Späť

Čokoláda v číslach

Štvrtok, 4.7. 2019, 23:49

Svetový deň čokolády si pripomenieme 7. júla. Písal sa rok 1550, keď bola čokoláda uvedená na európsky trh a odvtedy si získala milióny priaznivcov a stala sa snáď najobľúbenejšou sladkosťou na svete. Pri tejto príležitosti sme sa pozreli na čokoládu z trošku „analytického“ pohľadu a prinášame zaujímavé informácie o tom, ako sa vyvíjajú ceny čokolády a kakaa na burze, aká je spotreba čokolády medzi Slovákmi a aj to, v ktorých krajinách EÚ sa vyrába najviac tejto pochúťky.

 V ktorých európskych krajinách sa vyrába najviac čokolády?

Podľa údajov Eurostatu boli v roku 2017 v Európskej únii vyrobené 4 milióny ton čokolády. Najväčším producentom tejto najobľúbenejšej sladkosti je Nemecko, ktorého podiel na celkovej produkcii čokolády v EÚ je až 32 %. Za ním nasleduje Taliansko s podielom 18 % a bronzovú priečku obsadili Francúzi a Holanďania, ktorí si ukrojili zhodne po 9 % z produkcie čokolády v únii. Výroba čokolády je ďalej významná aj vo Veľkej Británii, v Belgicku, Poľsku a v Španielsku. Týchto 8 krajín vyprodukuje až viac než 90 % všetkej „čokoládovej produkcie“ v únii.

Čokoláda za ostatné desaťročie zdražela o 31 %

Inflácia sa za posledné desaťročie podpísala aj na cenách čokolády. Klasická mliečna 100 gramová tabuľka čokolády nás aktuálne vychádza v priemere na 1,05 eur. Pred 10 rokmi ale bola jej cena na úrovni 0,80 eur, čo znamená, že za ostatné desaťročie čokoláda v našich obchodoch zdražela o 31 %. V posledných rokoch sa jej cena ale už výraznejšie nemení a pohybuje sa zhruba od jedného eura do 1,05 eur.

Ceny kakaa naburze sa hýbu oboma smermi

Cena kakaa sa aktuálne pohybuje na úrovni okolo 2 470 dolárov za tonu. V máji 2018, teda zhruba pred rokom, ale cena kakaa vyskočila nad hranicu 2 800 USD za tonu, pričom maximum bolo dosiahnuté na úrovni 2 833 USD za tonu. Takéto vysoké úrovne si ale kakao udržalo len krátko, preto sa to ani výraznejšie nepodpísalo pod zdraženie čokolády. Jeho cena následne prudko klesla a aktuálne sa teda tona kakaa predáva o zhruba -13 % lacnejšie oproti minuloročným maximálnym hodnotám.  

Ak sa však pozrieme na o niečo dlhšie časové obdobie, tak to pre kakao vyznieva o dosť pozitívnejšie. V porovnaní s jesennými mesiacmi roka 2017, teda zhruba 2 roky dozadu, sa ceny kakaa zvýšili až o 17 %.

Koľko čokolády zjeme? Každý deň zhruba 10 gramov.

Jeden Slovák za rok zje v priemere 3,8 kg čokolády a čokoládových sladkostí. To je približne 10 gramov denne. Aspoň tak to vyplýva zo štatistík ŠÚ SR o spotrebe potravín. Je to veľa či málo? To asi závisí od toho, ako veľmi máte radi čokoládu. Tieto dáta ale zahŕňajú len čokoládu a výrobky z nej, nie sú tam obsiahnuté ďalšie sladkosti, nečokoládové cukrovinky či zákusky.

A ako sa vyvíja naša spotreba čokolády v čase? Pred 10 rokmi sme za rok zjedli takmer o kilo čokolády viac. Priemerná spotreba čokolády a cukroviniek z nej v tom čase predstavovala až 4,6 kg na jedného Slováka. Súčasný trend zdravého životného štýlu sa teda podpisuje aj na nižšej konzumácií čokolády.  

---------------------------------------------------------------------------

Zdroj: Jana Glasová, analytička Poštovej banky

Ilustračné foto: pixabay.com

gastro, čokoláda, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031