
Hotel Zochova chata vonia levanduľou
Piatok, 11.7. 2014, 11:32V dňoch od 14. – 20. júla 2014 bude táto aromatická bylinka nielen krášliť okolie Hotela Zochova chata ****, ale nájde si cestu aj do kuchyne, izieb a wellness centra.
Ubytovaných hostí bude pri príchode čakať levanduľový nápoj na privítanie a na izbách vrecúško sušenej levandule na dobrý spánok.
Levanduľové menu
V reštaurácii a na letných terasách si návštevníci môžu pochutnať na špeciálnom Levanduľovom menu. Šéfkuchár Peter Rupčík pripravil také pochúťky ako trhaný listový šalát s levanduľovými kvetmi, granátovým jablkom a kúskami parmezánu, bravčovú panenku pripravovanú „sous vide“ spôsobom s pečenými dubákmi a čerstvou levanduľou s gratinovanými zemiakmi a omáčkou z portského vína. Pre milovníkov sladkých dobrôt nebudú chýbať ani dezerty - levanduľový cheesecake s bielou čokoládou a čučoriedkami, či cupcake z red velvet cesta s čerstvou levanduľou a ovocím.
Provensálska noc
19. júla 2014 vyvrcholí levanduľový týždeň Provensálskou nocou s tematickým degustačným menu, inšpirovaným francúzskym vidiekom. Príjemnú atmosféru na letnej terase ešte umocnia francúzske šanzóny v podaní Jany Gavačovej. Táto talentovaná speváčka a herečka je známou tvárou z divadelných predstavení, televíznych filmov a seriálov a patrí medzi ocenené Nové tváre slovenského jazzu 2011. Spieva aj pop, francúzsky šanzón, či brazílsku bossu v pôvodných jazykoch. Vstup pre všetkých hostí je zdarma, rezervácie na tel.: +421 33 2633 326, restaurant@hzch.sk
O levanduli
Názov levanduľa pochádza z latinského slova lavare, čo znamená umývať sa. Už starí Gréci poznali blahodarné účinky levandule a s obľubou ju pridávali do kúpeľa. Levanduľa od nepamäti patrila k najobľúbenejším aromatickým rastlinám, používala sa ku kozmetickým a lekárskym účelom. Voňavé levanduľové vrecúška krásne prevoňajú náš domov a bezpečne odpudia mole, mravce aj komáre.
Listy levandule si nájdu uplatnenie aj v kuchyni. V malom množstve ich môžeme pridať k pečenému mäsu a rybám, hodí sa aj do hubových jedál a šalátov. Rovnako ich je možné kombinovať s rozmarínom, bazalkou a cibuľou. Levanduľové listy tvoria nedeliteľnú súčasť tzv. provensálskeho korenia.
Zdroj: PR, Hotel Zochova chata