Späť

Káva sa namelie v mlynčeku na kávu, dávka (spravidla 7 gramov) sa dá do páky, vloží do kávovaru, ktorý cez ňu pod tlakom 9 barov tlačí – „prešuje“ vodu.

Pravé talianske espresso vyteká 25 sekúnd a obsahuje 25 ml vody. Malo by natekať do predohriatej šálky z hrubostenného porcelánu so zaguľateným dnom. Na hladine je pena farby lieskového orieška hrubá cca 1–2 mm. Tmavšia farba peny znamená príliš vysoký tlak daný napr. veľkým manuálnym stlačením kávy vo filtri a výsledkom je "prepálená" chuť nápoja. NaSlovensku sa väčšinou pije väčšie espreso, ktoré je pripravené tiež z 7 gramov kávy, ale obsahuje viac vody (80–200 ml).

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031