Andrej Lúčny: Veltlín si zaslúži pozornosť
Utorok, 14.11. 2017, 22:55Najpestovanejšou odrodou v Čechách a na Slovensku je veltlín zelený. Niet sa čomu čudovať, pretože za krajinu jeho pôvodu sa považuje Dolné Rakúsko. Niekde sa o tento status bijú aj Taliani, svet však dal za pravdu našim susedom.
Počas mojich ciest a objavovaním vinárstiev som stretol úžasného a skromného človeka z vinárstva Prager. Tony Bodenstein je zaťom samotného Franza Pragera a do rodiny sa priženil bez akýchkoľvek „vinárskych“ skúseností. Dnes, po 30 rokoch, ho v Rakúsku nazývajú „Profesorom Veltlínu“, chodí prednášať po celom svete a je považovaný za špičkového odborníka na túto odrodu. Ako sám hovorí: „Veltlín je luxusné a náročné dieťa – vyžaduje veľa starostlivosti a žiadny stres. Je to rovnako jedna z mála odrôd, ktorá dokáže charakter terroiru dostať do svojej finálnej podoby vo fľaške.“
Tak ako pri všetkých druhoch vína - zloženie pôdy, klíma, či teplotné rozdiely medzi dňom a nocou ovplyvňujú jeho vlastnosti. Či vystúpi do popredia mineralita, ovocnosť, kyselinky. Rozdiely medzi jednotlivými regiónmi sú veľké, teda pre niekoho určite. Napríklad rakúske regióny Wachau a Traisenthal. Prvý región so svojimi charakteristickými črtami má veltlíny viac minerálne, s vyšším podielom kyseliniek práve vďaka veľkým rozdielom medzi dennou a nočnou teplotou. Oproti tomu Traisenthal ponúka veltlíny jemnejšie a ľahšie, s nižším podielom minerality a celkovo pekne vyrovnané.
Zo slovenských veltlínov mám rád ten od Jožka Repu. Svoju nezameniteľnú pečať mu vtisne Dubová so svojou pôdou, klímou a starostlivosťou. Je príjemne ovocný, pekne minerálny a aj podiel kyseliniek mi vyhovuje. Je to víno na „bežné“ vychutnanie a príjemný záver dňa. Ak mu však dáte priestor pár rokov (4-5), tak vie veľmi pekne dospieť.
Napriek tomu, že veltlíny sú určené viac-menej k rýchlej spotrebe, ako som spomínal vyššie, niektoré majú veľmi dobrý potenciál, ak ich vinár nechá vyzrieť a plne rozvinúť.
Som veľmi rád, že dnes ľudia oveľa viac rozumejú vínam a len sa pousmejú, ak ich somelier skúša, akú farbu má veltlínske červené.