hnutie, jeho predchodca Arcigola vznikli v roku 1986 v Taliansku ako priama reakcia na čoraz populárnejšie reštaurácie rýchleho občerstvenia (fastfood) a rýchly životný štýl vo všeobecnosti.Primárnym cieľom tejto organizácie bolo zachovanie lokálnych jedál a s nimi spojených druhov potravín a semien, domácich zvierat ako aj farmárčenia v danom regióne. Odvtedy sa filozofia organizácie rozšírila o ďalšie témy, projekty a aktivity a v súčasnosti je hnutie Slow Food nezisková, eko - gastronomická organizácia, ktorá sa snaží zabrániť vymiznutiu miestnych tradícií stravovania ako aj záujmu ľudí o jedlo, ktoré jedia, jeho pôvod, chuť ako aj o to, ako ich výber jedla ovplyvňuje zvyšok sveta. Slow Food pôsobí v 112 krajinách sveta a zastrešuje približne 85 000 členov.
Základným mottom hnutia Slow Food je chutné, čisté a spravodlivé jedlo.