Späť

Dušan Křístek: Pri fotografiách jedla viac zaujme pocit

Pondelok, 13.5. 2013, 13:30

Jeho fotografie dokážu poštekliť chuťové poháriky. Odráža sa v nich precízna práca profesionála, s dôrazom na detail a vyváženú kompozíciu. To všetko je okorenené bohatými skúsenosťami z oblasti foodstylingových fotografií, ktorým sa venuje už takmer desať rokov.

GASTROweb: Aká bola vaša cesta k tejto špecifickej oblasti – fotografovaniu jedál?

Dušan Křístek: Začiatky boli asi klasické: mestské zákutia, ľudia v meste, dievčatá... až jedného dňa prišli buchty :D Buchty, ktoré majú svoju špecifickú vlastnosť, buď to človeka pohltí, alebo nie...

GASTROweb: Aké špecifiká má fotenie jedál?

Dušan Křístek: Špecifiká? Hmmm... Treba byť technicky zdatný, vedieť svetelne navodzovať rôzne nálady, vypichnúť podstatu, a to občas za veľmi krátku dobu pri zmrzlinách a iných topiacich sa veciach... pokiaľ nepoužijeme náhrady – to potom ich treba vedieť vyrobiť.

GASTROweb: Ako vyzerá samotná spolupráca s kuchárom, ktorý jedlo pripravuje?

Dušan Křístek: Tá komunikácia prebieha skôr v trojuholníku: kuchár, stylista, fotograf – tento trojuholník platí pri knihách napríklad, kuchár uvarí, nedovarí, pripadne prevarí podľa potreby. Stylista s fotografom potom rozvrhnú samotné jedlo na tanier tak, aby boli všetky dôležité komponenty viditeľné.
V prípade fotenia jedál pre reštaurácie je to už iné. Kuchár má svoju predstavu, ako chce jedlo podávať hosťom. A tu sa dostávame veľakrát do úzkych, lebo pre hosťa sa tanier nakladá tak, že ho vníma ako celok z viacerých uhlov, čo na fotke nie je možné. Preto je snaha dohodnúť sa s kuchárom na miernej reorganizácii taniera, aby bola väčšina viditeľná.  

GASTROweb: Aké atribúty musí fotografia jedla mať, aby zaujala potenciálneho hosťa?

Dušan Křístek: Podľa mňa musí spĺňať atribút kvality, svetlo, kompozícia, nech je vidieť, že kvalitné jedlo nie je spackané ušetrením na prezentácii, lebo potom je dosť možné, že šetrili aj na uprataní kuchyne, toaliet a podobne.

GASTROweb: Ako hodnotíte využívanie fotografií jedál ako marketingového nástroja slovenskými reštauráciami?

Dušan Křístek: To u nás existuje??? :D Podľa mňa sa boja isť do troška možno expresívneho podania... Radi by na fotke mali „podávame kačacie stehno s celou kačkou, aj litrom piva, aj štrúdľou“, a pritom by možno viac zaujal pocit, ten vnem, ktorý mi nabudí chuťové bunky na kačku.

GASTROweb: Akých chýb sa reštaurácie v tejto oblasti najčastejšie dopúšťajú?

Dušan Křístek: Najväčšia tragédia sú také tie fotky „káva s koláčikom“ za 1,70 euro, odfotené majiteľom prevádzky na mobil – veď to stačí. No nestačí, veď dnes už nemáme dva podniky na komunitu, konkurencia je silná a o zákazníka treba bojovať, nie ich odplašiť mobilovou reklamou.

GASTROweb: Ste zástancom fotografií jedál na jedálnom lístku?

Dušan Křístek: Fotky jedál do normálneho jedálneho lístka nepatria. Všetci poznáme tie fotky v pizzeriách, kde majú 684 druhov pizze a na fotkách všetky vyzerajú ako jedna, no dobre ako tri druhy :D
Kam to patrí, sú fastfoody, jednoznačne. Aj keď vždy ma naštvú v McDonalde, keď otvorím krabičku, a tam je ta placka placatá namiesto toho krááásneho BigMacu. Ako keby som to nepoznal :D

GASTROweb: Prečo by si mali reštaurácie na fotenie jedál vybrať kvalitného a skúseného fotografa?

Dušan Křístek: Presne preto, prečo si najmú kvalitného kuchára, prijemný personál a pod. Lebo hocijaký nekvalitný kus reťazca degraduje celú prácu, všetkých ľudí podniku.

Autor: redakcia

Foto: archív D. Křísteka

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031