Späť

Ide o vínny ocot. Pravý pochádza len z dvoch talianských regiónov. Balzamikový ocot sa vyrába z muštu bielej odrody viniča Trebbiano z Modeny alebo z provincie Reggio Emilia. Jeho výroba začína vo veľkom sude, kde sa odparuje a stále redukuje asi tri roky. Následne sa vysoko koncentrovaný ocot skladuje 10 až 15 rokov v menších sudoch. Mladý vínny ocot zreje krátko – približne 3 až 5 rokov, stredne starý od 6 do 12 rokov a veľmi starý, predávaný pod názvom Aceto Balsamico Tradizionale Extra Vecchio, odpočíva 25 rokov a viac. Jeho typická vôňa sa ideálne rozvinie v tepelne upravovaných (alebo prinajmenšom pri izbovej teplote podávaných) pokrmoch. Široká škála chutí a vôní sa najlepšie prejaví, ak ho podávame samostatne. Najvhodnejším spôsobom, ako si extra vecchio vychutnať, je v podobe digestívu po večeri. Pravé aceto balsamico tradizionale charakterizuje jemne sladká chuť, ľahké korenisté tóny a vyššia hustota. 

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930