Rady pre reštaurácie platné pre 4. fázu otvárania prevádzok
Utorok, 26.5. 2020, 22:36Podmienky sa neustále menia, o čom svedčia aj aktuálne zmeny k minulotýždňovému otvoreniu interiérov prevádzok a predĺženiu otváracích hodín. Veľkoobchod METRO a Zväz kuchárov a cukrárov (SZKC) preto pripravili súbor odporúčaní, ktoré by mali reštauráciám pomôcť nastaviť hygienické pravidlá a uľahčiť znovuotváranie.
Zákazníci reštaurácií si budú môcť dopriať obed či večeru v obľúbenej prevádzke za dodržania upravených nariadení minimálne o dve hodiny dlhšie, ako tomu bolo doposiaľ.
METRO a SZKC pripravili súbor odporúčaní, ktoré môžu byť prevádzkam v časoch „reštartu" nápomocné. Medzi odporúčania patria napríklad:
● Stoly by mali byť prestierané až v momente príchodu hosťa. Obsluha by mala mať vydezinfikované ruky alebo použiť rukavice.
● Tlačené jedálne a nápojové lístky by mali byť iba zatavené vo fólii, ktorú možno po použití vždy dezinfikovať / alebo nahradené slovným ponúknutím, prípadne vytlačené na papierovom prestieraní, ktoré bude po použití vyhodené.
● V prípade ponuky pokrmov formou bufetového stolu, servírovanie zabezpečuje obsluha.
● Soľničky/koreničky vymeniť po každom hosťovi a následne dôkladne vyčistiť a dezinfikovať (prípadne na stôl nosiť iba po vyžiadaní).
● Kečup a podobné prísady podávať na vyžiadanie ako samostatnú porciu.
● Miesta na sedenie v blízkosti barov a pultov by mali byť zrušené, aby sa zabránilo kontaminácii vydávaných nápojov.
● Odporúča sa regulovať vzdialenosť pri návšteve toaliet (napr. oddelením pánskych pisoárov/vytvorenie označenia pred toaletami/umiestnením nápisov na toaletách „vstupujte jednotlivo a dodržujte bezpečnú vzdialenosť“).
Zoznam všetkých navrhovaných odporúčaní nájdete TU. Okrem spomínaných príkladov v ňom nájdete aj pravidlá pre zamestnancov, či hygienické opatrenia v kuchyni a pri preberaní tovaru.
Zdroj: METRO, SZKC
Ilustračné foto: pixabay.com