Slovenskí kuchári Stanislav Cicoň a Ondrej Kunc uspeli v Írsku
Štvrtok, 26.2. 2015, 10:53Slováci bodujú aj v zahraničí. Kuchári, ktorí pracujú pre Waterford Castle Hotel & Golf resort, Sous Chef Stanislav Cicoň a Junior Sous Chef Ondrej Kunc sa zúčastnili Národnej súťaže Chef Ireland 2015 v Dubline v kategórii "Mystery Basket", čo doslova znamená „záhadný kôš", čiže do súťaže sa išlo naslepo.
Súťaže sa zúčastnilo 16 tímov. Súťažilo sa na dve etapy po ôsmich tímoch. Každý tím pozostával z dvoch kuchárov a ich úlohou bolo v časovom limite 30 minúť zostaviť trojchodové menu zo surovín, ktoré obsahoval daný "Mystery Basket". Po uplynutí 30 minút, kedy museli svoje menu odovzdať odbornej porote, začali hneď variť. Na prípravu svojho menu potom mali 90 minút čistého času.
Stanislav a Ondrej zaujali porotu nielen svojim menu, ale aj zohranou a profesionálnou prácou, či čistotou pracoviska. Z daných surovín sa rozhodli skombinovať filet merluzy európskej s údeným bôčikom z jahňaciny, makrelovým tatarákom a jablkovo-fenyklovým pyré napredjedlo. Ako hlavné jedlo pripravili perličku: pečené prsia a roládu zo stehien s cibuľovým mousseline, konfitovaným zemiakom a mrkvovými pappardelle. Sladkou bodkou na záver bol čokoládový mousse s vanilkovým tuille, zmrzlinou z granátového jablka a marinované maliny s bazalkou.
S týmto menu si vyvarili strieborne medaily a taktiež prvenstvo vo svojej kategórii ako úplní víťazi s najvyšším počtom bodov. Zlato nebolo udelene vôbec.
Zdroj: Stanislav Cicoň
Foto: Mirka Krajniková