Hoteláci z Prievidze uspeli v Taliansku
Streda, 28.3. 2018, 23:48Po druhýkrát sa žiaci a učitelia odborných predmetov zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi zúčastnili na medzinárodnej gastronomickej súťaži v Taliansku. Malebné horské mestečko Casargo v dňoch 13. - 18. marca 2018 v rámci súťaže Wellness & Zero Waste - Food & Beverage Contest hostilo 18 tímov z celej Európy. Medzi inými aj tímy z Talianska, Ukrajiny, Francúzska, Dánska, Maďarska, Litvy, Moldavy, či Ruska. Súťaž organizovala stredná odborná škola Centro di Formazione Professionale Albeghiero, Casargo.
Našu školu reprezentovali žiaci IV.K hotelovej akadémie. Za bar a servis pri stole hosťa boli zodpovední Silvia Čakajdová a Ondrej Bugár, ktorí boli pripravovaní pod odborným vedením učiteľky odborných predmetov Mgr. Anny Králikovej. Kuchyňu a prípravu jedál reprezentovali Kristína Hubová a Erik Haulik pod vedením Mgr. Ľubice Zemanovičovej. Za odbornú jazykovú prípravu v anglickom jazyku bola zodpovedná Mgr. Jana Dubinová.
Práca v gastronómií vyžaduje nielen presnosť a precíznosť, ale aj fantáziu a tvorivosť. Práve tieto vlastnosti mali možnosť ukázať naši žiaci na prestížnej súťaži v Casargu. Prievidzskí hoteláci si podmanili odbornú komisiu svojím vystupovaním, kreativitou a spôsobom práce natoľko, že získali druhú cenu za štýl a eleganciu tímu.
Podmienkou súťaže bolo zostaviť a pripraviť trojchodové wellness menu pre šesť osôb, priradiť vhodné vína a zvládnuť aperitívový nápoj. Odborná komisia v kuchyni hodnotila nápad jedál, zloženie, vzhľad, chuť, dodržanie receptúry, technologický postup, moderné nápady a úroveň znalosti komunikácie v anglickom jazyku.
Pri príprave jedál sa prepájala profesionalita žiakov s vášňou, novátorstvom a tradíciou požadovaných ingrediencií a práve za to získali žiaci Kristína Hubová a Erik Haulik prestížnu cenu za najlepšiu inováciu v kuchyni.
Servis jedál a nápojov bol zameraný na vyššiu formu zložitej obsluhy. Na úvod menu sa s profesionálnou prípravou podával aperitív. Nasledovalo do detailov doladené jedlo snúbiace sa s vínom, doplnené flambovaným koňakom a jedinečnou starostlivosťou o hosťa.
V tejto kategórií získali žiaci Silvia Čakajdová a Ondrej Bugár zlatý pohár za najlepšiu obsluhu a servis pri stole hosťa.
Poďakovanie za spoluprácu patrí i šéfkuchárovi Hotela Matyšák Braňovi Križanovi. Aj vďaka jeho odbornej pomoci si žiaci hotelovej akadémie mohli vychutnať úspech.
Voľné chvíle trávili žiaci s novými priateľmi či navštívením malebných miest Lecco a Varenna na brehu Lago di Como pod Alpami. V rámci workshopov mali možnosť sledovať prípravu typického talianskeho jedla risotta a prípravu povestnej bazalkovej omáčky - pesta. Žiaci získali neoceniteľné skúsenosti, nadviazali nové priateľstvá a zdokonalili sa v anglickom jazyku. Svoje zručnosti a nové vedomosti budú môcť využívať aj vo svojej ďalšej praxi a aj naďalej budú úspešne reprezentovať Strednú odbornú školu v Prievidzi na súťažiach doma i v zahraničí.
Zdroj/Foto: Mgr. Anna Králiková, Mgr. Jana Dubinová zo SOŠ obchodu a služieb Prievidza