Originálne vína z vínorodej edície
Štvrtok, 28.1. 2016, 23:40Svet vína je rozmanitý a pestré sú aj profesie, ktoré sa ním zaoberajú. Vinohradník, vinár, somelier, enológ – pre laika to znie možno rovnako. Avšak medzi týmito profesiami sú veľké rozdiely: kým vinohradník sa stará o celý vinohrad aj jednotlivé štepy, vinár sa zase stará o proces vinifikácie, teda o výrobu vína od muštu až po víno. Somelier je zase mostom medzi vinárstvom a spotrebiteľom. Aká práca teda ostáva enológovi?
Enológ je odborník na víno ako také – pozná jeho mikrobiologické, fyzikálne, chemické vlastnosti, ako aj technológiu výroby, venuje sa aj kontrole kvality vína, obchodu a marketingu. Môže byť teda enológ sčasti aj somelierom, vinárom a obchodníkom? Odpoveď znie áno a dôkazom toho je dáma s menom Edita Ďurčová, ktorá patrí medzi popredných slovenských enológov, je obchodníčkou s vínom, medzinárodnou degustátorkou, autorkou päťjazyčného Vinárskeho slovníka a lektorkou Slovenskej vinárskej akadémie a Asociácie somelierov Slovenska.
Edita Ďurčová sa rozhodla slovenskú vinársku scénu obohatiť o vína, na ktorých výrobe sa podieľa v spolupráci s úspešnými slovenskými vinohradníkmi, vinármi a vinárstvami. Názov jej značky Editio Vinifera je inšpirovaný latinským názvom pre druh viniča vitis vinifera, z ktorého sa vyrába víno už od dávnych čias pred naším letopočtom. Slovo editio zase v latinčine znamená „proklamácia, vyhlásenie, edícia“ a nesie v sebe aj základ krstného mena autorky značky. Špeciálne sú aj etikety vín „vínorodej edície“, inšpirované kresbou strapca hrozna v rôznych farebných prevedeniach. Jej „autorom“ je Ferko Ďurčo, syn pani Ďurčovej, dospelý autista, ktorý ju vytvoril s pomocou terapeutky pre potešenie svojej rodiny.
Edita Ďurčová svoje vína vytvára v súčinnosti s úspešnými slovenskými vinohradníkmi a vinármi z vinárstiev ako Karpatská Perla, Château Belá, Pavelka alebo Hacaj. Napríklad Cuvée Pinot Tradition vzniklo vo vinohradoch a vinárstve Pavelka a syn v Pezinku. Ide o cuvée Pinotu blanc, Pinotu gris a Tramínu červeného. Tie sú príbuzensky prepojené a v minulosti sa pestovali v zmiešaných výsadbách a vinifikovali spolu – aj preto cuvée nesie v názve stopu po udržaní tradície. Jeho aromatika je intenzívna: v nástupe sa vynára zelené jablko, citrusy a mirabelky, neskôr sa otvára do kvetinových aróm. Má príjemnú chuť s výraznou, ale príjemnou kyselinkou. S hladkou štruktúrou, náznakom minerality a stredne dlhou, až dlhou dochuťou si získa aj náročného konzumenta.
Červené vína značky Editio Vinifera sa zase vyznačujú perfektnou prácou s tanínom. Ako hovorí E. Ďurčová, je to zásluha majstrov vinohradníkov a vinárov, s ktorými spolupracuje. Práve taníny v modrých odrodách sú veľkou výzvou pre nejedného slovenského vinára. V Cuvée Mirus 2013 alebo Cuvée Nitria sú látky spôsobujúce trpkosť naopak zaoblené, jemné, skvele vyvážené s kyselinou. Prémiové Cuvée Mirus (z latinčiny výnimočný, nezvyčajný) vzniklo v spolupráci s Miroslavom Petrechom, charizmatickým vinohradníkom a vinárom zo Château Belá. Odráža sa v ňom mužlianske terroir a zaujímavé spojenie odrôd Pinot Noir, Lagrein, Cabernet Sauvignon a Alibernet, ktoré majú tiež spoločné gény. Konzumentov poteší jeho korenistá vôňa, arómy pomalého vyzrievania v dubových sudoch, bobuľovom ovocí, čokoláde, plné telo a stredne dlhá až dlhá dochuť.
Na prelome rokov 2015 a 2016 uzrel svetlo sveta sekt Pinot noir Blanc de Noirs non dosé, ktorý vznikol u slovenských špecialistov na tradičnou metódou vyrábané šumivé vína, u bratov Hacajovcov v Pezinku. Do spolupráce sa v tomto prípade zapojil aj Vladimír Mrva, ktorý pripravil základné víno z Pinotu Noir z legendárneho čachtického vinohradu. V šumivom víne sa odzrkadľuje perfekcionizmus výrobcov i kvalita hrozna a základného vína. Netreba zabúdať ani na to, že vďaka tradičnej metóde druhotného kvasenia v tej istej fľaši, ktorá prichádza aj priamo k zákazníkovi, je každá jedna neopakovateľný unikát. Víno má intenzívnu, žiarivú svetložltú farbu, vôňu po pomarančoch, mangu a sladkom drievku a jeho chuť je ľahučká a jemná s delikátnym perlením a dlhou dochuťou.
Vína z „vínorodej edície“ by sme smelo mohli zaradiť medzi tzv. gastronomické vína – veľmi dobre sa párujú s jedlami a keďže ide o originálne produkty so zaujímavou „story“, zamilujú si ho aj najnáročnejší hostia. Všetky spomenuté vína Editio Vinifera majú dlhý potenciál zrenia, minimálne tri roky a viac, takže tieto skvosty vás pri správnom skladovaní budú tešiť ešte dlho – teda ak sa vo vašej vinotéke tých niekoľko rokov „ohrejú“. Navyše 2% z ich predaja sú určené na podporu tvorivých aktivít mentálne znevýhodnených ľudí.
Autorka/Foto: Slavomíra Raškovič, somelierka a manažérka reštaurácie Gašperov mlyn