Späť

Ide o víno alebo biznis?

Pondelok, 20.5. 2013, 00:04

Popularita a spotreba ružového vína sa na Slovensku z roka na rok zvyšuje. Organizujú sa aj festivaly, ktoré sú zamerané na ružové vína – Festival ružových vín v Nitre, či Ružové vítanie jari v Modre. Skoro každý slovenský vinár má vo svojej ponuke rosé.

Najčastejšie sa u nás vyrába z odrôd: Cabernet Sauvignon, Frankovka modrá a Svätovavrinecké. Rmut nakváša niekoľko hodín (macerácia). Zo šupiek sa uvoľňujú farbivá, taníny a aromatické látky. Následne sa mušt prečerpá do nerezových tankov, kde po pridaní čistej kultúry kvasiniek, prebehne fermentácia.

V tomto období sa na pultoch vinoték pomaly objavujú ružové vína ročníka 2012. A tak sa pýtame: „Aké by malo byť ružové víno?“ alebo „Aké rosé si žiada slovenský zákazník?“. Sú to dve podobné otázky, ale odpovede sa líšia.

Požiadavky slovenského konzumenta na ružové víno

V prvom rade, ako to už u nás býva, rozhodujúca je cena vína. Avšak nie vždy platí, čo je lacné, je aj dobré...

Niektoré ružové vína v regáloch slovenských supermarketov stoja viac ako jeden rok. Počas toho roka sa zmenia senzorické vlastnosti vína, a potom sa ich snažia obchodníci predať v akcii.

Dôležitú úlohu pri výbere ružového vína zohráva jeho farba. Na Slovensku je najviac populárna tmavomalinová. Akonáhle má víno slabšiu farbu (napr. lososovú), konzument ju nepovažuje za atraktívnu, ale chybnú. Ružové víno pritom môže mať až 24 rôznych odtieňov ružovej farby. Závisí to hlavne od odrody a dĺžky doby macerácie.

Posledné roky sa do popredia dostávajú ružové vína s vyšším obsahom zvyškového cukru a s výraznou aromatikou. Vo vôni i v chuti môžete v jednom víne nájsť celú škálu ovocia od jahody, maliny cez ríbezľu až po kôstkové ovocie. Bohužiaľ, niektoré ružové vína potom pôsobia agresívne, až umelo. Slovenskí vinári takto reagujú na požiadavky svojich konzumentov. Ale čím sú tieto vína výnimočné? Asi ťažko by sa v nich mohol odrážať nejaký terroir, odkiaľ pochádzajú. V súvislosti s týmto nám napadá ďalšia otázka: „Je tento typ ružového vína vhodný do gastronómie?“ Áno, ale len k dezertom. Ale aké ružové víno ponúknuť k letnému menu ako zeleninové šaláty, ryby (či už sladkovodné alebo morské), k hydine...

V neposlednom rade treba spomenúť aj životnosť ružových vín u nás. Často sa totiž stretávame s vetou: „Ružové víno by sa malo vypiť do jedného roka“. Naozaj pri niektorých vínach to na Slovensku platí. Sú vyrobené na rýchlu spotrebu. Len máloktorí vinári dokážu vyrobiť ružové víno, ktoré má dlhšiu životnosť ako jeden rok. Určite medzi nimi nenájdete práve tie aromatické, tmavomalinové ružové vína. Vo Francúzsku v oblasti Bandol sa môžete stretnúť s ružovými vínami, ktoré sa dajú piť aj po desiatich rokoch.

Ružové víno by malo byť svieže, šťavnaté, s vyváženým pomerom kyselín a zvyškového cukru, malo by byť elegantné a vhodné do gastronómie.

Autor: redakcia

Foto: sxc.hu

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28
       
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930