Späť

V Senohrade oživovali tradičné chute Hontu

Sobota, 29.9. 2012, 14:25

V sobotu 22. 9. 2012 sa vo vychodohontianskej obci Senohrad uskutočnil 4. ročník Tradičnej chute Hontu, ktorý zorganizovalo Občianske združenie Tradičná chuť regiónov Slovenska, Regionálna poľnohospodárska a potravinárska komora v Krupine, Poľnohospodárske družstvo v Senohrade a obec Senohrad.

Podujatie otvorili Bc. Oľga Bartková, starostka obce Senohrad, Ing. Dušan Mozola, predseda Regionálnej poľnohospodárskej a potravinárskej komory v Krupine, MVDr. Oľga Luptáková, prezidentka občianskeho združenia Tradičná chuť regiónov Slovenska a prof. Ing. Jozef Golian, Dr., predseda hodnotiacej komisie. Po otvorení boli súťažiacim vydané suroviny na varenie a odborná porota sa stretla, aby si povedala zásady hodnotenia jedál. Jedlá boli rozdelené do 6 kategórií, a v každej kategórii jedlá posudzovala 3-členná komisia. Prehľad kategórií jedál, súťažiacich ako aj víťazné jedlá sú  uvedené v tabuľkách. V každej kategórii bolo vyhlásené jedno víťazné jedlo. Všetci súťažiaci boli ocenení vecnými cenami, víťazné jedlá boli ocenené ešte zvlášť. Súčasťou podujatia bolo aj varenie víťazných jedál z predchádzajúceho ročníka z Hontianskych Nemiec, varenie poľovníckych špecialít, ťahanie štrúdle a pod. Po vyhlásení výsledkov bola pripravená pre účastníkov tombola a bohatý kultúrny program.

 

Kategória jedál

Por. číslo

Názov jedla (Súťažiaci)

Zloženie jedla - množstvá

 

 

  

  

 

MÄSOVÉ JEDLÁ

 

 

1.

 

Zajac na zemiakoch a kapuste (Agnesa Urbanová, Margita Marunčiaková)

zajac, masť, soľ, mleté čierne korenie, červená mletá paprika, zemiaky, kyslá sudová kapusta, slaninka,

2.

 

Pečené diviačie rebrá v medovej marináde a s praženou kapustou (Ján Slúka)

rebrá z diviny, med, soľ, olej, čierne mleté korenie, korenie na divinu, cesnak, sladká mletá paprika, cibuľa,

3.

 

Parená baranina a zemiakové pampúšiky
(Anna Luciaková, Mária Rausová)

baranie mäso, cibuľa, sladká mletá paprika, soľ, čierne mleté korenie, rasca, cesnak, zemiaky, hladká múka, vajce, strúhanka, bravčová masť

4.

 

Údené mäso s varenými krumpľami a kyslou kapustou (Anna Kamasová, Anna Vicianová)

údené mäso, zemiaky, kyslá sudová kapusta, soľ, čierne mleté korenie, chlieb

5.

 

 

 

 

Zapekaná krkovička s kapustovými haluškami (Jolana Žabková, Anna Dobošová)

víťazné jedlo

 

krkovička, soľ, mleté čierne korenie, mletá paprika, bravčová masť, cesnak, cibuľa, maslo, hríby, rasca, petržlenová vňať, slaninka, kyslá sudová kapusta, polohrubá múka, vajce

6.

 

Jagarec
(Jozef Degúľ)

bravčové vnútornosti – obličky, pečeň, srdce, „rybky“, cibuľa, cesnak, sladká mletá paprika, čierne mleté korenie, paradajkový pretlak, soľ, čili paprička

 

 

Kategória jedál

Por. číslo

Názov jedla (Súťažiaci)

Zloženie jedla - množstvá

 

 

 

 

 

 

 

  

  

MÚČNE JEDLÁ

 

 

 

 

1.

Pirohy s oškvarkami a kapustou (Františka Vicianová)

zemiaky, oškvarky, čerstvá kapusta, soľ, slaninka, bravčová masť alebo olej, cibuľa,

 

 

2.

 

Nemčianske tvarohové halušky s podmaslím
(Emília Ondríková,
Veronika Hroniaková)

víťazné jedlo

zemiaky, tvaroh, kryštálový cukor, hladká múka, soľ, maslo

 

3.

 

Krapne
(Katarína Guttenová)

hladká múka, smotana, bravčová masť, práškový cukor, vanilkový cukor, vajce

 

4.

 

Makové šúľance (Katarína Guttenová)

zemiaky, soľ, hladká múka, maslo, kryštálový cukor, mletý mak

 

5.

 

Krumpľové lepne (Katarína Juchová, Mária Okapalová)

droždie, mlieko, kryštálový cukor, polohrubá múka, bravčová masť, zemiaky, tvaroh

 

6.

 

Plnené parence s tvarohom (Anna Cúthová, Júlia Antalová)

polohrubá múka, vajce, droždie, mlieko, kryštálový cukor, soľ, slivka / jahoda, tvaroh, škorica, sladká smotana

7.

