Späť

Ustrice najlepšie otvára Peter Šimko z Preshowa

Pondelok, 26.5. 2014, 14:59

Tridsať ustríc sa dá otvoriť a úhľadne naservírovať už za 5 minút a 38 sekúnd. Dokázal to šéfkuchár Peter Šimko z prešovskej reštaurácie PRESHOW HARLEY’S STEAK HOUSE, víťaz III. METRO Majstrovstiev Slovenska v otváraní ustríc. Zápolenia sa zúčastnilo 13 kuchárov.

Vedeli ste, že ustrice sa servírujú živé a tradične po tuctoch alebo poltuctoch? V rámci súťaže však profesionálni šéfkuchári v súlade s medzinárodnými pravidlami otvárajú až 30 plochých ustríc typu Belon. Porota zložená zo šéfkuchárov HoReCa tímu METRO Vojta Artza a Petra Stádníka a tiež nákupcu rýb Drahoslava Vochozku pritom okrem rýchlosti súťažiacich pri otváraní hodnotila aj čistotu pracoviska a úpravu servírovaných ustríc výsledku. Trestné sekundy sa udeľovali  napríklad za narezanie tela ustrice, úlomky ulity v mäse, nedokonalé oddelenie ustrice od ulity a chybnú prezentáciu na pripravenej tácke.

Víťaz Peter Šimko spolu s druhým Slavomírom Dicom z Prešova si vybojovali aj nominácie na Majstrovstvá Európy v švédskom Trollhättane.

Správne otvorené čerstvé ustrice, ktoré do súťaže poskytol partner podujatia, veľkoobchod METRO, nakoniec putovali na ochutnávku medzi divákov. „Ustrice patria k najstarším gastronomickým špecialitám, milovali ich už antickí Gréci. Výnimočné sú najmä veľmi vysokým obsahom bielkovín, ale aj rôznych minerálov či vitamínov,“ hovorí Drahoslav Vochozka.

Zdroj: METRO Cash & Carry

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30