Pivnou akadémiou Cervesario prešllo už vyše 5 000 študentov
Štvrtok, 23.6. 2016, 12:38Starostlivosť o pivo je celá veda. Absolventom pivnej akadémie Cervesario však nerobí žiaden problém. Do šiesteho ročníka neziskového projektu Pivovarov Topvar sa v školskom roku 2015/2016 zapojilo 1 260 študentov z 24 hotelových škôl. Praktické školenia pomáhajú absolventom akadémie pripraviť sa nielen na letné brigády, ale aj budúcu prax v oblasti gastronómie.
Pivná akadémia Cervesario je špeciálny vzdelávací program určený pre plnoletých študentov odborov barman, čašník, čašník, servírka a hostinský. Od roku 2011 bolo zorganizovaných celkovo 157 pivných akadémii, ktorých sa zúčastnilo 5 036 študentov.
Školenia vedie tím pivných majstrov pod taktovkou Jána Píryho, obchodného sládka Pivovarov Topvar, ktorý sa pivu profesionálne venuje už viac ako 30 rokov. Ako uviedol: „Študentov najprv učíme o histórii piva, procese varenia, o hygiene či správnom skladovaní. Najobľúbenejšou časťou programu je však praktická škola čapovania piva. Študenti sa veľa pýtajú a majú možnosť sami si vyskúšať rôzne štýly čapovania nealkoholického piva.“
V závere školenia majú študenti písomný test a následne získajú certifikát o absolvovaní programu Cervesario. Nadobudnuté poznatky môžu využiť už počas leta. Mnoho z nich plánuje brigádovať na letných terasách či v pohostinstvách. „Prostredníctvom takýchto školení budúcich pracovníkov gastro sektora môžeme prispieť nielen k zlepšovaniu služieb zákazníkom, ale predovšetkým zvyšovaniu pivnej kultúry na Slovensku,“ dodal Ján Píry.
Zdroj/Foto: Pivovary Topvar