Späť

ÚVZ SR: Kontroly podávania tatarákov dopadli dobre

Streda, 30.10. 2019, 00:56

Prevádzkovatelia reštaurácií si plnia povinnosti, ktoré im vyplývajú z legislatívy pri podávaní tatárskych biftekov. Vyplýva to z kontrol zariadení verejného stravovania, ktoré daný pokrm ponúkali. Odborní pracovníci regionálnych úradov verejného zdravotníctva v SR pri viac ako 96% prevádzok nenašli pochybenia.

„Po možnosti podávať tatárske bifteky volali mnohí prevádzkovatelia i spotrebitelia. Ponúkať tepelne nespracované mäso môžu reštaurácie za jasne nastavených pravidiel už viac ako dva roky. Oceňujeme zodpovedný prístup prevádzkovateľov, ktorí sa stotožnili s povinnosťami, ktoré musia spĺňať pri podávaní tatárskych biftekov. Veľká časť z nich si plní oznamovaciu povinnosť o príprave pokrmov z tepelne nespracovaného mäsa voči orgánom verejného zdravotníctva, dbá na informovanosť spotrebiteľa z pohľadu možných zdravotných rizík po jeho konzumácii a dodržiava hygienické požiadavky a postupy správnej výrobnej praxe,“povedala Iveta Trusková, vedúca Sekcie ochrany a podpory zdravia v oblasti životného a pracovného prostredia Úradu verejného zdravotníctva SR s tým, že kontrolu dodržiavania pravidiel pri podávaní biftekov vykonávajú hygienici priebežne.

Bratislavský a Košický kraj bez nedostatkov

V rámci riadnych plánovaných kontrol zistili hygienici nedostatky v 20 prevádzkach z celkovo skontrolovaných a náhodne vybraných 575 zariadení. V Žilinskom kraji potvrdili nedostatky v 6 prevádzkach, v Banskobystrickom kraji v 5 a v Trnavskom kraji v 4. V Prešovskom a Trenčianskom kraji šlo zhodne o 2 prevádzky a v Nitrianskom kraji o jednu. V Bratislavskom a Košickom kraji neboli v kontrolovaných prevádzkach potvrdené nedostatky. V prípade zistených pochybení došlo k okamžitému plneniu nápravných opatrení.

Zistené pochybenia

● 8 reštaurácií si nesplnilo oznamovaciu povinnosť v prípade podávania tatárskych biftekov

● 11 reštaurácií neuviedlo v jedálnom lístku pre spotrebiteľa informáciu o zdravotných rizikách spojených s konzumáciou tepelne nespracovaného mäsa

● v 6 prevádzkach boli potvrdené hygienické nedostatky, pričom najčastejším pochybením bolo opätovné zamrazovanie mäsa určeného na prípravu tatárskeho bifteku

Regionálne úrady verejného zdravotníctva v SR vzhľadom na nízke percento zistených hygienických nedostatkov ani v jednom prípade nezaznamenali výskyt prenosného ochorenia súvisiaceho s podávaním pokrmov z tepelne nespracovaného mäsa a vajec.

Pravidlá pre podávanie tatárskeho bifteku

Pravidlá pre podávanie tepelne nespracovaného mäsa, rýb a iných morských živočíchov upravuje od 1. júna 2017 vyhláška Ministerstva zdravotníctva SR č.533/2007 Z.z. Do takýchto pokrmov je možné pridávať aj surové slepačia vajcia, tie však musia byť len z registrovaných a kontrolovaných chovov a pri príprave pokrmu z nich je potrebné dodržiavať zásady čerstvosti vajec a hygieny. Uvedené pokrmy možno podávať bezprostredne po  ich príprave a len v reštauráciách. Nemožno ich pripravovať ani podávať napríklad v stánkoch s rýchlym občerstvením, v závodnom stravovaní a v iných typoch uzavretého stravovania.

Ak sa v reštaurácii rozhodnú pripravovať a podávať pokrmy z tepelne nespracovaného mäsa, prevádzkovateľ je povinný oznámiť to miestne príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva v SR. Uvedené prevádzky musia tiež informovať spotrebiteľa o prípadných zdravotných rizikách, ktoré pri konzumovaní tepelne nespracovaného mäsa a vajec hrozia. V jedálnom lístku musia uviesť nasledovnú formulku: ,,Neodporúča sa, aby tepelne nespracované mäso a vajcia konzumovali deti, tehotné, dojčiace ženy a osoby s oslabenou imunitou.“

Tatársky biftek  je pokrm zo surového hovädzieho (prípadne iného) mäsa, najemno naškrabaného, prípadne pomletého, ochuteného koreninami a podávaný so surovým žĺtkom. V reštauráciách sa smie pripravovať iba z vopred zamrazeného mäsa. Pokiaľ ide o zdravotné riziká súvisiace s konzumáciou tepelne nespracovaného mäsa, môže dôjsť najčastejšie k tráviacim ťažkostiam, ako sú napr. vracanie, bolesti brucha, zvýšené teploty, hnačky. Tiež môžu vzniknúť parazitárne ochorenia a ochorenie na listeriózu.

Zdroj: ÚVZ SR

Ilustračné foto: pixabay.com

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930