Späť

Ide o vínny ocot. Pravý pochádza len z dvoch talianských regiónov. Balzamikový ocot sa vyrába z muštu bielej odrody viniča Trebbiano z Modeny alebo z provincie Reggio Emilia. Jeho výroba začína vo veľkom sude, kde sa odparuje a stále redukuje asi tri roky. Následne sa vysoko koncentrovaný ocot skladuje 10 až 15 rokov v menších sudoch. Mladý vínny ocot zreje krátko – približne 3 až 5 rokov, stredne starý od 6 do 12 rokov a veľmi starý, predávaný pod názvom Aceto Balsamico Tradizionale Extra Vecchio, odpočíva 25 rokov a viac. Jeho typická vôňa sa ideálne rozvinie v tepelne upravovaných (alebo prinajmenšom pri izbovej teplote podávaných) pokrmoch. Široká škála chutí a vôní sa najlepšie prejaví, ak ho podávame samostatne. Najvhodnejším spôsobom, ako si extra vecchio vychutnať, je v podobe digestívu po večeri. Pravé aceto balsamico tradizionale charakterizuje jemne sladká chuť, ľahké korenisté tóny a vyššia hustota. 

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031