Späť

zelenina, najľahšie sa pestuje a zbiera špargľa zelená, ktorá vďačí za svoju farbu pôsobeniu vzduchu a priamemu slnečnému žiareniu, ale môže rásť aj divoko. Špargľa sa upravuje na mnoho chutných spôsobov. V Taliansku milujú jednoduché pokrmy ako varenú špargľu, vloženú do maslom vymastenej zapekacej misky, posypanú parmezánom a krátko zapečenú v grile (Asparagi alla parmigiana), rizoto so špargľou (Risoto agli asparagi) alebo varenú špargľu so sádzaným vajcom (Asparagi con l´uovo). Jej lahodná chuť sa využíva aj v mnohých cestovinových pokrmoch, šalátoch, sendvičoch alebo krémových polievkach. Obdobne je špargľa rozšírená aj vo Francúzsku, kde je obľúbená vo varenej forme so zálievkou z vínneho octa Asperge au vinaigrette, ďalej ako súčasť špargľových nákypov, omeliet alebo koláčov. Až do začiatku 19. storčia bola táto, vo svojej dobe veľmi drahá zelenina, lahôdkou kráľov, princov a bohatých labužníkov. Potom sa špargľa začala pestovať vo veľkom najmä vo Francúzsku, Taliansku, Španielsku a Nemecku. Dokonca aj u nás mala špargľa bohatú tradíciu. Dnes je najväčším svetovým pestovateľom špargle Čína a USA a najväčším vývozcom je Peru.

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930