Späť

Hoteláci z Prievidze uspeli v Taliansku

Streda, 28.3. 2018, 23:48

Po druhýkrát sa žiaci a učitelia odborných predmetov zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb v Prievidzi zúčastnili na medzinárodnej gastronomickej súťaži v Taliansku. Malebné horské mestečko Casargo v dňoch 13. - 18. marca 2018 v rámci súťaže Wellness & Zero Waste - Food & Beverage Contest hostilo 18 tímov z celej Európy. Medzi inými aj tímy z Talianska, Ukrajiny, Francúzska, Dánska, Maďarska, Litvy, Moldavy, či Ruska. Súťaž organizovala stredná odborná škola Centro di Formazione Professionale Albeghiero, Casargo.

Našu školu reprezentovali žiaci IV.K hotelovej akadémie. Za bar a servis pri stole hosťa boli zodpovední Silvia Čakajdová a Ondrej Bugár, ktorí boli pripravovaní pod odborným vedením učiteľky odborných predmetov Mgr. Anny Králikovej. Kuchyňu a prípravu jedál reprezentovali Kristína Hubová a Erik Haulik pod vedením Mgr. Ľubice Zemanovičovej. Za odbornú jazykovú prípravu v anglickom jazyku bola zodpovedná Mgr. Jana Dubinová.

Práca v gastronómií vyžaduje nielen presnosť a precíznosť, ale aj fantáziu a tvorivosť. Práve tieto vlastnosti mali možnosť ukázať naši žiaci na prestížnej súťaži v Casargu. Prievidzskí hoteláci si podmanili odbornú komisiu svojím vystupovaním, kreativitou a spôsobom práce natoľko, že získali druhú cenu za štýl a eleganciu tímu.

Podmienkou súťaže bolo zostaviť a pripraviť trojchodové wellness menu pre šesť osôb, priradiť vhodné vína a zvládnuť aperitívový nápoj. Odborná komisia v kuchyni hodnotila nápad jedál, zloženie, vzhľad, chuť, dodržanie receptúry, technologický postup, moderné nápady a úroveň znalosti komunikácie v anglickom jazyku.

Pri príprave jedál sa prepájala profesionalita žiakov s vášňou, novátorstvom a tradíciou požadovaných ingrediencií a práve za to získali žiaci Kristína Hubová a Erik Haulik prestížnu cenu za najlepšiu inováciu v kuchyni.

Servis jedál a nápojov bol zameraný na vyššiu formu zložitej obsluhy. Na úvod menu sa s profesionálnou prípravou podával aperitív. Nasledovalo do detailov doladené jedlo snúbiace sa s vínom, doplnené flambovaným koňakom a jedinečnou starostlivosťou o hosťa.

V tejto kategórií získali žiaci Silvia Čakajdová a Ondrej Bugár zlatý pohár za najlepšiu obsluhu a servis pri stole hosťa.

Poďakovanie za spoluprácu patrí i šéfkuchárovi Hotela Matyšák Braňovi Križanovi. Aj vďaka jeho odbornej pomoci si žiaci hotelovej akadémie mohli vychutnať úspech.

Voľné chvíle trávili žiaci s novými priateľmi či navštívením malebných miest Lecco a Varenna na brehu Lago di Como pod Alpami. V rámci workshopov mali možnosť sledovať prípravu typického talianskeho jedla risotta a  prípravu povestnej bazalkovej omáčky - pesta. Žiaci získali neoceniteľné skúsenosti, nadviazali nové priateľstvá a zdokonalili sa v anglickom jazyku. Svoje zručnosti a nové vedomosti budú môcť využívať aj vo svojej ďalšej praxi a aj naďalej budú úspešne reprezentovať Strednú odbornú školu v Prievidzi na súťažiach doma i v zahraničí.

Zdroj/Foto: Mgr. Anna Králiková, Mgr. Jana Dubinová zo SOŠ obchodu a služieb Prievidza

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30