Späť

SomelierHodnotí: SILENI, Sauvignon blanc, The Straits, 2013

Sobota, 15.8. 2015, 00:17

Nový Zéland je vinárska krajina, ktorá svojimi vínami nikdy nesklame. Áno, môže to znieť ako nejaké klišé, ale keď sa už raz prepijete (rozumej predegustujete) základnými sauvignonmi, vždy môžeme prestúpiť na ich stále viac populárny Pinot Noir, či Syrah (taký z Gimlet Gravel – Hawke’s Bay, ale o ňom inokedy...). Alebo, pokiaľ chceme zotrvať pri ich najpestovanejšej odrode, vždy môžeme siahnuť u vinárov vyššie a vybrať si nejakú špeciálnu selekciu, ako to robím teraz ja.

Sileni vyrába vína už od ročníka 1998 a je najstarším vinárstvom v oblasti Hawke’s Bay. V tej oblasti dominujú najmä červené odrody, a preto ich biele vína pochádzajú z oblasti Marlborough. Ich hlavný pivničný majster na biele vína Nigel Davies svojho času pôsobil i na Slovensku. Sauvignon z kolekcie The Straits bolo zberané ručne a pochádza výlučne z menšieho pohoria ‘Straits’, ktoré je na severe pobrežia Marlborough a dominuje v ňom vápenec. Preto už na prvý dojem po ochutnaní vôbec nepôsobí ako Novozélanďan, ale skôr mi pripomína vyzretejšie Sancerre z údolia rieky Loiry.

SILENI, Sauvignon blanc ‘The Straits’ 2013, Nový Zéland

Farba: Krištáľovočistá, iskrivozelená s výraznou viskozitou na okraji

Vôňa: Éterická a výrazne aromatická po zrelých egrešoch, ku ktorým sa po prevetraní pridáva zeleninový nádych cherry paradajok a červenej papriky (Nie, nie je to lečo)

Chuť: V nej dominuje živá kyselina a mineralita. Je komplexná a pekne vyvážená s príjemne dlhou dochuťou po egrešoch a tropickom ovocí

Potenciál zrenia: Pri tomto víne si treba uvedomiť, že to nie je ten základný a ľahko piteľný  Sauvignon, ale je to víno komplexné, silnejšie, ktoré má aj potenciál na vyzrievanie od 2 do 5 rokov, pokiaľ to vydržíte. Ja v mojom archíve mám ešte odložený ročník 2007 z tohto vína a je nielenže piteľné, ale je stále prekvapivo svieže. Potom, že tie novozélandské vína nemajú potenciál na vyzrievanie… vraj J.

Tip na kombináciu s jedlom: Ustrice, plody mora, sushi, ázijská kuchyňa, či zeleninové ratatouille

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gabriel KollárAutor: Gabriel Kollár

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30