HoReCa: Pred letnou sezónou chýba 40 tisíc ľudí
Utorok, 22.6. 2021, 23:18Reštaurácie a hotely na Slovensku, V dôsledku výrazného poklesu tržieb nedokážu reštaurácie a hotely pri svojom otváraní a reštarte konkurovať svojou ponukou na trhu práce a trpia nedostatkom zamestnancov.
Jedným z hlavných dôvodov, prečo je ponuka miezd v stravovacích a ubytovacích prevádzkach výrazne nižšia v porovnaní s inými odvetviami, je vysoké daňové a odvodové zaťaženie pre tieto služby, ktoré sú náročné na spotrebu práce. To spôsobuje, že zamestnávatelia nedokážu konkurovať primeranou mzdou a o prácu v tomto segmente nie je záujem.
V období pred pandémiou patrili ubytovacie i stravovacie služby k lídrom s najvyšším medziročným nárastom pracovných miest, pričom dvojciferným číslom rástli aj priemerné mzdy. Situácia sa však v roku 2020 dramaticky zmenila. V dôsledku prijatých opatrení, súvisiacich so zamedzením šírenia ochorenia COVID-19, boli ubytovacie a stravovacie služby prevažnú časť obdobia - od polovice marca 2020 - zatvorené alebo ich podnikanie a poskytovanie služieb bolo výrazné obmedzené.
Dopad týchto opatrení bol tak výrazný, že ani napriek čerpaniu štátnej pomoci a využitiu rôznych nástrojom pomoci zo strany štátu, nedokázala pomoc zabrániť prepúšťaniu. Podľa údajov, zverejnených Štatistickým úradom SR od vypuknutia pandémie, prišlo v dôsledku prijatých opatrení o prácu viac ako 40-tisíc ľudí v hotelierstve a gastro prevádzkach. A to predstavuje pokles o viac ako 36% v porovnaní s obdobím pred pandémiou. S poklesom zamestnanosti sa znižovala aj priemerná mzda, ktorá tak v súčasnosti výrazne zaostáva za úrovňou priemernej mzdy na Slovensku.
Dôsledky pandémie pocítil tiež pracovný trh. Pätina zamestnancov, ktorí o prácu prišli v dôsledku pandémie, sa predovšetkým do gastro prevádzok nevráti, najmä pre neistotu a obavy o možnú stratu zamestnania v prípade 3. vlny a prijímania opatrení. Z rovnakého prieskumu vyplynulo, že až 60% ľudí by chcelo pracovať v tomto sektore, ak by tu však boli vyššie platy.
Netreba pritom zabúdať aj na ďalšie významné prínosy gastronómie a hotelierstva pre ekonomiku a spoločnosť. Tento sektor je výrazným zamestnávateľom žien, až 60% všetkých zamestnancov tvorili pred pandémiou práve ženy. A 20% všetkých zamestnancov tvoria ľudia vo veku do 25 rokov, ktorí práve v tomto sektore získavajú prvé pracovné skúsenosti. Takmer 90% všetkých zamestnancov sú pracovníci s ukončeným stredným odborným vzdelaním.
Jedným z riešení, ako oživiť pracovný trh a prilákať do gastro prevádzok personál, je zníženie sadzby DPH. Nižšia DPH umožní zamestnávateľov zvýšiť mzdy, vytvárať pracovné miesta. Potvrdzujú to aj skúsenosti z iných európskych krajín. Pomoc v podobe nižšej DPH potrebujú gastro prevádzky a hotely práve teraz, pri svojom reštarte počas letnej sezóny, len tak to bude mať zmysel a preukázateľné prínosy pre štát, zamestnancov a zamestnávateľov.
Zdroj: AHRS
Ilustračné foto: pixabay.com