Späť

Desiaty ročník pivných špeciálov z Hurbanova priniesol Zlatý Bažant IPA

Piatok, 28.10. 2016, 23:16

Tradícia pivných špecialít značky Zlatý Bažant v tomto roku oslavuje prvé desaťročie. Od roku 2007 predstavil Zlatý Bažant Slovákom spolu 7 rôznych pivných lahôdok, niektoré z nich vďaka výborným ohlasom priniesol dokonca viackrát. Jubilejný ročník tradície, ktorá mnohým pivárom priblížila pestrosť sveta pivných chutí po prvý krát, oslávi Zlatý Bažant skutočne veľkolepo. Pred koncoročnými sviatkami majstri pivovarníci v Hurbanove navarili Zimný špeciál Zlatý Bažant IPA - vrchne kvasené pivo s plným, sladovým telom, intenzívnou, no príjemnou horkosťou a výraznou citrusovou vôňou. Zimný špeciál Zlatý Bažant IPA je dostupný ako čapované pivo od štvrtka 27. októbra vo vybraných puboch po celom Slovensku. Sviatočný stôl si pivári budú môcť zároveň obohatiť aj obľúbeným špeciálom Zlatý Bažant Medový Porter, ktorý je dostupný od konca októbra v praktickom štvorbalení 4x 0,33l v maloobchodných predajniach.

Zlatý Bažant za uplynulých desať rokov priblížil pestrosť pivného sveta tisíckam slovenských pivárov. Vďaka celoslovenskej dostupnosti v puboch aj maloobchodných predajniach mali konzumenti možnosť za toto obdobie ochutnať pšeničné aj ražné pivo, netradičné tmavé kvasinkové, pivá typu bock a porter, vrátane obľúbeného medového, a v posledných dvoch rokoch navyše aj tradičné marcové pivo „Märzen“ pochádzajúce z Bavorska. „Keď sa pozrieme späť, vidíme za sebou skutočne obrovský kus práce na rozvoji pivnej kultúry na Slovensku. Do každého z našich špeciálov sme v našom pivovare vložili veľký kus pivovarníckeho majstrovstva, nadšenia priniesť to najlepšie z pivného sveta bližšie k nám, a zároveň spoločnej radosti, keď sa „dielo“ podarilo,“ hodnotí uplynulé desaťročie Karol France, obchodný sládok z hurbanovského pivovaru, a dodáva: „Som veľmi rád, že každý rok sa znalosti konzumentov o rôznych typoch a chutiach piva neustále rozširujú. Aj vďaka tomu môžeme desiaty ročník našej tradície osláviť s pivom typu IPA, ktoré je znalcami veľmi oceňované, a ktoré si vo svete získava čoraz väčšiu obľubu. Som presvedčený, že Zlatý Bažant IPA osloví tých, ktorí tento typ piva ochutnajú prvý krát, ako aj skúsených pivných gurmánov.“

Pôvod piva typu IPA siaha do 18. storočia, kedy v Anglicku vznikla potreba transportu piva do vtedajších odľahlých kolónií, najmä do Indie. Odtiaľ pochádza aj skratka IPA, India Pale Ale – v preklade indické svetlé vrchne kvasené pivo. S cieľom zabezpečiť trvanlivosť piva počas dlhej plavby bolo pri týchto pivách použité väčšie množstvo chmeľu, ktorý spolu s vyšším obsahom alkoholu pôsobia ako prírodné konzervanty. Vďaka tomu bolo možné si pivo vychutnať aj po príchode do Indie. IPA patrí medzi vrchne kvasené pivá typu „ale“, ktoré sa od spodne kvasených ležiakov odlišujú najmä robustnejšou, ťažšou chuťou a výraznou ovocnou vôňou.

Zimný špeciál Zlatý Bažant IPA je vyrobený z 3 druhov sladu – plzenského, bavorského a farebného, 4 odrôd chmeľu a špeciálnych kvasníc používaných pre vrchne kvasené pivá. Pri jeho výrobe bola použitá technológia takzvaného suchého, resp. studeného chmelenia, kedy je chmeľ pridávaný v procese ležania piva, vďaka čomu je pivo výrazne aromatickejšie. Vo vôni je cítiť súlad jemne ovocnej vône vznikajúcej pri fermentácii a sviežich  citrusovo-trávových tónov z použitých odrôd chmeľu. Vyváženú chuť charakterizuje robustné sladové telo s vyšším obsahom alkoholu, a zároveň intenzívnou horkosťou, ktorá príjemne doznieva. Zlatý Bažant IPA osloví predovšetkým tých, ktorí oceňujú pivá s plným telom a vyššou horkosťou.

Na oslavu uvedenia zimného špeciálu pripravil Zlatý Bažant pre svojich priaznivcov prekvapenie – v 30 puboch na Slovensku bude v štvrtkový večer 27. októbra čapovať pivo Zlatý Bažant IPA prvým 100 záujemcom na svoj účet. „Do slávnostného narážania prvého suda sme sa v tomto roku rozhodli zapojiť aj našich fanúšikov v aktivite Zlatá pivná štafeta. Počas live prenosu stand-up comedy show Jána Gorduliča z bratislavskej Centrálnej Klubovne budú môcť pivári vo vybraných puboch hlasovaním rozhodnúť, či Zlatý Bažant IPA potečie na náš účet už aj na ich výčape,“ hovorí Marcel Malý, brand manager značky Zlatý Bažant.

Zlatý Bažant IPA bude počas tohtoročnej zimy dostupný výhradne ako čapované pivo v Horeca prevádzkach. Sviatočný stôl si pivári budú môcť zároveň obohatiť opäť aj mimoriadne obľúbeným špeciálom Zlatý Bažant Medový Porter. „Náš Medový Porter sa za posledné tri roky stal skutočne hitom. Najväčší úspech mal najmä v maloobchodných predajniach, kde sa jeho zásoby vždy vypredali, a preto sme sa rozhodli ho ešte raz zopakovať. Naši Horeca zákazníci nám však už počas roka avizovali, že by na výčape počas tohtoročnej zimy radi priniesli niečo nové, a tak sme v Hurbanove navarili špeciality dve,“ vysvetľuje Marcel Malý. Limitovaná sviatočná edícia Zlatý Bažant Medový Porter sa predáva v maloobchodných predajniach v praktickom štvorbalení 4x0,33l od konca októbra.

Zdroj: PR, Heineken Slovensko

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031