Späť

Karibik je plný exotiky a inšpirácie

Sobota, 11.8. 2012, 15:08

Cesta k barmanskému povolaniu nebýva často priamočiara. Slovák Pavol Kažimir prišiel do exotickej Dominikánskej republiky ako softvérový inžinier, no napokon skončil za barom. A veľmi úspešne.

GASTROweb: Ako ste sa dostali k práci barmana?

Pavol Kažimir: Prvýkrát som sa stretol s prácou barmana počas mojej cesty do USA. Spočiatku som sledoval barmanské umenie z pohľadu čašníka, no po čase mi to nedalo a rozhodol som sa to vyskúšať na vlastnej koži. Tam som prvýkrát chytil do ruky šejker a stvoril prvý drink. Chytilo ma to natoľko, že stále, keď som niekam vycestoval za prácou, tak som si hľadal robotu ako barman.

GASTROweb: Aké boli vaše začiatky na Slovensku?

Pavol Kažimir: Počas študentských čias som bol pomerne rozcestovaný. Keď som bol na Slovensku, začínal som v kaviarni v Auparku, kde miešané drinky veľmi nešli. Mal som pred nimi strašný rešpekt. Ďalšia pozícia, ktorú som prijal, bola po mojom návrate z Nemecka v bývalom Peoples Lounge.

GASTROweb: Prečo ste sa rozhodli odísť do zahraničia?

Pavol Kažimir: Do cudziny som cestoval stále, buď ako turista a poznával cudzie kultúry, za štúdiom, alebo ako študent, ktorý si chcel privyrobiť. Začínal som v miestnych baroch a kaviarničkách.

GASTROweb: Čo vás zavialo až do Dominikánskej republiky?

Pavol Kažimir: Sem som prišiel na stáž ako softvérový inžinier. Študoval som  to 5 rokov, no veľmi som k tomu vzťah nemal. Lepšie som sa cítil za barom. Po roku a pol som svoje kancelárske ťaženie ukončil. Počas môjho pobytu v Dominikánskej  republike som spoznal majiteľov Rumového múzea, kde som následne otvoril bar. Rumový bar bol otvorený 9 mesiacov. Momentálne pracujem v reštaurácii Pat’e Palo European Brasserie len pár metrov od môjho starého baru. Mám na starosti online marketing a PR. Popritom pracujem za barom, trénujem personál a vytváram barové menu.

GASTROweb: Čím je podnik Pat’e Palo European Brasserie výnimočný?

Pavol Kažimir: Otvorený je už 15 rokov. Nachádza sa v budove prvej „hospody“ z roku 1 505. Na stenách máme staré nápisy, po nociach z nich doslova počuť zabávajúcich sa pirátov. V bare sme zameraný na klasické drinky v twistom (classics with a twist), veľmi úspešný je napr. tzv. barrel ageing.

GASTROweb: Ako ste sa stali barmanom roka 2012 za Dominikánsku republiku?

Pavol Kažimir: Veni, vidi, vici.

GASTROweb: Čo pre vás znamená účasť na súťaži World Class v Riu? Čo jej predchádzalo?

Pavol Kažimir: Lokálne kolo barmanskej súťaže prebiehalo v Dominikánskej republike 4 mesiace. Každý mesiac sme mali školenie s jedným luxury produktom -Tequila Don Julio, Ketel One Vodka, Johnnie Walker a Zacapa - ukončené malými súťažami, za ktoré sme získavali body. Stal som sa výhercom Zacapa Competition, kde prvou cenou bol poznávací výlet do Guatemaly do Zacapa destilerie, sprevádzaný master blenderkou Lorenou Vasquez. Tento výlet absolvujem s najväčšou pravdepodobnosťou v novembri tohto roku.

Po týchto školeniach prišla hlavná súťaž, kde súťažilo 11 finalistov z 30 uchádzačov podľa bodovania. V hlavnej súťaži boli vybratí dvaja barmani, ktorí postúpili do úplného finále, ktoré som nakoniec vyhral. Vo finále som súťažil s dvoma drinkami. Jeden bol pre pánov, pričom mal trošku slovenský “touch” - pozostával z Tequily Don Julio, Spiš hrušky, domáceho mandľového sirupu a limetkovej šťavy. Druhý drink bol zasa pre dámy a pozostával z Ketel One Vodky, zázvoru, manga, ktoré akurát dozrievalo a mätového sirupu.

