Späť

Ako dopadli kontroly nových pravidiel podávania tatarákov?

Piatok, 15.12. 2017, 00:00

Mimoriadne cielené kontroly prevádzok verejného stravovania – reštaurácií, ktoré podávajú pokrmy z tepelne nespracovaného mäsa, ako je napríklad tatársky biftek, dopadli dobre. Dve zákonom stanovené povinnosti, ktoré sú platné od 1. júna 2017, nesplnilo iba minimum z kontrolovaných reštaurácií.

Hygienici sa v období od 16. 10. 2017 do 16. 11. 2017 v rámci kontrol zamerali na:

1)   splnenie si oznamovacej povinnosti reštaurácie v prípade podávania pokrmov z tepelne nespracovaného mäsa príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ)

2)   overenie, či v jedálnom lístku reštaurácie upozornili na zdravotné riziká spojené s konzumovaním tepelne nespracovaného mäsa a vajec.

"Nesplnenie povinností vyplývajúcich z nových pravidiel pre podávanie tatárskeho bifteku v reštauráciách sme zistili len v ojedinelých prípadoch,“ hodnotí výsledky mimoriadnej kontroly hlavný hygienik Slovenskej republiky Ján Mikas.

Iba tri percentá z kontrolovaných reštaurácií si nesplnilo povinnosti

K 30. 11. 2017 oznámilo miestne príslušným regionálnym úradom verejného zdravotníctva podávanie pokrmov z tepelne nespracovaného mäsa 340 prevádzok verejného stravovania. Najviac je takýchto prevádzok v Bratislavskom kraji – 80 prevádzok, v Žilinskom kraji – 69 prevádzok a v Banskobystrickom kraji – 57 prevádzok.

Hygienici skontrolovali spolu 1 121 prevádzok, najviac v Nitrianskom kraji – 190, v Prešovskom – 167, nasledoval Trenčiansky – 150 prevádzok a Trnavský kraj – 149 prevádzok. ,,Z celkového počtu 1 121 skontrolovaných reštaurácií, sa zistilo nesplnenie oznamovacej povinnosti v prípade podávania tatárského bifteku v 36 prevádzkach, čo predstavuje iba 3,2 % z celkového kontrolovaného počtu a upozornenie na zdravotné riziká chýbalo na jedálnych lístkoch v 32 prevádzkach, čo predstavuje 2,8 % zo skontrolovaných reštaurácií,“ zdôrazňuje hlavný hygienik Ján Mikas.

Prevádzky, ktoré nesplnili obidve vyššie uvedené povinnosti vyplývajúce z platného právneho predpisu, sa zistili v územnej pôsobnosti 13 regionálnych úradov verejného zdravotníctva. Najviac – 10 prevádzok bolo v Trnavskom kraji, v Trenčianskom 8 a v Žilinskom kraji 6 prevádzok. Naopak, v Bratislavskom kraji zo 63 prevádzok pochybili iba 2 a v Nitrianskom zo 190 skontrolovaných prevádzok to boli iba 3 prevádzky.

Zistené nedostatky boli podnetom na začatie správnych konaní vo veci uloženia pokuty, najviac v Trnavskom a Trenčianskom kraji.

Dve podmienky pre podávanie „tatarákov“

Prevádzky verejného stravovania môžu od 1. júna 2017 pripravovať a podávať aj pokrmy z tepelne nespracovaného alebo čiastočne nespracovaného mäsa, ako je napríklad tatársky biftek. Vtedy nadobudla účinnosť vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 125/2017 Z. z., ktorou sa mení a dopĺňa vyhláška Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky č. 533/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania. 

Do takýchto pokrmov je možné pridávať surové slepačie vajcia, musia však byť len z registrovaných a kontrolovaných chovov, pokrmy možno podávať bezprostredne po ich príprave a iba v prevádzkach verejného stravovania.

Podľa novely si musia  prevádzky verejného stravovania splniť v prvom rade oznamovaciu povinnosť. Znamená to, že pokrmy z tepelne nespracovaného mäsa môžu podávať len ak to oznámia príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. Druhou podmienkou je uviesť v jedálnom lístku informáciu pre spotrebiteľa o prípadných zdravotných rizikách spojených s konzumovaním tepelne nespracovaného mäsa a vajec slovami: „Neodporúča sa, aby tepelne nespracované mäso a vajcia konzumovali deti, tehotné ženy, dojčiace ženy a osoby s oslabenou imunitou.“

Zdroj: Úrad verejného zdravotníctva SR

Ilustračné foto: pixabay.com

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30