Späť

GastroAnketa: Aký bude podľa vinárov ročník 2012?

Nedeľa, 9.12. 2012, 01:05

Oslovili sme viacerých slovenských vinárov s hodnotením vinohradníckeho a vinárskeho roku 2012, ktorý mal svoje špecifiká, no sľubuje zaujímavé vína.

Vinári pri bielých odrodách museli ustriehnúť predovšetkým obsah kyselín v hrozne, ktorý pri suchom a teplom počasí rýchlo klesal. Dôležité preto bolo správne načasovanie zberu. Na druhej strane pri červených odrodách sa môžeme tešiť na veľké vína.

 

Karol ŠeboKarol Šebo, majiteľ vinárstva Chateau Modra

„Podobne ako v minulom ročníku, aj tento bol pri bielych a ružových vínach náročný na udržanie obsahu kyselín, ktoré mali tendenciu k predýchaniu už priamo na kri viniča. Dôležitú úlohu pre nás tak z hľadiska času zberu nehrala a ani nikdy nehrá len cukornatosť hrozna a aromatická zrelosť, ale aj obsah kyselín. Tie sú nevyhnutné k vytvoreniu sviežeho vína, ktoré bude mať aj potenciál k prípadnej archivácii. Biele vína budú plné a svieže za podmienky, že sa vinárom podarí udržať celkový obsah kyselín. Pri ružových vínach sa snažíme orientovať zber na nižšie prívlastky, čo obzvlášť platí pre vína, ktoré chceme nechať prekvasiť do sucha, a to práve z toho dôvodu, že vysoký alkohol pri ružových vínach pôsobí v konečnom dôsledku rušivo a pálivo. Tento ročník sa javí vhodným tiež k výrobe červených vín, nakoľko k predýchaniu kyselín došlo už v samotnom hrozne, čo je v prípade červených vín naopak pozitívne – vína získajú zamatovú hladkosť a začínajú sa podobať vínam z južných krajín. Veľmi priaznivo sa vyvíjali nasledovné vína: Sauvignon- opäť vynikajúcich parametrov na hranici prívlastku výber z hrozna. Hrozno sa zberalo do debničiek, pomlelo a nechalo 4 hodiny nakvášať v lise. Tým došlo k vymacerovaniu aromatických látok, a preto veríme, že aj ročník 2012 prinesie sauvignony, v ktorých budete okrem žihľavinky cítiť aj bielu vinohradnícku broskyňu - plánku, alebo ríbezľu zlatú. Rulandské šedé - na toto hrozno bola radosť pozerať už pri dozrievaní vo vinici, ktorá sa znásobila pri zbere. Hrozno prečkalo nepriaznivé obdobie krúpov a určité tlaky chorôb, ktoré boli aj v tomto roku. Myslím, že sa môžeme tešiť na ruland, ktorý v chuti zaujme chlebovinkou a orieškovo-karamelovým záverom. Okrem nich by som však do popredia vyzdvihol novošľachtence Nitria, Dunaj a Hron, ktoré už počas kvasu navoňali pivnicu tak, ako by sme navštívili starú mamu v čase Vianoc, keď sa pečú slivkové koláče.“

Ingrid VajczikováIng. Ingrid Vajcziková, PhD., hlavná enologička spoločnosti Hubert J.E.

„Po zimných a jarných mrazoch prišlo na Slovensko krásne teplé leto, ktoré pomohlo lepšiemu a rýchlejšiemu vyzrievaniu hrozna. Nový ročník bude podobný tomu minulému, keď bolo hrozno vďaka dlhej a teplej jeseni pekne vyzreté. Cukornatosť hrozna je tento rok vyššia, zato obsah kyselín je nižší. Hodnotiť vlastnosti šumivých vín je zatiaľ predčasné, všetko je teraz v rukách a šikovnosti vinárov, ktorí si budú musieť poradiť s nerovnováhou a vyrobiť harmonický nápoj. Vďaka suchej slnečnej jeseni majú biele odrody hrozna lahodnú a príjemnú chuť, červené odrody sú krásne plné a aromatické. Tešíme sa na harmonické vína, ktoré sa kvalitou vyrovnajú, ak nie predbehnú, červené odrody minuloročných vín. Kvalita tohtoročných mladých vín naznačuje, že sekty, ktoré z nich budú pripravené, budú svieže, s výraznejšou chuťou a senzoricky veľmi zaujímavé. Dobrý ročník z pohľadu výroby sektu je predpokladom rastu ich dopytu. Keďže priazeň a spokojnosť našich zákazníkov sú pre nás najdôležitejšie, budeme sa snažiť prinášať na trh vína tej najlepšej kvality, ktorú ocenia ako spotrebitelia, tak aj odborná verejnosť.“

