Späť

mäkkýše - kulinárska špecialita. V devätnástom storočí boli ustrice ako zdroj bielkovín spestrením stravy chudobných. Dali sa nájsť všade v čistej vode a bolo ich dosť. Čerstvá ustrica je po otvorení ulity plná vody, ktorá musí byť číra a voňať. Mali by sa jesť živé, len s citrónom alebo limetkou, prípadne so šalotkou a s vínnym nálevom. Ak pochybujeme o jej kvalite, dotkneme sa ustrice pri okraji. Ak sa zmrští, je živá. Rovnako by mala reagovať pri pokvapkaní citrónom. Dajú sa však aj marinovať, vyprážať, piecť či gratinovať. Môžeme si z nich pripraviť polievku, zapekať ich so slaninou alebo s petržlenovou vňaťou a čerstvo nastrúhaným parmezánom, čo sú takzvané Rockefellerove ustrice.

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031