Späť

Rady pre reštaurácie platné pre 4. fázu otvárania prevádzok

Utorok, 26.5. 2020, 22:36

Podmienky sa neustále menia, o čom svedčia aj aktuálne zmeny k minulotýždňovému otvoreniu interiérov prevádzok a predĺženiu otváracích hodín. Veľkoobchod METRO a Zväz kuchárov a cukrárov (SZKC) preto pripravili súbor odporúčaní, ktoré by mali reštauráciám pomôcť nastaviť hygienické pravidlá a uľahčiť znovuotváranie.

Zákazníci reštaurácií si budú môcť dopriať obed či večeru v obľúbenej prevádzke za dodržania upravených nariadení minimálne o dve hodiny dlhšie, ako tomu bolo doposiaľ. 

METRO a SZKC pripravili súbor odporúčaní, ktoré môžu byť prevádzkam v časoch „reštartu" nápomocné. Medzi odporúčania patria napríklad:

● Stoly by mali byť prestierané až v momente príchodu hosťa. Obsluha by mala mať vydezinfikované ruky alebo použiť rukavice.

● Tlačené jedálne a nápojové lístky by mali byť iba zatavené vo fólii, ktorú možno po použití vždy dezinfikovať / alebo nahradené slovným ponúknutím, prípadne vytlačené na papierovom prestieraní, ktoré bude po použití vyhodené.

● V prípade ponuky pokrmov formou bufetového stolu, servírovanie zabezpečuje obsluha.

● Soľničky/koreničky vymeniť po každom hosťovi a následne dôkladne vyčistiť a dezinfikovať (prípadne na stôl nosiť iba po vyžiadaní).

● Kečup a podobné prísady podávať na vyžiadanie ako samostatnú porciu.

● Miesta na sedenie v blízkosti barov a pultov by mali byť zrušené, aby sa zabránilo kontaminácii vydávaných nápojov.

● Odporúča sa regulovať vzdialenosť pri návšteve toaliet (napr. oddelením pánskych pisoárov/vytvorenie označenia pred toaletami/umiestnením nápisov na toaletách „vstupujte jednotlivo a dodržujte bezpečnú vzdialenosť“).

Zoznam všetkých navrhovaných odporúčaní nájdete TU. Okrem spomínaných príkladov v ňom nájdete aj pravidlá pre zamestnancov, či hygienické opatrenia v kuchyni a pri preberaní tovaru.

Zdroj: METRO, SZKC

Ilustračné foto: pixabay.com

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031