
Divina s nádychom Vianoc
Utorok, 18.12. 2012, 01:14Michal Škorec, šéfkuchár Simply restaurant v Partizánskom, GASTROwebu predstavil svoje špeciálne menu ladené v divinovom tóne s nádychom Vianoc, ako aj návrh vianočného soireé inšpirovaného tradíciami z jeho regiónu i zo sveta.
„V rámci divinového menu som hosťom ponúkol ako predjedlo srnčiu terinku doplnenú o gaštanový nok. Po predjedle prišla na rad tradičná vianočná hríbovica. Po nej opäť divina, a to jelení chrbát na feniklovo-kuriatkovom ragú s tekvicovým pyré. A ako dezert boli podávané tekvicové lokše so slivkovým lekvárom a domácou makovou zmrzlinou. Snažil som sa, aby chute na seba nadväzovali. Takže začali sme divinou s trošku nasládlou prílohou, po ktorej nasledovala sladko-kyslá hríbovica. Po malej prestávke v hlavnom chode dominovala opäť divina, tentoraz s hríbikmi - kuriatkami, zjemnená tekvicou. Tekvicou sme pokračovali aj v dezerte, ktorý sme zakončili tradičnou surovinou Vianoc - makom, no pre Slovensko stále trochu raritnou makovou zmrzlinou,“ hovorí Michal Škorec.
Podľa jeho slov sa v tomto menu snažil použiť tradičné slovenské suroviny, ktoré súvisia so zimou, a tak trochu aj s Vianocami. „Chcel som poukázať na tradíciu napríklad lokše a na druhej strane modernej zmrzliny. Na Slovensku sa ľudia stále boja takýchto kombinácií, no keď sa to všetko spojí, tak je to harmónia chutí. Väčšina nápadov bola u mňa tradične čerpaná zo starých receptov a mojej fantázie a chuti,“ vysvetľuje Michal Škorec.
Tip na vianočné soireé
Predjedlo: Marinovaná divina na ovocnom čatní s kôprovou omáčkou a čerstvým chlebíkom
Polievka: Tradičná hríbovica so zemiakovo-hubovým pníkom a smotanou
Teplé predjedlo: Plnené morčacie krídlo, kyseľ (zemiaky s kyslou kapustou a krupicou), glazované gaštany s čili
Ryba: Zubáč v chlebovom kabáte na cuketovo-mrkvovom rosti s čerstvým chrenom a jabĺčkom
Bezmäsité jedlo: Domáci syr s medom a bylinkami, podávaný na zemiakovom trhanci
Hlavne jedlo 1: Kačací konfit na tekvicovom pyré s medovou červenou repou a jablkovom čatní, so sušenými slivkami, medom a majoránkou
Hlavné jedlo 2: Bravčová panenka na fazuľovo-zemiakovom suflé s lieskovcami a hubovou zmrzlinou
Dezert: „Cestenica“ so sušenými slivkami, čokoládou a domácim makovým mrazeným krémom
Pozn.: Cestenica (tradičný názov na Bánovecku)je buchta plnená slivkami, máčaná v sladkom mlieku.