Späť

Andrej Lúčny: Viac ako obyčajné bublinky

Nedeľa, 17.12. 2017, 00:18

Tak nejako to už v našich končinách je, že keď sa blíži dôležitý sviatok, oslava, koniec roka, otvárame fľašky so sektom, proseccom alebo šampanským.

Za to, že si môžeme vychutnať šumivé vína, vďačíme mníchovi Domovi Perignonovi. Bola to náhoda, ako prišiel na to, že vína nemusia byť len tiché a aj tie šumivé môžu chutiť vynikajúco. Ako to bolo potom, už vieme celkom presne. Šampanské sa rozšírilo do celého sveta, jednotlivé krajiny si produkciu zjednodušili, dali vínam vlastné mená. Preto dnes môžeme piť francúzske šampanské, španielsku cavu, talianske prosecco alebo „medzinárodný“ sekt. 

V našich končinách bol dlho dominantným na trhu sekt. Dnes ho už vyrábajú aj malí slovenskí vinári, nie každý sa však do toho púšťa. Víno môžu nechať dozrievať v tankoch. Táto metóda zaručuje rovnakú kvalitu všetkých fliaš a je aj jednoduchšia. Ak to chcú robiť vinári klasickou metódou, tak druhotné kvasenie prebieha vo fľaškách a ešte potom v nich víno „dozrieva“ minimálne 9 mesiacov. Na etikete si tento údaj ľahko nájdete. Zaručene to však pozná vaša peňaženka.

Okrem metódy, ako sa sekt vyrába, si môžete vyberať aj podľa chuti - teda podľa zvyškového cukru. Pre niekoho najkvalitnejšie, ale určite najsuchšie víno má označenie Brut. Nepridáva sa žiadny cukor a aj obsah toho prirodzeného musí byť minimálny. Extra Dry môžeme ešte považovať za suché víno - cukor sa už pridáva, ale tiež musí byť maximálne do určitej hodnoty na 1 l. Pri bublinkách však zvyškový cukor chutí trochu inak ako pri tichých vínach. Preto sa aj k svojmu sektu alebo proseccu musíte prepiť.

Nedajte sa však pomýliť, ak na fľaške nájdete označenie perlivé víno. Nie je to isté ako šumivé víno. Do perlivého vína je pridávaný oxid uhličitý, po otvorení bublinky rýchlejšie vyprchajú a jeho chuť nie je veľmi jemná.

Akékoľvek bublinky sa pritom podávajú do vysokých, úzkych pohárov. Jednak aby perlenie bubliniek dlhšie vydržalo a ostala zachovaná aróma vína. Víno musí byť vychladené, nie je nič horšie ako teplý sekt.

A jedna rada na záver - pri otváraní fľašky v spoločnosti zabudnite na „pretekársky“ štýl. Dnes by to malo patriť len športovcom. Opojný pocit víťaza formuly 1 si vyskúšajte doma na záhradeUsmiaty.

Autor: Andrej Lúčny

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Sobota, 1.12. 2018 - 1.deňMSVK Barista 2019 / Semifinále
Sobota, 1.12. 2018 - 2.deňMSVK Barista 2019 / Semifinále
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031