
Môj drink: Martin Hudák
Štvrtok, 6.2. 2014, 12:39Skvelý slovenský barman Martin Hudák, úspešný na mnohých barmanských i baristických súťažiach, pôsobiaci v prešovskom Dublin Cafe, ponúka na GASTROwebe inšpiráciu na drinky, ktoré okrem vybalansovanej chuti počas chladnejších dní i zahrejú.
„Tí, ktorí ma poznajú, vedia, že história a všetko s ňou spojené ma veľmi baví a pri svojej práci z nej čerpám neskutočne veľa inšpirácie. Aj v tomto prípade sa to len potvrdilo. Mojou inšpiráciou pre vytvorenie nasledujúcich drinkov bolo využitie našej Ginger MANIE v trochu sofistikovanejšom svetle v spojení so skvelými produktmi ako gin Beefeater 24, rum Havana Club Añejo Especial, či Becherovka,“ vysvetľuje Martin Hudák.
East India Punch
20 ml ginu Beefeater 24
20 ml Becherovky Original
10 ml spiced chai sirupu
10 ml citrónovej šťavy
120 ml Ginger MANIA
Na prelome 18. - 19. storočia sa na Britských ostrovoch píjavalo častejšie nízkoalkoholické pivo, a teda aj zázvorové, nakoľko voda bola často kontaminovaná a nekvalitná. Aby nám z toho mohol vzniknúť punch, použijeme (keď už sme na tých ostrovoch) trochu ginu Beefeater 24, obohateného o vtedajší koloniálny tovar akým bol čaj. Pridáme bohémsku Becherovku s bylinným nádychom, domáci spiced chai sirup a kvapku citrónovej šťavy. Všetko nahrejeme na tryske a podávame v porcelánovej punčovej šálke so sušeným pomarančom a koreninami.
Savoy "Toddiac"
40 ml rumu Havana Club Añejo Especial
20 ml limetovej šťavy
10 ml mandľového sirupu
10 ml jablkového džúsu
2 bsp Becherovky Original
4 dsh Angostura bitteru
doliať Ginger MANIA
Pre prácu každého barmana by mali byť okrem hostí dôležité aj knihy. Jednou z nich je určite aj The Savoy Cocktail Book z roku 1930 od Harryho Craddocka. Hneď na prvých stránkach ma zaujal recept na horúci toddy drink. Trošku som pozmenil receptúru na naše dnešné pomery a skúsil som si ju pripraviť aj nastudeno, keďže drinkov na leto nie je nikdy dosť. Všetky ingrediencie okrem piva si jemne vyšejkujeme v trojdielnom šejkri. Prelejeme do vysokého pohára, doplníme Ginger MANIOU a podávame s pomarančom a stromčekom mäty. Veľmi vydarený twist sa dá pripraviť aj v pôvodnej teplej verzii, či už so ciderom, alebo ginger beerom.
Foto drinkov: Dávid Doroš
Foto: archív M. Hudáka