termín košer (tiež kašr či kosher) označuje, že jedlo bolo pripravované v súlade so židovskými predpismi.Pravý význam slova označuje rituálne bezchybný, čistý pokrm, alebo jedlo podľa židovských predpisov.Kóšer potraviny môžeme rozdeliť na mäsové, mliečne (živočíšne) a neutrálne (parve), ktorými sú zelenina, ovocie, ale napríklad aj ryby (niektoré komunity odporúčajú ryby nekombinovať s mliekom). Aj keď sme si už vybrali, čo budeme jesť a všetko je z kóšer živočíchov a potravín, stále je potrebné dodržiavať určité zásady, aby kóšer ostali aj pri konzumácii.
Raňajky, ktoré sú vždy mliečne. Čiže mlieko, maslo, jogurty, syry plus vajcia. Žiadne mäso.
Mäso býva na obed a na večeru.
Raňajky sa jedia z iných tanierov ako obed a večera.
Ďalšia zásadu košér kuchyne – vajcia vždy musí rozbíjať žena židovka. Takisto musí každé ráno zapáliť oheň.
Povolené zvieratá musia byť absolútne zdravé a zabité jedným rezom.
Šábes, alebo šabat sa začína v piatok večer (po západe slnka) a trvá až do západu slnka v sobotu večer.