Späť

Divina s nádychom Vianoc

Utorok, 18.12. 2012, 01:14

Michal Škorec, šéfkuchár Simply restaurant v Partizánskom, GASTROwebu predstavil svoje špeciálne menu ladené v divinovom tóne s nádychom Vianoc, ako aj návrh vianočného soireé inšpirovaného tradíciami z jeho regiónu i zo sveta.

„V rámci divinového menu som hosťom ponúkol ako predjedlo srnčiu terinku doplnenú o gaštanový nok. Po predjedle prišla na rad tradičná vianočná hríbovica. Po nej opäť divina, a to jelení chrbát na feniklovo-kuriatkovom ragú s tekvicovým pyré. A ako dezert boli podávané tekvicové lokše so slivkovým lekvárom a domácou makovou zmrzlinou. Snažil som sa, aby chute na seba nadväzovali. Takže začali sme divinou s trošku nasládlou prílohou, po ktorej nasledovala sladko-kyslá hríbovica. Po malej prestávke v hlavnom chode dominovala opäť divina, tentoraz s hríbikmi - kuriatkami, zjemnená tekvicou. Tekvicou sme pokračovali aj v dezerte, ktorý sme zakončili tradičnou surovinou Vianoc - makom, no pre Slovensko stále trochu raritnou makovou zmrzlinou,“ hovorí Michal Škorec.

Podľa jeho slov sa v tomto menu snažil použiť tradičné slovenské suroviny, ktoré súvisia so zimou, a tak trochu aj s Vianocami. „Chcel som poukázať na tradíciu  napríklad lokše a na druhej strane modernej zmrzliny. Na Slovensku sa ľudia stále boja takýchto kombinácií, no keď sa to všetko spojí, tak je to harmónia chutí. Väčšina nápadov bola u mňa tradične čerpaná zo starých receptov a mojej fantázie a chuti,“ vysvetľuje Michal Škorec.

Tip na vianočné soireé

Predjedlo: Marinovaná divina na ovocnom čatní s kôprovou omáčkou a čerstvým chlebíkom

Polievka: Tradičná hríbovica so zemiakovo-hubovým pníkom a smotanou

Teplé predjedlo: Plnené morčacie krídlo, kyseľ (zemiaky s kyslou kapustou a krupicou), glazované gaštany s čili

Ryba: Zubáč v chlebovom kabáte na cuketovo-mrkvovom rosti s čerstvým chrenom a jabĺčkom

Bezmäsité jedlo: Domáci syr s medom a bylinkami, podávaný na zemiakovom trhanci

Hlavne jedlo 1: Kačací konfit na tekvicovom pyré s medovou červenou repou a jablkovom čatní, so sušenými slivkami, medom a majoránkou

Hlavné jedlo 2: Bravčová panenka na fazuľovo-zemiakovom suflé s lieskovcami a hubovou zmrzlinou

Dezert: „Cestenica“ so sušenými slivkami, čokoládou a domácim makovým mrazeným krémom   

Pozn.: Cestenica (tradičný názov na Bánovecku)je buchta plnená slivkami, máčaná v sladkom mlieku.

Foto: archív M. Škorca

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031