovia pili pravidelne pivo na raňajky), či Black puding. U nás, samozrejme, k zabíjačkovým špecialitám.

Mild

Pivo, v ktorom vyniká sladová chuť a vôňa. Je málo alkoholické a niekedy sa v niektorých objavujú karamelové tóny, čo hlavne záleží od prípravy sladu. Škótsky údený losos je k tomuto pivu to pravé.

Heather ale

Zaujímavé pivo s kvetinovou arómou a jemnou kyslasto-ovocnou chuťou sa hodí najlepšie jahňaciemu na rozmaríne.

Vianočné špeciály

Žiadne iné pivo nemá takú paletu chutí a vôní, akú môžu priniesť len vianočné špeciály.  Čokoládové, ovocné, portské, orechové tóny – chuť piva umocňuje čaro Vianoc. Ako jedny z mála môžete bez mihnutia oka podávať k zákuskom či pralinkám, no mali by sa snúbiť aspoň v dominantnej chuti (čokoládové tóny piva so sacherovou tortou a pod.).

Jozef MilčíkAutor: Jozef Milčík

Ilustračné foto: chitownontap.com

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031