Späť

HoReCa: Pred letnou sezónou chýba 40 tisíc ľudí

Utorok, 22.6. 2021, 23:18

Reštaurácie a hotely na Slovensku, V dôsledku výrazného poklesu tržieb nedokážu reštaurácie a hotely pri svojom otváraní a reštarte konkurovať svojou ponukou na trhu práce a trpia nedostatkom zamestnancov.

Jedným z hlavných dôvodov, prečo je ponuka miezd v stravovacích a ubytovacích prevádzkach výrazne nižšia v porovnaní s inými odvetviami, je vysoké daňové a odvodové zaťaženie pre tieto služby, ktoré sú náročné na spotrebu práce. To spôsobuje, že zamestnávatelia nedokážu konkurovať primeranou mzdou a o prácu v tomto segmente nie je záujem.

V období pred pandémiou patrili ubytovacie i stravovacie služby k lídrom s najvyšším medziročným nárastom pracovných miest, pričom dvojciferným číslom rástli aj priemerné mzdy. Situácia sa však v roku 2020 dramaticky zmenila. V dôsledku prijatých opatrení, súvisiacich so zamedzením šírenia ochorenia COVID-19, boli ubytovacie a stravovacie služby prevažnú časť obdobia - od polovice marca 2020 - zatvorené alebo ich podnikanie a poskytovanie služieb bolo výrazné obmedzené.

Dopad týchto opatrení bol tak výrazný, že ani napriek čerpaniu štátnej pomoci a využitiu rôznych nástrojom pomoci zo strany štátu, nedokázala pomoc zabrániť prepúšťaniu. Podľa údajov, zverejnených Štatistickým úradom SR od vypuknutia pandémie, prišlo v dôsledku prijatých opatrení o prácu viac ako 40-tisíc ľudí v hotelierstve a gastro prevádzkach. A to predstavuje pokles o viac ako 36% v porovnaní s obdobím pred pandémiou. S poklesom zamestnanosti sa znižovala aj priemerná mzda, ktorá tak v súčasnosti výrazne zaostáva za úrovňou priemernej mzdy na Slovensku.

Dôsledky pandémie pocítil tiež pracovný trh. Pätina zamestnancov, ktorí o prácu prišli v dôsledku pandémie, sa predovšetkým do gastro prevádzok nevráti, najmä pre neistotu a obavy o možnú stratu zamestnania v prípade 3. vlny a prijímania opatrení. Z rovnakého prieskumu vyplynulo, že až 60% ľudí by chcelo pracovať v tomto sektore, ak by tu však boli vyššie platy.

Netreba pritom zabúdať aj na ďalšie významné prínosy gastronómie a hotelierstva pre ekonomiku a spoločnosť. Tento sektor je výrazným zamestnávateľom žien, až 60% všetkých zamestnancov tvorili pred pandémiou práve ženy. A 20% všetkých zamestnancov tvoria ľudia vo veku do 25 rokov, ktorí práve v tomto sektore získavajú prvé pracovné skúsenosti. Takmer 90% všetkých zamestnancov sú pracovníci s ukončeným stredným odborným vzdelaním.

Jedným z riešení, ako oživiť pracovný trh a prilákať do gastro prevádzok personál, je zníženie sadzby DPH. Nižšia DPH umožní zamestnávateľov zvýšiť mzdy, vytvárať pracovné miesta. Potvrdzujú to aj skúsenosti z iných európskych krajín. Pomoc v podobe nižšej DPH potrebujú gastro prevádzky a hotely práve teraz, pri svojom reštarte počas letnej sezóny, len tak to bude mať zmysel a preukázateľné prínosy pre štát, zamestnancov a zamestnávateľov.

Zdroj: AHRS

Ilustračné foto: pixabay.com

gastro gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30