Späť

termín košer (tiež kašr či kosher) označuje, že jedlo bolo pripravované v súlade so židovskými predpismi.Pravý význam slova označuje rituálne bezchybný, čistý pokrm, alebo jedlo podľa židovských predpisov.Kóšer potraviny môžeme rozdeliť na mäsové, mliečne (živočíšne) a neutrálne (parve), ktorými sú zelenina, ovocie, ale napríklad aj ryby (niektoré komunity odporúčajú ryby nekombinovať s mliekom). Aj keď sme si už vybrali, čo budeme jesť a všetko je z kóšer živočíchov a potravín, stále je potrebné dodržiavať určité zásady, aby kóšer ostali aj pri konzumácii. 

Raňajky, ktoré sú vždy mliečne. Čiže mlieko, maslo, jogurty, syry plus vajcia. Žiadne mäso.
Mäso býva na obed a na večeru.
Raňajky sa jedia z iných tanierov ako obed a večera.
Ďalšia zásadu košér kuchyne – vajcia vždy musí rozbíjať žena židovka. Takisto musí každé ráno zapáliť oheň.
Povolené zvieratá musia byť absolútne zdravé a zabité jedným rezom.
Šábes, alebo šabat sa začína v piatok večer (po západe slnka) a trvá až do západu slnka v sobotu večer.

 

 

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930