Ladislav ŠeboLadislav Šebo, majiteľ vinárstva KARPATSKÁ PERLA

„Ročník 2012 bol celkovo náročný, dal však možnosť skúsenému vinárovi vyrobiť krásne biele aj červené vína. Počasie počas vegetácie bolo veľmi suché a teplé. Vývoj počasia urýchlil dozrievanie hrozna o jeden až dva týždne. Hrozno rýchlo získavalo vysokú cukornatosť. Bolo dôležité od začiatku ustrážiť termín zberu, hlavne u bielych odrôd. Ročník 2012 svedčí bielym odrodám ako sú Rizling rýnsky, Veltlínske zelené, Devín, Muškát moravský, či Pinot Gris. Pri červených odrodách nás čakajú veľké vína, pretože po ročníkoch 2009 a 2011, ktoré tiež priali červeným, prišiel ročník plný slnka a tepla. Pri niektorých odrodách ako Alibernet, Frankovka modrá, či Cabernet Sauvignon sme mali rekordnú cukornatosť, ktorá dosiahla až 25 º NM. Pri troche trpezlivosti sa tak môžeme tešiť na pekne zaguľatené červené vína s vyšším obsahom alkoholu.“

Martin PomfyMartin Pomfy, majiteľ vinárstva Mavín

„Ročník 2012 je diametrálne iný oproti predošlému, ktorý som zhodnotil ako najlepší zo všetkých čo som robil. 2012 je jeden z najťažších ročníkov, aký sme kedy robili. Každý hovorí o nízkych kyselinách a vysokom ph, s ktorými sme pri menších úrodách vo vinici nemali problém. Avšak problém bol z prekvášaním muštov. Mušty totiž obsahovali veľmi málo asimilovatelného dusíku, ktorý je potravou pre kvasinky. Hrozilo vyššie riziko výskytu sírky, zdĺhavých kvasných procesov, výskyt nedokvasených vín do sucha, či uťahaných vin. Avšak, kto to zvládol, má veľmi slušné vina, položene na vyššej ovocnej aromatike, ktorú podporí pekná jemná ovocná chuť. Aj v 2012 sa nájde zopár vín, ktoré sú na vysokej úrovni. Z našich vín sa mi páčia tie, ktoré nie sú vyvoňanými rýchlikmi. Sú položené na vyššej aromatike, podporené priestrannou chuťou. Slušne sa ukazujú: Rizlingy, Sauvignon, Cabernet rosé, Rulandské šedé, z červených Merlot a Cabernet Sauvignon.“

Alojz MasarykAlojz Masaryk, majiteľ VÍNO MASARYK

„V zime boli holomrazy a slabšie korene zmrzli, na jar jarné mrazy, v lete sucho - to znamená, že sme mali 50-percentnú úrodu. Kvalita hrozna bola vynikajúca do posledného zberu. Biele vína sa oberali včas, pokiaľ mali v mušte kyselinu, tieto sa javia veľmi pekne. Vína, ktoré boli robené z neskorých zberov a neboli regulované pri kvasení (chladené) sú negatívne a neharmonické, chýbajú kyseliny. Červené vína budú veľmi pekné, plné, veľmi extraktívne. Veľmi zaujímavé máme tieto odrody: Rizling vlašský, Veltlínske zelené, Müller Thurgau, Irsai Oliver, Muškát moravský, Milia, Frankovka rosé, Skalická Frankovka. Výnimočné sú však tieto: Sauvignon, Devín, Rulandské šedé, Noria, a čo sa týka červených: Dunaj, Cabernet Sauvignon, Alibernet.“

 Roman KošťálRoman Košťál, vinárstvo VINKOVA

„Vo vinohradníckej sezóne 2012 sme nemuseli použiť veľa postrekov vo vinohrade, nebol silný tlak chorôb, dopestovali sme zdravé hrozno. Negatívom bola menšia výlisnosť a menšie kyseliny vo vínach. Vína ročníka 2012 budú mať vynikajúce vône, budú plné a harmonické. VINKOVA ponúkne z ročníka 2012 novinku Pálavu, ktorá sa javí veľmi zaujímavo, krásne je Veltlínske zelené, Chardonnay a Cabernet Sauvignon.“

 Ladislav ĎorďLadislav Ďorď, hlavný technológ ELESKO

„Ročník 2012 sa vyznačoval netypickými extrémami, čo sa týka priemerných teplôt a úhrnu zrážok. Extrémne teploty a dlhotrvajúce sucho sa odzrkadlili aj na kvalite hrozna, čo však neznamená, že by hrozno bolo zlej kvality, ale každá odroda sa stým vysporiadala podľa svojich schopností. Ročník 2012 môžeme považovať za vydarený, avšak nie výnimočný. Všetky odrody mali tendenciu dosiahnuť vysoké obsahy prirodzených cukrov, čo však neznamenalo, že hrozno dosiahlo aj fyziologickú zrelosť. Najviac to bolo viditeľné u skorých aromatických odrôd, pri ktorých sme mohli pozorovať pri vysokom obsahu cukrov rýchle straty kyselín. Všeobecne môžeme povedať, že ročník 2012 bol priaznivejší pre skoršie dozrievajúce modré odrody hrozna (Dunaj, Frankovka modrá, Rulandské modré) ako pre biele. Biele odrody vyžadovali obrovskú pozornosť z pohľadu stanovenia termínu zberu. Na druhej strane aj v ideálnom čase pozbierané skoršie biele odrody vykazovali vysokú kvalitu ako v prípade Tramínu červeného alebo Pálavy.“

 Ilustračné foto: sxc.hu

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031