Späť

Sladový špeciál Zlatý Bažant Svetlý Bock 16%

Streda, 1.3. 2017, 22:57

Zlatý Bažant vstupuje do druhého desaťročia svojej tradície sezónnych pivných špecialít, a na začiatok tohtoročnej jari prináša pivárom šestnásťstupňový sladový špeciál Zlatý Bažant Svetlý Bock. Tento typ piva je vo svete známy ako Helles Bock alebo MaiBock – tradičný zlatistý nemecký ležiak, ktorý je považovaný za silné jarné, prechodné pivo. Vyznačuje sa robustným sladovým telom s príjemnou chmeľovou horkosťou a výraznou sladovou vôňou, a vďaka svojim charakteristikám je predurčené na vychutnávanie si pri výnimočných príležitostiach. Sladový špeciál Zlatý Bažant Svetlý Bock 16% zároveň otvára tohtoročnú pivnú sezónu značky Zlatý Bažant, ktorá sa ponesie v znamení oslavy 50. výročia sladovne v Hurbanove a pocty sladovníckemu remeslu a kvalitnému hurbanovskému sladu z domácich zdrojov. Zlatý Bažant Svetlý Bock je od konca februára dostupný ako limitovaná edícia na pultoch maloobchodných predajní v štvorbalení 4x0,33l fliaš, a vo vybraných puboch aj v obľúbenej čapovanej podobe.

Sme nesmierne hrdí na našu tradíciu pivných špecialít značky Zlatý Bažant, ktorá už druhé desaťročie prináša milovníkom zlatého moku na celom Slovensku pestrosť pivných chutí z celého sveta,“ hovorí Marcel Malý, brand manager značky Zlatý Bažant a dodáva: „V roku 2017 oslavuje naša sladovňa v Hurbanove 50 rokov od svojho spustenia, a toto jubileum sme sa rozhodli s pivom Zlatý Bažant patrične osláviť. Sladový špeciál Zlatý Bažant Svetlý Bock 16% je prvým symbolickým darčekom, ktorý pri tejto príležitosti uvádzame, a už dnes môžeme našim fanúšikom prezradiť, že ich bude viac.“

Jarný sladový špeciál Zlatý Bažant Svetlý Bock je vyrobený zo 100% jačmenného sladu plzenského typu z hurbanovskej sladovne. Pivo má zlatú až tmavozlatú farbu a výraznú sladovú až chlebovú vôňu. Sladovú chuť piva balansuje príjemná chmeľová horkosť, ktorá sa odhaľuje hlavne po dopití. Príjemne sa vychutnáva ako špecialita, keď má pivár chuťna plné a robustné sladové telo a vyšší obsah alkoholu.

Na etikete piva Zlatý Bažant Svetlý Bock sa zároveň objavuje pod logom značky označenie 100% hurbanovský slad – Oslavujeme 50. výročie hurbanovskej sladovne. Týmto označením Zlatý Bažant komunikuje významný míľnik v histórii sladovne Hurbanovo, a zároveň zdôrazňuje kvalitu a pôvod sladu použitého pri výrobe tohto piva. Označenie bude značka používať na etiketách fliaš a plechoviek pív vyrobených výhradne z domáceho sladu – Zlatý Bažant 10% a 12%, ako aj Zlatý Bažant Nealko, a to počas celého roku 2017. Od začiatku marca sa produkty s novými etiketami postupne dostávajú na pulty predajní.

Slad je najdôležitejšou ingredienciou na výrobu piva, ktorá zásadne ovplyvňuje jeho charakter a tvorí jeho telo. „Pri varení piva Zlatý Bažant je pomer medzi použitými surovinami chmeľom a sladom až približne 1:99, a mnohí konzumenti o tomto fakte nevedia. Preto sme sa pri príležitosti výročia založenia našej sladovne rozhodli tému sladu viac priblížiť našim zákazníkom, a najmä zdôrazniť fakt, že Zlatý Bažant je vyrobený výhradne zo sladu z našej vlastnej sladovne, hovorí Marcel Malý. Dopĺňa ho Karol France, obchodný sládok z hurbanovského pivovaru: „Majstri pivovarníci zvyknú hovoriť, že slad tvorí dušu piva, a chmeľ je jeho korením.“ Kvalita použitého sladu je tak pre kvalitatívne parametre, chuťové a senzorické vlastnosti piva absolútne kľúčová. Vďaka vlastnej sladovni v Hurbanove má Zlatý Bažant 100%-nú kontrolu nad kvalitou základnej vstupnej suroviny, čo pre výrobu piva predstavuje významnú výhodu. „Hovorí sa, že pivovar bez sladovne je ako vinár bez vinice. Sme veľmi hrdí na to, že u nás v Hurbanove spájame pivovarnícke majstrovstvo aj s poctivým sladovníckym remeslom,“ dodáva Karol France.

Sladovňa v Hurbanove bola založená v roku 1967, a pri rozhodovaní o jej umiestnení rozhodli najmä priaznivé klimatické podmienky v regióne. Hurbanovo je najteplejším miestom v bývalom Československu s úrodou vysoko kvalitného jačmeňa a zároveň so zdrojmi veľmi kvalitnej vody. K pôvodnej sladovni v roku 2002 pribudla nová sladovňa, ktorá pomohla významne zvýšiť ročnú kapacitu výroby sladu v Hurbanove. V súčasnosti je sladovňa Hurbanovo s ročnou kapacitou výroby sladu 111.000 ton najväčšou a najmodernejšou sladovňou nielen na Slovensku, ale aj v celom stredoeurópskom regióne. Patrí k významným podporovateľom slovenských poľnohospodárov, keďže každoročne nakupuje približne 50 % celkovej slovenskej produkcie sladovníckeho jačmeňa. Navyše s takmer 90-percentným podielom exportu vyrobeného sladu výrazne prispieva k exportnej výkonnosti Slovenska. Vďaka tomuto faktu je slad je najvýznamnejšou exportnou komoditou Slovenska spomedzi výrobkov po prvom spracovaní.

Zdroj: PR, Heineken

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30