Späť

Môj drink: Martin Hudák

Štvrtok, 6.2. 2014, 12:39

Skvelý slovenský barman Martin Hudák, úspešný na mnohých barmanských i baristických súťažiach, pôsobiaci v prešovskom Dublin Cafe, ponúka na GASTROwebe inšpiráciu na drinky, ktoré okrem vybalansovanej chuti počas chladnejších dní i zahrejú.

„Tí, ktorí ma poznajú, vedia, že história a všetko s ňou spojené ma veľmi baví a pri svojej práci z nej čerpám neskutočne veľa inšpirácie. Aj v tomto prípade sa to len potvrdilo. Mojou inšpiráciou pre vytvorenie nasledujúcich drinkov bolo využitie našej Ginger MANIE v trochu sofistikovanejšom svetle v spojení so skvelými produktmi ako gin Beefeater 24, rum Havana Club Añejo Especial, či Becherovka,“ vysvetľuje Martin Hudák.

 

East India Punch

East India Punch20 ml ginu Beefeater 24

20 ml Becherovky Original

10 ml spiced chai sirupu

10 ml citrónovej šťavy

120 ml Ginger MANIA

Na prelome 18. - 19. storočia sa na Britských ostrovoch píjavalo častejšie nízkoalkoholické pivo, a teda aj zázvorové, nakoľko voda bola často kontaminovaná a nekvalitná. Aby nám z toho mohol vzniknúť punch, použijeme (keď už sme  na tých ostrovoch) trochu ginu Beefeater 24, obohateného o vtedajší koloniálny tovar akým bol čaj. Pridáme bohémsku Becherovku s bylinným nádychom, domáci spiced chai sirup a kvapku citrónovej šťavy. Všetko nahrejeme na tryske a podávame v porcelánovej punčovej šálke so sušeným pomarančom a koreninami.

 

Savoy "Toddiac"

Savoy "Toddiac"40 ml rumu Havana Club Añejo Especial

20 ml limetovej šťavy

10 ml mandľového sirupu

10 ml jablkového džúsu

2 bsp Becherovky Original

4 dsh Angostura bitteru

doliať Ginger MANIA

Pre prácu každého barmana by mali byť okrem hostí dôležité aj knihy. Jednou z nich je určite aj The Savoy Cocktail Book z roku 1930 od Harryho Craddocka. Hneď na prvých stránkach ma zaujal recept na horúci toddy drink. Trošku som pozmenil receptúru na naše dnešné pomery a skúsil som si ju pripraviť aj nastudeno, keďže drinkov na leto nie je nikdy dosť. Všetky ingrediencie okrem piva si jemne vyšejkujeme v trojdielnom šejkri. Prelejeme do vysokého pohára, doplníme Ginger MANIOU a podávame s pomarančom a stromčekom mäty. Veľmi vydarený twist sa dá pripraviť aj v pôvodnej teplej verzii, či už so ciderom, alebo ginger beerom.

Foto drinkov: Dávid Doroš

Foto: archív M. Hudáka

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031