 

Bryndzové knedle s kapustou (Jolana Žabková, Anna Dobošová)

bryndza, vajce, krupica, strúhanka, soľ, slaninka, čerstvá kapusta, cibuľa, petržlenová vňať

 

 

Kategória jedál

Por.číslo

Názov jedla  (Súťažiaci)

Zloženie jedla - množstvá

    

ZELENINOVÉ
JEDLÁ

 

 

1.

Fučka s ryžou (Anna Lazárová)

zemiaky, ryža, hladká múka, cibuľa, mlieko, soľ, kryštálový cukor

2.

 

Krumple s kapustou a škvarkami (Monika Boďová,
Janka Záchenská)

zemiaky, bravčová masť alebo olej, kyslá sudová kapusta, slaninka, cibuľa, škvarky

3.

 

Fučka s tvarohom (Irena Murínová, Zuzana Kyzúrová) 

víťazné jedlo

zemiaky, múka, cibuľa, tvaroh, bravčová masť alebo olej

 

 

Kategória jedál

Por. číslo

Názov jedla  (Súťažiaci)

Zloženie jedla - množstvá

 

 

 

  

  

POLIEVKY

 

 

 

 

 

 

 

1.

Polievka zo slovienky s údeným mäsom (Anna Luciaková, Mária Rausová)

 slovienka, koreňová zelenina, údené mäso, múka, olej, soľ, mleté čierne korenie

 

2.

 

Cicôrová polievka s údeným mäsom (Anna Vicianová, Anna Kamasová)

údené koleno, cicôr, zemiaky, koreňová zelenina, koreniny, soľ

 

3.

 

Kyslá polievka (Františka Vicianová)

múka, olej, koreniny, mlieko, kyslá smotana, chlieb, bravčová masť

4.

 

Fazuľová polievka s geršňou a klobásou (Emília Ondríková, Veronika Hroniaková)

víťazné jedlo

fazuľa, koreňová zelenina, údená klobása, jačmenné krúpy, hlávková kapusta, soľ, mletá paprika, mleté čierne korenie, zemiaky

 

5.

 

Hrachová polievka
(Anna Oremová, Martina Oremová)

údené koleno, hrach, zemiaky, koreňová zelenina, hladká múka, bravčová masť, cibuľa, soľ, cesnak, sladká a ostrá mletá paprika

6.

Vajcovka (Monika Boďová, Janka Záchenská)

soľ, rasca, mleté čierne korenie, cibuľa, vajce

 

 

Kategória jedál

Por. číslo

Názov jedla (Súťažiaci)

Zloženie jedla - množstvá

 

 

 

VAJEČNÉ JEDLÁ

 

 

 

 

 

1.

Praženica s hríbmi (Ladislav Zajac)

cibuľa, maslo, minerálna voda, sušené hríby, kyslá smotana, vajcia, soľ

 

2.

 

Tekvičné stepky (Diana Uhliarová, Andrea Jánovská)

víťazné jedlo

bravčová masť, soľ, múka, vajcia, práškový cukor

3.

 

Vaječné rezne (Diana Uhliarová, Andrea Jánovská)

vajcia, soľ, mleté čierne korenie, strúhanka, múka, bravčová masť, zemiaky, petržlenová vňať

 

Kategória jedál

Por. číslo

Názov jedla (Súťažiaci)

Zloženie jedla - množstvá

 

 

MLIEČNE
JEDLÁ

 

 

 

1.

Demikát (Anna Oremová, Martina Oremová)

víťazné jedlo

chlieb, cibuľa, bryndza, maslo, soľ, korenie

2.

 

Bryndzová mrvenica (Anna Lazárová)

zemiaky, cibuľa, soľ, mleté čierne korenie, bryndza

 

Autor: Prof. Ing. Jozef Golian, Dr., predseda hodnotiacej komisie

Foto: Tradičná chuť Hontu

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Štvrtok, 9.10. 2014 - 1.deňCulinary Days: Zabíjačkové dni
Štvrtok, 9.10. 2014 - 2.deňCulinary Days: Zabíjačkové dni
Štvrtok, 9.10. 2014 - 3.deňCulinary Days: Zabíjačkové dni
Sobota, 18.10. 2014 - 1.deňFestival kávy a čokolády
Sobota, 18.10. 2014 - 2.deňFestival kávy a čokolády
Piatok, 24.10. 2014GRAND BORDEAUX 2014
Sobota, 25.10. 2014 - 1.deňFestival kávy a čokolády
Sobota, 25.10. 2014 - 2.deňFestival kávy a čokolády
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Piatok, 7.11. 2014 - 1.deňKÁVA ČAJ ČOKOLÁDA TRADIČNE – NETRADIČNE
Piatok, 7.11. 2014 - 2.deňKÁVA ČAJ ČOKOLÁDA TRADIČNE – NETRADIČNE
Piatok, 7.11. 2014 - 3.deňKÁVA ČAJ ČOKOLÁDA TRADIČNE – NETRADIČNE
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
232425262728
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031