GASTROweb: Ako ste napokon dopadli v samotnom Riu?

Pavol Kažimir: V Riu som reprezentoval Dominikánsku republiku, čo pre mňa bola neuveriteľná pocta. World Class je súťaž pre barmanov, organizovaná spoločnosťou Diageo, jednou z najväčších tzv. drinks spoločností na celom svete. Tento rok sa zúčastnilo 49 krajín. Súťaž pozostávala zo 4 kôl:

Cocktail Mastery – hodnotili Gary Regan a Ueno Hidetsugu. Umiestnil som sa na 5.  priečke. Bol to fantastický pocit mať týchto pánov  na bare.

Tropical Journey – hodnotili Telis Papadopoulos a Daniel Estremadoyro. Tu som získal 4. miesto. Zbožňujem totiž tropické drinky.

Holywood, Bolywood, Hong Kong – hodnotili Steve Olsen a Peter Dorelli. Podľa ich slov mi to šlo celkom dobre. Bodovanie nad tým miestom však nie je oficiálne.

Retro Chic – hodnotili Salvatore Calabrese a Arturo Savage. Pre mňa to bola najťažšia časť celej súťaže, ktorá ma nakoniec  eliminovala z finálového kola.

GASTROweb: Ktorí ľudia vás doteraz najviac ovplyvnili?

Pavol Kažimir: Som ovplyvnený každým barmanom, o ktorom čítam. Človek sa neustále učí. Barmanmi ako Erik Lorincz, Stanislav Vadrna, Ľuboš Rácz, Angus Winchester, Jamie Bordeaux a mnohí ďalší veľmi ovplyvnili moje smerovanie a štýl.

GASTROweb: Kde nachádzate inšpiráciu pre svoje drinky?

Pavol Kažimir: Študujem a čítam všetko o kokteiloch a drinkoch, absolvoval som niekoľko exkurzií v destilérkach, kde sa vyrába rum. Každoročne absolvujem Rumový festival v Miami, tento rok som dostal pozvanie aj na Rumový festival v Berlíne na začiatok októbra. Tieto festivaly sú pre mňa veľmi prospešnou inšpiráciou. Pracujem tu však aj ako rozhodca, som členom skupiny International rum expert panel. Všade mi niečo napadne, niečo sa naučím a každá nová informácia ma inšpiruje. V Karibiku totiž nie je ťažké objaviť exotiku a inšpiráciu. Keď Krištof Kolumbus roku 1492 hľadal morskú cestu do Indie, zakotvil so svojimi loďami v Dominikánskej republike. Jednoducho, pomýlil si smer. A dnes možno povedať, že našťastie! Už vtedy napísal španielskej kráľovnej Izabele Kastílskej správu: „Áziu sme síce nenašli, ale objavil som najkrajšiu krajinu, akú kedy moje oči videli!“

GASTROweb: S akými destilátmi rád pracujete?

Pavol Kažimir: Zbožňujem rum! Je to podľa mňa najlepší destilát pod slnkom. Najradšej ho miešam s jednou kockou ľadu. Ak sa má teda namiešať, tak veľmi rád ho kombinujem s ananásom, či mangom. Čerstvé ovocie je jednoducho fantastické, a tu ho máme po celý rok.

GASTROweb: Čo je pre vás rozhodujúce pri kontakte s hosťom?

Pavol Kažimir: Úprimnosť a jednoduchosť.

GASTROweb: Chceli by ste ešte niekedy pracovať na Slovensku?

Pavol Kažimir: Na Slovensku máme veľmi dobré bary, určite si to viem predstaviť, no zatiaľ ostávam  len pri predstavách... Svet je prekrásny a rád by som ho celý precestoval predtým, než sa vrátim na miesta, ktoré už poznám.

Autor: redakcia

Foto: archív P. Kažimira

Kontakt: 

www.facebook.com/pkazimir

www.pavolkazimir.com

 

 

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031