V Košiciach otvorili prvú autorskú reštauráciu
Štvrtok, 20.10. 2016, 22:12V priestoroch novootvorenej reštaurácie ZORE dnes jej šéfkuchár a člen Národného tímu kuchárov a cukrárov Jozef Hromják informoval o účasti na Kuchárskej olympiáde v Erfurte. Päťčlenný Národný tím, vrátane Branislava Križana a Gabriela Kocáka, tam bude reprezentovať našu krajinu v programe Culinary Art. Jozef Hromják zastúpi Slovensko na celosvetovom podujatí práve v čase, keď v metropole východu otvoril spolu s tímom prvú autorskú reštauráciu, kde ich hlavnou inšpiráciou bude domáca kuchyňa.
„Mám pocit, že my Slováci nie sme hrdí na našu kuchyňu. Akoby mala zostať len na salašoch a v kolibách. Vyhľadávame skôr svetové koncepty, severské či ázijské špeciality. My chceme domácu kuchyňu pritiahnuť do mesta. Varíme v harmónii s prostredím, v ktorom sme vyrastali. Autentickú kuchyňu dopĺňame prvkami talianskej či francúzskej. Práve preto na tanieri vznikajú originálne kombinácie,“ vysvetľuje na margo konceptu Jozef Hromják. Príkladov možno nájsť v jedálnom lístku hneď niekoľko: Krém z lesných húb s čokoládou a mliečnou penou, Hovädzie rebro s čerstvou strúhankou, zelerovým pyré, orešcom a slaninou, či Predné jahňacie kolienko so zeleninou a kukuričným grisom.
V Erfurte Jozef Hromják pripraví jedno teplé a dve studené predjedlá. Odkaz na slovenskú kuchyňu je markantný - Jedlé kamene, jelenie mäso, lesné huby, medovník, krém z lieskových orechov, byliny.
V reštaurácii ZORE nenájdete jednotný jedálny lístok v platnosti dlhšie ako mesiac. Dôvodom je využitie surovín v ich aktuálnej sezóne, kedy sú najlepšie. Kuchársky tím pripravuje tiež degustačné menu, ktoré okrem kombinácie s vínom či nealkoholickými nápojmi sľubuje aj interaktivitu pri stole. V ZORE využijú tiež zeleninu z lokálnych fariem, bylinky od miestnych dodávateľov.
A prečo reštaurácia nesie svoje meno? Naznačuje radosť a vďačnosť. Rozdelenie fáz dňa na dve kľúčové - v prípade reštaurácie obedy a večere. Spája sa so silným motívom príbehu, ktorý sa tvorí aj spomienkou na tradičné jedlá ako domáce lokše, pirohy, tvarohové halušky voňavé prepraženým maslom, či fliačky so sladkou kapustou od starej mamy. Symbolizuje živelnosť a energiu. Práve preto, lebo kuchársky tím už nechce variť podľa šablón a škatuliek, ale tvoriť podľa seba. To je hlavným dôvodom, prečo reštaurácii dali prívlastok autorská.
Také isté ZORE sa už nezopakuje, píše sa na webe. Autori výrokom chcú povedať, že ak máte šancu ochutnať toskánsku trippu, po slovensky držky, je správny čas.
Jozefovi Hromjákovi budú v kuchyni sekundovať aj ďalší dvaja známi kuchári: František Schiller, Sous Chef a Viktor Nemergut, Junior Sous Chef.
Jozef Hromják varil v Zürichu i v Prahe, viedol kuchársky tím hotela celosvetovej značky v Košiciach. Je víťazom dvoch celonárodných kuchárskych súťaží, člen Národného tímu kuchárov a cukrárov, držiteľ bronzového pásma zo svetového pohára Expogast Luxemburg 2014. V metropole východu založil a viedol populárnu Školu varenia.
Zdroj/Foto: ZORE