
Neviete, čo variť? Vyskúšajte tieto tipy na zdravú, chutnú a najmä rýchlu večeru
Máte po sviatkoch už dosť tradičných jedál a chcete pokračovať v relaxačnom režime? Čo by ste povedali na dobrú Áziu? Alebo radšej niečo voňavé a korenisté z indickej kuchyne? V prípade, že vám mäso lezie už ušami, môžete dať šancu aj vegetariánskemu jedlu. Ak si chcete oddýchnuť – od varenia a klasických sviatočných jedál – vyskúšajte tieto tipy. Tipy na zdravú, chutnú a najmä rýchlu večeru
Ázijské bistro v prípade zdravej, chutnej a najmä rýchlej večere je stávka na istotu. Očarí svojou pestrosťou a tiež výraznými chuťami. Skvelým tipom na zahriatie počas dlhých zimných večerov je ramen. Silný vývar doplnený bohatou dávkou rezancov a zväčša jemným mäsom, bambusovými výhonkami, jarnou cibuľkou a vajíčkami. Japonské jedlo, ktoré zahreje i zasýti je skvelým tipom.
Radšej rezance na iný spôsob? Za vyskúšanie rozhodne stojí ďalšie japonské jedlo: udon. Hovädzí udon sú hrubé rezance s pikantnou omáčkou a lahodným hovädzím mäsom. Jedlo, ktoré zahreje aj v tej najväčšej zime. Ázijská kuchyňa je však skvelou voľbou tiež na priateľské stretnutie počas sviatkov, sushi set poteší každého milovníka hravých chutí. Výhodou je, že nájsť dobré ázijské bistro v Bratislave, Trnave, Trenčíne či Žiline, je dnes viac ako jednoduché.
Korenistá indická kuchyňa na zahriatie
Dobrá indická reštaurácia dáva o sebe vedieť už na diaľku. Zmes výrazných aromatických korenín je najlepšou reklamou. Práve počas zimných dní je indické jedlo skvelou voľbou. Sýte, výrazné, odvážne, ostré, ale zároveň perfektne vyladené. Po čom siahnuť? Dobytok je v Indii posvätný, stretávame sa najmä s kuracím a jahňacím mäsom. Už legendou je pokrm kuracia Tikka Masala – kuracie mäso naložené v bylinkovej marináde so smotanovo-kešu omáčkou. A k tomu skvelá jazmínová ryža alebo tradičné indické placky.
Pre milovníkov pikantného je veľkým lákadlom zase Butter Chicken, kuracie mäso v príjemne pálivej kari omáčke s maslovou príchuťou, ktorá pohladí. Tým, ktorí chcú vyskúšať jahňacinu, ulahodí Pasanda Nawab – jahňacie na cibuľke, udusené v čerstvých bylinkách. Skvelou správou je, že indické bistro v Trnave, Bratislave, Košiciach a ani ďalších slovenských mestách už nie je žiadnou výnimkou.
Vegetariánske jedlo nie je nuda
Mnohí sa na vegetariánsku či vegánsku kuchyňu pozerajú pomedzi prsty. Po zaťažkávajúcej skúške pre žalúdok počas vianočných sviatkov telo ocení niečo ľahšie, sviežejšie a hlavne – bez mäsa. Čo stojí za skúšku z vegetariánskej reštaurácie? Rozhodne je to falafel – vyprážané cícerové guľôčky – s hummusom a čerstvou zeleninou. Sýte, ľahké a zároveň veľmi chutné jedlo.
Stávkou na istotu sú skvele pripravené cestoviny z talianskeho bistra. Napríklad jednoduché špagety s cesnakom a neskutočným olivovým olejom, spaghetti aglio e olio, sú jasnou voľbou. Zaujímavé možnosti však prináša tiež vegánska kuchyňa, napríklad hravé wrapy. Čo tak wrap s mango dipom, spomínaným falafelom, čerstvou zeleninou a batátovými hranolkami?
Chceš si večeru ešte urýchliť? Objednávaj cez ultra rýchlu foodpanda – donáška jedla a potravín.