Späť

DEGUSTORIUM: Dobré, čisté, férové

Piatok, 11.10. 2019, 21:08

Remeselné potraviny majú na to, aby sa stali spoločenskou témou, aby sme sa začali o ne, a o tých, ktorí stoja za ich výrobou alebo im pridávajú na hodnote, viac zaujímať a zdieľať ich príbehy. Keďže žijeme dobu, ktorá im u nás na Slovensku nie je naklonená, združenie Slow Food Pressburg chce profesnej i laickej verejnosti ukázať, že to ide aj napriek legislatívnemu hendikepu, napriek tomu, že kvalitné, tradičné a remeselné potraviny nie sú na prvý pohľad mainstreamovou témou. No mali by byť - nielen z kultúrneho, výživového, ale aj z environmentálneho hľadiska.

Ako hovorí etnologička a historička Katarína Nádaská: „Tradičná remeselná potravina je súčasťou našej kultúrnej identity a mala by byť preto neodmysliteľnou súčasťou našej spoločnosti a nemala by chýbať v našich jedálničkoch”. Petra Molnárová, z občianskeho združenia Slow Food Pressburg, pani Nádaskú ďalej dopĺňa: „Jej výrobcovia by mali byť štátom podporovaní a tradičný spôsob výroby, ktorý je súčasťou nášho kultúrneho dedičstva, by mal byť chránený. Mala by byť súčasťou ponuky v zariadeniach spoločného stravovania naprieč celým spektrom. A mali by sme na nej stavať produkty vidieckeho cestovného ruchu, ktoré by zároveň mali byť prvoradou súčasťou oficiálnej prezentácie našej krajiny doma i v zahraničí tak, aby naša národná hrdosť v súvislosti s lokálnymi produktmi mala možnosť rásť”.

A aké aktivity chystá Slow Food Pressburg v najbližších dňoch?

Združenie spolu s partnermi sa rozhodlo priniesť do Bratislavy formát inšpirujúcej ochutnávkovej konferencie DEGUSTORIUM, ktorý tu ešte nebol - 22. októbra 2019 sa v bratislavskej Starej tržnici odprezentujú roľníci, vinohradníci a vinári, remeselní výrobcovia, šéfkuchári, odborníci na kulinárnu kultúru, výživoví poradcovia, environmentalisti, experti na marketing a ľudia z praxe, ktorej dôležitou súčasťou je remeselná potravina a jej trvalo udržateľný spôsob výroby. Počas jedného dňa sa na pódiu vystrieda 5 moderovaných panelových diskusií s odborníkmi a 15 rečníkov s prezentáciami, prostredníctvom ktorých návštevníkom priblížia svoje výnimočné produkty a vzťah k remeselnej potravine. A čo je najdôležitejšie: všetkým ukážu, že to má zmysel.

Anetta Vaculíková zo združenia Slow Food Pressburg objasňuje, že táto prvá ochutnávková konferencia sa stala súčasťou európskych akčných dní a spolu s viac ako 80 neziskovými organizáciami, sa počas októbra 2019 zúčastňuje akčných dní kampane #GoodFoodGoodFarming. Touto aktivitou podporujú malých farmárov, život na vidieku, ochranu pôdy a ekosystému, vody a biodiverzity. Cieľom tejto európskej iniciatívy je, aby boli zdravé potraviny vyrobené trvalo udržateľným spôsobom dostupné pre všetkých.

Spoznajte tých, ktorí sa venujú remeselnej výrobe potravín

Pridajte sa k celoeurópskej výzve za podporu farmárov a remeselných výrobcov potravín a príďte vypočuť si inšpiratívne príbehy z prostredia remeselnej potraviny z rôznych uhlov pohľadu. Pozývame vás 22. októbra 2019 na prvú ochutnávkovú konferenciu DEGUSTORIUM do bratislavskej Starej tržnice, na ktorej budete vnímať jedlo všetkými zmyslami.

Viac informácií nájdete na FB podujatia alebo na www.degustorium.sk

O hnutí SLOW FOOD

Slow Food je globálnym hnutím, ktoré vzniklo s cieľom pomáhať drobným roľníkom a remeselným výrobcom potravín. Svojim prístupom a prostredníctvom miestnych združení sa snaží zachovávať a chrániť kultúrne dedičstvo, tradície a biodiverzitu. Hnutie Slow Food sa sformovalo v 80-tych rokoch minulého storočia v Taliansku ako reakcia na šíriacu sa globalizáciu, na stravovanie v štýle fast food a neustále sa zrýchľujúce životné tempo, ktoré významne prispievalo k postupnému vytrácaniu miestnych kulinárskych tradícií a záujmu ľudí o to, čo jedia a odkiaľ ich jedlo pochádza. Pod heslom „dobré, čisté, férové” širia osvetu v oblasti kvalitného stravovania po celom svete. Na Slovensku aktivity tieto aktivity zastrešuje miestne združenie SLOW FOOD PRESSBURG.

 

Zdroj: Slow Food Pressburg

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930