Späť
Hostiteľ:ŽILINSKÝ KLUB KUCHÁROV A CUKRÁROV
Dátum a čas začiatku:2. December 2014
Dátum a čas konca:2. December 2014
Miesto:Hotel Holiday Inn
Mesto:Žilina
Poplatok:2 eura
Kontakt:+421 902 214 187
E-mail:zilinskyklub@gmail.com
WWW:zilinskyklubkucharovacukrarov.blogspot.sk/

Súťažná výstava ŽILINSKÁ GASTRONOMICKÁ JESEŇ vznikla z myšlienky ,,obnovy kultúrneho dedičstva slovenskej gastronómie“, samostatne organizovaného podujatia, ktoré umožňuje ľuďom stretnúť sa a spoločne zažiť atmosféru z oblasti kuchárskeho života. Podujatie Žilinská gastronomická jeseň je kombináciou živých vystúpení kuchárov s prezentáciou studených mís, ako aj cukrárenských výrobkov.

Poslaním je odovzdávanie skúseností, rád a hodnôt mladšej generácii kuchárov.
Účelom je zviditeľnenie jednotlivca, ako aj skupiny v kulinárskej oblasti.
Úlohou je podnietenie intenzívnej diskusie na tému F&B na Slovensku.
Pridanou hodnotou akcie je možnosť nadviazať vzťahy s odborníkmi a možnosť vytvorenia nových priateľských či pracovných vzťahov.

Súťažné kategórie

1. KUCHÁR

SENIOR (určená kuchárom hotelových a reštauračných zariadení)

JUNIOR (určená žiakom stredných odborných škôl)

Súťažné disciplíny:

a) STUDENÁ KUCHYŇA
Možnosti výberu súťažných úloh:
● Príprava slávnostnej misy pre 8 osôb s ukážkovým tanierom a 2 druhmi omáčok v omáčniku
● Príprava troch rôznych predjedál podľa vlastného výberu
● Príprava teplého trojchodového menu vystavovaného na studeno
Poznámka: súťažiaci si môže vybrať 1-3 súťažné úlohy.

b) TEPLÁ KUCHYŇA
Téma:  JESEŇ  NA TANIERI - JEDLÁ ZO ZAJACA ALEBO KRÁLIKA S RÔZNYMI DRUHMI ZEMIAKOV (zajaca ako aj králika pripravovať s kosťou alebo bez kosti, zemiaky rôznych druhov pripravované ľubovoľným spôsobom)  
Súťažná úloha: Príprava  dvoch porcií rovnakého jedla z ľubovoľných surovín

3. PEKÁR

SENIOR (určená kuchárom, cukrárom, pekárom a širokej verejnosti)

Súťažná úloha: Príprava domáceho chleba tradičným spôsobom.

Podmienky a kritériá hodnotenia v kategóriách KUCHÁR SENIOR, KUCHÁR JUNIOR

Súťažná disciplína STUDENÁ KUCHYŇA

● sezónnosť použitých surovín, kombinácia surovín
● kombinácia tepelných úprav, rôznorodosť tvarov výrobkov
● hmotnosť jedla
● nápaditosť, kreativita a uloženie výrobkov
● možnosť využitia v praxi
● celkový dojem

Bodové hodnotenie:

● prezentácia a inovácia (zaujímavá prezentácia a moderný štýl) 0-50 bodov

● úprava a servírovanie (čistota úpravy, vhodnosť použitých dekorácií, praktickosť servírovania) 0-50 bodov

Spolu 100 bodov

Súťažná disciplína TEPLÁ KUCHYŇA

● použitie surovín podľa vlastného výberu korešpondujúcich s témou zadania
● pracovný čas 40 minút+ 5 minút príprava pracoviska + 5 minút upratanie pracoviska (pri nedodržaní pracovného času bude súťažiaci diskvalifikovaný)
● je dovolené mať predpripravené suroviny: očistená a umytá zelenina (nie nakrájaná); očistené a umyté zemiaky (nie krájané); očistené a umyté mäso (nie krájané, naklepané, vyformované, plnené); v malom množstve základné omáčky (pripravené na ďalšie dokončenie, nie hotové); časti príloh (tepelne neupravené hotové cestá, tepelne neupravené cestoviny); ozdoby, čipsy, slamy atď. môžu byť hotové
Každý súťažiaci si všetky suroviny na prípravu jedla donesie na vlastné náklady, rovnako aj pracovné pomôcky (hrnce, panvice, misky, metličky, varechy, pracovné dosky, inventár potrebný na servírovanie).

