TvojePivo: Westmalle Tripel
Štvrtok, 7.5. 2015, 16:56Pivo pochádza z pivovaru Abdij der Trappisten van Westmalle, z mesta Malle. V roku 1836 najvyšší opát kláštora Westmalle Martinus Dom rozhodol, že mnísi z Westmallu začnú variť pivo.
Hoci je toto pivo už novodobé, receptúra pochádza práve z roku 1836. Označenie Tripel sa vzťahuje na tri druhy obilnín, ktoré sú použité pri výrobe tohto piva, a to: pšenica , jačmeň, ovos.
Pivo je rezké, ma žiarivú zlato-žltú farbu, kvalitnú, prekypujúcu, nadýchanú a perzistentnú penu, ktorú sprevádzajú svieže korenisté vône.
Celková chuť je sladká a citrusová, ale sú v nej aj silné podtóny korenia a tropického ovocia. Dochuť je suchá, slaná a hranatá.
Je to silné pivo, s obsahom alkoholu 9,5 % (stupňovitosť 19,86°), no veľmi osviežujúce, najmä ak sa podáva dobre vychladené.
Tip na kombináciu s jedlom: Kvôli spomínanej slanosti si k tomuto pivu viem predstaviť napríklad ustrice, ale aj morské plody na vine a cesnaku. Určite aj polomäkké syry.
Celkové hodnotenie: 18 bodov (maximum je 20)
Pivovar: Abdij der Trappisten van Westmalle
Distribútor: Prešporská pivotéka
---------------------------------------------------------------------------
Hodnotiteľ: Dušan Roskoš
Foto: Stanislav Jaššák, Dušan Roskoš