Radegast Ratar
Sobota, 23.4. 2022, 22:50Táto výrazne horká novinka s chmeľovou arómou je najviac horké pivo v 51-ročnej histórii pivovaru Radegast. Od začiatku tohto roka je dustupný vo vybraných obchodných reťazcoch v sklenenej fľaši a plechovke.
Na nachmelenie piva Radegast Ratar sa používa prémiová aromatická odroda Polaris, ktorá sa počas chmeľovaru pridáva na trikrát, posledná dávka tesne pred koncom chmeľovaru. Táto odroda vyniká vysokým obsahom alfa horkých kyselín, v priemere okolo 20 % a zároveň nezameniteľným zložením chmeľových silíc. Okrem štandardnej chmeľovej arómy tu nájdeme i špecifickú ovocnú arómu s nádychom do borovice a mäty. Obsah alfa horkých kyselín je u každej chmeľovej odrody iný.
Napríklad u najznámejšej česko-slovenskej odrody Žatecký poloraný červeňák, ktorá sa využíva na chmelenie spodne kvaseného piva typu ležiak, sa obsah alfa horkých kyselín pohybuje v rozmedzí 3,5-5,0 %. Táto odroda s jedinečným zložením chmeľových silíc tvorí najväčší podiel z celkovej dávky chmeľu napr. u pív Radegast Ryze Hořká 12 a Radegast Rázná 10.
"Chmeľ je "korením" piva. Dodáva mu správnu horkosť a nezameniteľnú arómu, podieľa sa na plnosti piva a celkovej vyváženosti chutí. Chmeľové hlávky obsahujú živice, z ktorých najdôležitejšie sú tzv. alfa horké kyseliny, ktoré dodávajú pivu horkosť, a silice, ktoré sa zasa starajú o pivnú arómu. Chmeľ je spolu so sladom, vodou a pivovarskými kvasinkami nenahraditeľnou surovinou. Bez neho si varenie piva nevieme predstaviť," hovorí Petr Kwaczek, sládok pivovaru Radegast.
Zdroj: PR, Radegast