Pivná súťaž XPERT V UMENÍ ČAPOVAŤ pozná víťazov
Piatok, 2.3. 2018, 14:26V dňoch 27.-28. februára 2018 sa na pôde Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch uskutočnil tretí ročník celoslovenskej súťaže pre študentov stredných škôl gastronomických odborov v znalostiach o pive s názvom XPERT V UMENÍ ČAPOVAŤ. Súťaže sa zúčastnilo spolu 28 študentov z 15 škôl z celého Slovenska. Po dvoch dňoch preverovania vedomostí a zručností mladých pivných odborníkov vybrala odborná porota tých najlepších.
Spoločnosť HEINEKEN Slovensko, ktorá je už po tretíkrát odborným garantom a podporovateľom súťaže mladých pivných talentov, odštartovala v roku 2016 vzdelávací program o pive spojený so súťažou pre SOŠ v Nových Zámkoch. „Nesmierne sa tešíme, že spoločnosť HEINEKEN Slovensko môže byť už po tretíkrát súčasťou rozvoja mladých talentov. Našou ambíciou je aj naďalej podporovať budúcich pivných odborníkov v ich profesionálnom raste a odovzdať im dlhoročné profesionálne skúsenosti našich pivných expertov,“ hovorí Monika Kottmanová, Horeca Develelopment Manager v spoločnosti HEINEKEN Slovensko, ktorá vedie program XPERT V UMENÍ ČAPOVAŤ.
Do súťaže sa tento rok prihlásilo spolu 15 škôl. Okrem desiatich odborných škôl, ktoré sa opakovane zúčastnili súťaže, pribudli medzi adeptov na víťazov aj zástupcovia škôl z Prešova, Modrého Kameňa, Horného Smokovca, Námestova a Galanty. Odbornú porotu tvorili spolu štyria členovia. Dvaja zástupcovia spoločnosti HEINEKEN Slovensko Monika Kottmanová a obchodný sládok Karol France, ďalej Martin Meliš, Bar manager a Staff Couch z prevádzky Atrium Trenčín a náš Draught Master čapovania piva Heineken a Mgr. Marek Šebej, zástupca Hotelovej akadémie Prešov.
V prvom kole sa predstavili všetci súťažiaci. Z neho postúpili do finále štyria najlepší, ktorí si zmerali sily vo finálovej disciplíne - čapovaní rezaného piva. „Odborná porota rozhodla, že tohtoročnou víťazkou súťaže XPERT V UMENÍ ČAPOVAŤ je Erika Bartová zo SOŠ hotelových služieb a obchodu Nové Zámky. Na druhom mieste sa umiestnil Branislav Valíček zo SOŠ hotelových služieb a obchodu Nové Zámky. Tretie miesto obsadila Katarína Bučková z SOŠ obchodu a služieb v Trenčíne. Týmto im srdečne blahoželáme,“ hovorí Ing. Miroslav Bohát, riaditeľ školy SOŠ hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch a dodáva: „Táto súťaž je jedinečným spojením úsilia profesionálov pomôcť mladej generácii odborníkov v gastronómii dosiahnuť kvalitné zručnosti pre budúcu prax. Pre študentov sú však zároveň takéto podujatia obrovskou motiváciou do ďalšieho štúdia a práce. Ďakujem všetkým, ktorí sa na súťaži podieľali.“
Cieľom súťaže XPERT V UMENÍ ČAPOVAŤ je vzdelávať budúcich profesionálov v gastronómii o pive, jeho histórii, správnej starostlivosti o pivo na prevádzke, až po jeho správne čapovanie a podávanie. Jej súčasťou bolo preverenie praktických zručností študentov v narážaní sudov, preplachu pivných trubiek, čapovaní a podávaní čapovaného piva hosťovi. V rámci teoretickej prípravy poskytol odborný garant súťaže, spoločnosť HEINEKEN Slovensko, prihláseným študentom podporu vo forme vzdelávacích materiálov a videí.
Zdroj/Foto: HEINEKEN