Späť

Cech vinohradníkov a vinárov očakáva jeden z najhorších rokov

Pondelok, 29.7. 2019, 13:47

Slovenskí vinohradníci očakávajú jeden z najhorších rokov za posledné desaťročia. Je za tým viacero faktorov, ktoré znamenajú pre pestovateľov hrozna a výrobcov slovenského vína ekonomicky neúnosnú záťaž. Niektorých vinohradníkov a vinárov to môže „položiť“. Ide predovšetkým o nekalú konkurenciu lacného vína s nejasným pôvodom, a tým pádom aj nízke výkupné ceny za slovenské hrozno, ktoré nedokážu pokryť ani náklady na jeho dopestovanie a zber. Navyše, pestovateľov trápi sucho, takže očakávajú síce kvalitné hrozno, no menšiu úrodu.

 

Výkupná cena hrozna nepokrýva ani výrobné náklady

Už v prvom polroku vinári a vinohradníci, ktorí sú aktuálne združení v Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska (CVVS), zaznamenali výrazný pokles v predaji vína. „Na druhej strane sa ale darí  predajom  prevažne lacných vín nízkej kvality, často s nejasným pôvodom, keďže v tomto ohľade chýba dôkladná kontrola. Podpísalo sa to pod avizovaný malý záujem o slovenské hrozno z ročníka 2019. Navyše, veľkí výrobcovia vína avizujú výkupné ceny hrozna na úrovni 0,30 eur za kilogram. Hrozno sa na Slovensku dá dopestovať od 0,42 eur za kilogram. To je minimálna, najoptimistickejšia cena, ktorá sa odvíja od hektárového výnosu, veku vinice, ceny práce, lokality a ďalších faktorov. Dá sa predpokladať, že nastal najkritickejší rok za posledných niekoľko desiatok rokov,“  hovorí Martin Pomfy z CVVS.Známy je aj fakt, že vinári majú zásoby vína ešte z predošlých ročníkov, a preto budú spracovávať menej hrozna z novej úrody. Slováci totiž nie veľmi radi kupujú staršie vína a uprednostňujú skôr aktuálnejšie ročníky (najmä u bieleho vína).

Konkurovať teplejším krajinám je problém

Slovenskí pestovatelia hrozna nedokážu reálne konkurovať producentom z južnejšie položených štátov, z ktorých sa na Slovensko dováža hrozno, ale aj víno vo veľkom. „Je tu vážne podozrenie na nekontrolovaný dovoz hrozna a vína v obrovských cisternách zo zahraničia, ktoré sa na Slovensku len plní do fliaš. Niektorí nepoctiví vinári ho predávajú ako slovenskú produkciu. Za etiketou sľubujúcou domáci pôvod, a teda vysokú kvalitu, sa skrýva dovezené hrozno či priamo cisternové víno z Maďarska, Talianska, Španielska alebo Moldavska. Signály z trhu sú také, že takéto praktiky z roka na rok pribúdajú. Tomu vážne nedokážeme konkurovať,“ približuje Miroslav Fondrk, predseda Cechu vinohradníkov a vinárov Slovenska.

Z geografického hľadiska v rámci pestovania hrozna sa Slovensko nachádza na severnom okraji. V starších viniciach sú preto priemerné hektárové výnosy na úrovni 7 ton na hektár a pri nových výsadbách je to na úrovni 12 ton (tento rok vzhľadom na nedostatok vlahy očakávajú vinohradníci menšiu úrodu, no kvalitné hrozno). V teplých krajinách sú hektárové výnosy niekoľkonásobne vyššie, aj do 35 ton na hektár. Preto sú slovenské vína zákonite zväčša drahšie ako tie, ktoré sú produkované v teplejších krajinách.  

Ako sme už uviedli, hrozno sa na Slovensku dá dopestovať s nákladmi od 0,42 eur/kg. Podľa vinohradníkov je to však to úplné minimum a pri tejto hranici je predpoklad nižšej kvality budúceho vína. „Ak vinohradník priebežne investuje do viníc a chce dopestovať hrozno, z ktorého sa majú vyrobiť vína vyššej kvality, tak sa cena hrozna musí vyšplhať podstatne vyššie. V ročníku 2018 sa prvý raz  stalo, že vinohradníci nedokázali predať celú úrodu a časť úrody ostala napospas zveri vo viniciach. Cenu hrozna ovplyvnil aj znížený dopyt z Českej Republiky. Ďalším faktorom, ktorý výrazne prispel k zníženému záujmu o domáce hrozno, bol pretlak maďarského hrozna na úrovni 0,30 eur/kg,“ ozrejmuje M. Pomfy.

Potrebná je prísna kontrola  

Cech vinárov a vinohradníkov Slovenska navrhuje v prvom rade zmeniť nedokonalý systém evidencie a kontroly pôvodu vína, ktoré sa na Slovensko dováža. „Napríklad v Českej republike vyriešili podobnú situáciu ráznymi kontrolami a exemplárnymi pokutami. Následne podobné praktiky s falšovaním domáceho vína prakticky vymizli. Pôvod vína sa dá pomerne jednoducho zistiť a sú na to prístroje, ktoré bežne používajú aj v spomínanej Českej republike či v Rakúsku,“  dodáva Fondrk.

Cech vinohradníkov a vinárov Slovenska v súčasnosti zastupuje už viac ako päťdesiat vinohradníkov a vinárov, pričom ďalší postupne pribúdajú.

Zdroj/Foto: CVVS

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031