Pracovná technológia poskytnutá organizátorom súťaže:
● pracovný stôl,
● malý konvektomat (max na ½ GN, len na pečenie)
● indukčná dvojplatňa
Súťažiaci si môžu doniesť vlastné elektrické zariadenia (mixér, kuchynský robot.....) pripojiteľné len na 220V.

Bodové hodnotenie:
● predpríprava pracoviska 10 bodov
● hygiena 20 bodov
● dodržanie technologických postupov 30 bodov
● chuť a estetická úprava jedla 40 bodov
Spolu 100 bodov

Podmienky a kritériá hodnotenia v kategórii PEKÁR SENIOR

● príprava 2 kusov chleba tradičným spôsobom (jeden kus určený na degustáciu, jeden kus na prezentáciu),
● vhodnosť použitých surovín,
● nápaditosť a kreativita prípravy chleba,
● celkový dojem.

Bodové hodnotenie:
● prezentácia a inovácia (zaujímavá prezentácia a moderný štýl) 0-50 bodov
● chuť a estetická úprava chleba 0-50 bodov
Spolu 100 bodov
Poznámka: Súťažiaci si prinesie inventár potrebný na prezentáciu 1 ks chleba.

Organizátori súťaže odporučajú:
● v exponátoch nepoužívať nejedlé materiály
● dodržiavať technologický postup prípravy
● aplikovať moderné trendy
● dodržať veľkosť výrobkov
● rozmanitosť povrchovej úpravy výrobkov
● nekombinovať mäso s ovocím (iba v prípade ak ide o plnku)
● vyvarovať sa tmavým výrobkom
● v plnených mäsách musí prevládať mäso nad plnkou
● dodržať správne používanie aspiku
● používať blanžírovanú zeleninu
● používať primerané množstvá výrobkov
● okraje mís a tanierov musia ostať voľné
● doplniť misy a jedlá o omáčky v omáčniku
Vystavované exponáty budú kvôli objektivite označené poradovým číslom. Prosíme súťažiacich, aby si priniesli popisky s úplnými názvami jedál bez udania školy, zamestnávateľa, resp. súťažiaceho. Súťažiaci, ktorý nedodrží tieto podmienky bude diskvalifikovaný.

Informácie o priebehu súťaže a časový harmonogram:
Výstava exponátov sa uskutoční v priestoroch MILLENIA - 1. poschodie hotela Holiday Inn.

Štartovné
Kategória SENIOR: 15,-€ (členovia SZKC 10€)
Kategória JUNIOR: 10,-€ (členovia SZKC 8€)
Príspevok za štartovné je potrebné uhradiť na mieste.

Doporučený príspevok  na rozvoj gastronómie v Žilinskom kraji:
pre verejnosť: 2,-€
pre školy: 0,50,-€ za žiaka

Časový harmonogram:
Registrácia účastníkov súťaže:  7,30 hod. (do 9,00 hod., vyloženie exponátov.)
Začiatok súťaže 8,00 hod.
Oficiálne otvorenie súťaže  9,00 hod.
Obed  12,00 - 13,00 hod. (v reštaurácii hotela Holiday Inn)
Vyhodnotenie a udeľovanie cien 15,00-16,00 hod.
Oficiálne ukončenie súťaže 16,00 hod.

Súťažiaci v stanovenom termíne do 25.novembra 2014 pošlú s prihláškou receptúru s použitými surovinami.

Vyplnené záväzné prihlášky je potrebné zaslať do 25. novembra 2014  na adresu:
E-mail: zilinskyklub@gmail.com
Tel. číslo: +421 902 214 187
Poznámka: Prihlášky zaslané po 25. 11. 2014  budú akceptované podľa poradia a počtu prihlásených súťažiacich.

Viac informácií a prihlášku nájdete tu.

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30