Späť

Zimný festival jedla: Začal útok na chuťové poháriky

Štvrtok, 15.1. 2015, 16:44

V zime sa na Slovensku zvykli degustovať rôzne dobroty najmä vďaka zabíjačkám. Takéto, ale aj rôzne iné gurmánske možnosti ponúka v nadchádzajúcich vyše 30 dňoch Zimný festival jedla.

Organizátor letného Gurmán festu v Bratislave a Košiciach – gastronomický sprievodca Gurmán na Slovensku, sa v spolupráci so SACR už po tretíkrát zahrá s chuťovými pohárikmi gurmánov aj počas zimného obdobia. Znova si budeme môcť vychutnať Zimný festival jedla, ktorý bude od 14. januára do 17. februára 2015 vo viac ako tridsiatich reštauráciách vo všetkých ôsmich krajoch Slovenska.

„Návštevníci sa tento rok môžu tešiť na všetkých 37 reštaurácií, ktoré si pripravili fantastické trojchodové menu, pozostávajúce zo špeciality šéfkuchára, chute regiónov a receptov starých materí. Tieto tri jedlá vytvárajú jedno degustačné menu, ktoré je spárované s minerálkou a vínkom. Určite si všetci prídu na svoje. Takisto sme pripravili vynikajúce gurmánske víkendy. V ponuke sú nielen víkendy v malých penziónoch, ale aj vo veľkých wellness hoteloch. Zaujímavosťou je aj sprievodný program festivalu, ktorý obsahuje výbornú zabíjačku z južného Slovenska. Prekvapením bude veľká vínna degustácia, ktorá sa práve pripravuje,“ upozornil Radoslav Nackin, organizátor Zimného festivalu jedla.

V ponuke sú tri jedlá

Zapojené reštaurácie ponúkajú gastronomickým nadšencom festivalové menu, ktoré pozostáva z  troch jedál:

  • Naše ikonické jedlo – charakterizujúce danú reštauráciu
  • Chute regiónov – s dôrazom na použitie lokálnych a sezónnych surovín
  • Recepty našich mám – podľa rodinného receptu s dlhoročnou tradíciou

Premiéra v Zylindri  

Na zorganizovanie úvodného večera festivalu sa tohto roku podujala bratislavská reštaurácia Zylinder cafe, ktorá patrí do gastronomickej skupiny Bencik Culinary Group. „Som priaznivcom Zimného festivalu jedla,“ netají executive chef skupiny Michal Pažák. „Vítam ho, lebo si myslím, že ide naozaj o podujatie, ktoré chce podporiť dobrú gastronómiu na Slovensku a naučiť chodiť ľudí do reštaurácií nielen na svadby či kary, ale aj za kvalitným jedlom. Oslovuje široké masy a verím, že priláka aj nových zákazníkov. V prípade festivalu sa preto nepozeráme ani tak na komerčné hľadisko, ako na možnosť zviditeľniť tie reštaurácie, ktoré považujeme za naše výkladné skrine. Popri Zylindri to bude tohto roku prvýkrát aj reštaurácia Carnevalle. V oboch chceme v podobe degustačného menu ukázať to najlepšie z našej kuchyne a radi privítame aj hostí, ktorí by sa k nám možno inak vzhľadom na vyššiu hladinu cien neodvážili prísť,“ dodáva.

Ako sa ukázalo, vytvoriť jedálny lístok podľa určeného zadania nebolo pre kuchárov v Zylindri nijakou ťažkou úlohou. Veď táto reštaurácia už dlhšie úspešne predstavuje koncept maďarsko-rakúsko-česko-slovenskej kuchyne.

Pozvaní hostia mohli v spoločnosti francúzskeho michelinovského kuchára Damiena Thuriesa ochutnať niekoľko výnimočných jedál. V rámci chutí z regiónov to bol restovaný sumček a zubáč podávaný s tekvicovými perkami a omáčkou z raka potočného a čipsami z topinambura. Ako svoje ikonické jedlo predstavil Zylinder tafelspitz, čo je špiková kosť s grilovaným chlebom. Nasledoval hovädzí vývar s mäsovými štrúdľami. Ako hlavné jedlo bolo servírované hovädzie mäsko  s krémovým špenátom a rakúskymi strúhanými pečenými zemiakmi, žemľovým chrenom, pažítkovou omáčkou a jablkovým pyré. Recepty našich mám inšpirovali tamojších kuchárov na prípravu rolky z perličky so sušenými brusnicami v drvených pistáciách, ktorá bola servírovaná s marmeládou z červenej cibule a mrkvovo-cuketovým šalátom. „Otváracia večera Zimného festivalu jedla bola veľmi príjemná. Celkovo myšlienka tohto festivalu je výborná, mali sme možnosť ochutnať vynikajúce vyvážené jedlá. Na Slovensku sú gurmáni skutočne „gurmánski“ a aj ženy sú tu veľmi pekné,“ hovorí Damien Thuries.

Nasadnite na Gurmán busy

Festivalové dianie sa netýka len Bratislavy, hoci tam je do neho pochopiteľne zapojených najviac reštaurácií. Nechýbajú ale ani podniky v Modre, Lozorne, Piešťanoch, Moravanoch nad Váhom, Mierove, Trenčíne, Galante, Dunajskej Strede, Čereňanoch, Galante, Nitre, Mojmírovciach, Žiline, Martine, Malatínach, Starom Smokovci, Batizovciach, Košiciach či Spišskej Novej Vsi. Kto má teda záujem môže si aj pocestovať. 

Tí, ktorí obľubujú pohodlie a chcú v jeden deň ochutnať jedlá vo viacerých reštauráciách, môžu sadnúť na populárne Gurmán busy. Čaká ich gastronomická jazda, osobné stretnutie so šéfkuchármi, ale najmä kolektív ľudí, ktorí majú rovnakého koníčka.

Putovať za dobrým jedlom sa bude dať po malokarpatskej, košickej, južnoslovenskej i bratislavskej trase. Každá z nich má zahrnutý aj bonus – ochutnávku vín, piva či destilátov.

Gurmán pobyty

A kto sa chce labužníctvu venovať celý víkend a zobrať si so sebou trebárs aj rodinu či priateľov, pre toho budú ideálnou voľbou víkendové Gurmán pobyty.  Aj v tomto prípade si je z čoho vybrať. Oddychový víkend ponúka  Castel Pension & Restaurant v Mierove, romatický víkend najstarší historicky hotel na Slovensku – Hotel Sebastian v Modre,  wellness pobyt Hotel Galanta, wellness víkend Penzión Tematín v  Moravanoch nad Váhom, exkluzívny pobyt Hotel Dubná Skala v Žiline, gurmánsky pobyt Relax Hotel Sojka a nezabudnuteľný víkend sľubuje zariadenie Gašperov mlyn v Batizovciach.

Degustačné kupóny, busy či pobyty si možno kúpiť aj online na www.zimnyfestivaljedla.sk.

Zdroj/Foto: Zimný festival jedla

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
       
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031