Späť

Originálne vína z vínorodej edície

Štvrtok, 28.1. 2016, 23:40

Svet vína je rozmanitý a pestré sú aj profesie, ktoré sa ním zaoberajú. Vinohradník, vinár, somelier, enológ – pre laika to znie možno rovnako. Avšak medzi týmito profesiami sú veľké rozdiely: kým vinohradník sa stará o celý vinohrad aj jednotlivé štepy, vinár sa zase stará o proces vinifikácie, teda o výrobu vína od muštu až po víno. Somelier je zase mostom medzi vinárstvom a spotrebiteľom. Aká práca teda ostáva enológovi?

Enológ je odborník na víno ako také – pozná jeho mikrobiologické, fyzikálne, chemické vlastnosti, ako aj technológiu výroby, venuje sa aj kontrole kvality vína, obchodu a marketingu.  Môže byť teda enológ sčasti aj somelierom, vinárom a obchodníkom? Odpoveď znie áno a dôkazom toho je dáma s menom Edita Ďurčová, ktorá patrí medzi popredných slovenských enológov, je obchodníčkou s vínom, medzinárodnou degustátorkou,  autorkou päťjazyčného Vinárskeho slovníka a lektorkou Slovenskej vinárskej akadémie a Asociácie somelierov Slovenska.

Edita Ďurčová sa rozhodla slovenskú vinársku scénu obohatiť o vína, na ktorých výrobe sa podieľa v spolupráci s úspešnými slovenskými vinohradníkmi, vinármi a vinárstvami. Názov jej značky Editio Vinifera je inšpirovaný latinským názvom pre druh viniča vitis vinifera, z ktorého sa vyrába víno už od dávnych čias pred naším letopočtom.  Slovo editio zase v latinčine znamená „proklamácia, vyhlásenie, edícia“ a nesie v sebe aj základ krstného mena autorky značky. Špeciálne sú aj etikety vín „vínorodej edície“, inšpirované kresbou strapca hrozna v rôznych farebných prevedeniach. Jej „autorom“ je Ferko Ďurčo, syn pani Ďurčovej, dospelý autista, ktorý ju vytvoril s pomocou terapeutky pre potešenie svojej rodiny.

Edita Ďurčová svoje vína vytvára  v súčinnosti s úspešnými slovenskými vinohradníkmi a vinármi z vinárstiev ako Karpatská Perla, Château Belá, Pavelka alebo Hacaj. Napríklad Cuvée Pinot Tradition vzniklo vo vinohradoch a vinárstve Pavelka a syn v Pezinku. Ide o cuvée Pinotu blanc, Pinotu gris a Tramínu červeného. Tie sú príbuzensky prepojené a v minulosti sa pestovali v zmiešaných výsadbách a vinifikovali spolu – aj preto cuvée nesie v názve stopu po udržaní tradície. Jeho aromatika je intenzívna: v nástupe sa vynára zelené jablko, citrusy a mirabelky, neskôr sa otvára do kvetinových aróm. Má príjemnú chuť s výraznou, ale príjemnou kyselinkou. S hladkou štruktúrou, náznakom minerality a stredne dlhou, až dlhou dochuťou si získa aj náročného konzumenta.

Červené vína značky Editio Vinifera sa zase vyznačujú perfektnou prácou s tanínom. Ako hovorí E. Ďurčová, je to zásluha majstrov vinohradníkov a vinárov, s ktorými spolupracuje.  Práve taníny v modrých odrodách sú veľkou výzvou pre nejedného slovenského vinára. V Cuvée Mirus 2013 alebo Cuvée Nitria sú látky spôsobujúce trpkosť naopak zaoblené, jemné, skvele vyvážené s kyselinou. Prémiové Cuvée Mirus (z latinčiny výnimočný, nezvyčajný) vzniklo v spolupráci s Miroslavom Petrechom, charizmatickým vinohradníkom a vinárom zo Château Belá. Odráža sa v ňom mužlianske terroir a zaujímavé spojenie odrôd Pinot Noir, Lagrein, Cabernet Sauvignon a Alibernet, ktoré majú tiež spoločné gény. Konzumentov poteší jeho korenistá vôňa, arómy pomalého vyzrievania v dubových sudoch,  bobuľovom ovocí, čokoláde, plné telo a stredne dlhá až dlhá dochuť.

Na prelome rokov 2015 a 2016 uzrel svetlo sveta sekt Pinot noir Blanc de Noirs non dosé, ktorý vznikol u slovenských špecialistov na tradičnou metódou vyrábané šumivé vína, u bratov Hacajovcov v Pezinku. Do spolupráce sa v tomto prípade zapojil aj Vladimír Mrva, ktorý pripravil základné víno z Pinotu Noir z legendárneho čachtického vinohradu. V šumivom víne sa odzrkadľuje perfekcionizmus výrobcov i kvalita hrozna a základného vína. Netreba zabúdať ani na to, že vďaka tradičnej metóde druhotného kvasenia v tej istej fľaši, ktorá prichádza aj priamo k zákazníkovi, je každá jedna neopakovateľný unikát. Víno má intenzívnu, žiarivú svetložltú farbu, vôňu po pomarančoch, mangu a sladkom drievku a jeho chuť je ľahučká a jemná s delikátnym perlením a dlhou dochuťou.

Vína z „vínorodej edície“ by sme smelo mohli zaradiť medzi tzv. gastronomické vína – veľmi dobre sa párujú s jedlami a keďže ide o originálne produkty so zaujímavou „story“, zamilujú si ho aj najnáročnejší hostia. Všetky spomenuté vína Editio Vinifera majú dlhý potenciál zrenia, minimálne tri roky a viac, takže tieto skvosty vás pri správnom skladovaní budú tešiť ešte dlho – teda ak sa vo vašej vinotéke tých niekoľko rokov „ohrejú“. Navyše 2% z ich predaja sú určené na podporu tvorivých aktivít mentálne znevýhodnených ľudí.

Autorka/Foto: Slavomíra Raškovič, somelierka a manažérka reštaurácie Gašperov mlyn

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031