Späť

Andrej Lúčny: Veltlín si zaslúži pozornosť

Utorok, 14.11. 2017, 22:55

Najpestovanejšou odrodou v Čechách a na Slovensku je veltlín zelený. Niet sa čomu čudovať, pretože za krajinu jeho pôvodu sa považuje Dolné Rakúsko. Niekde sa o tento status bijú aj Taliani, svet však dal za pravdu našim susedom.

Počas mojich ciest a objavovaním vinárstiev som stretol úžasného a skromného človeka z vinárstva Prager. Tony Bodenstein je zaťom samotného Franza Pragera a do rodiny sa priženil bez akýchkoľvek „vinárskych“ skúseností. Dnes, po 30 rokoch, ho v Rakúsku nazývajú „Profesorom Veltlínu“, chodí prednášať po celom svete a je považovaný za špičkového odborníka na túto odrodu. Ako sám hovorí: „Veltlín je luxusné a náročné dieťa – vyžaduje veľa starostlivosti a žiadny stres. Je to rovnako jedna z mála odrôd, ktorá dokáže charakter terroiru dostať do svojej finálnej podoby vo fľaške.“

Tak ako pri všetkých druhoch vína - zloženie pôdy, klíma, či teplotné rozdiely medzi dňom a nocou ovplyvňujú jeho vlastnosti. Či vystúpi do popredia mineralita, ovocnosť, kyselinky. Rozdiely medzi jednotlivými regiónmi sú veľké, teda pre niekoho určite. Napríklad rakúske regióny Wachau a Traisenthal. Prvý región so svojimi charakteristickými črtami má veltlíny viac minerálne, s vyšším podielom kyseliniek práve vďaka veľkým rozdielom medzi dennou a nočnou teplotou. Oproti tomu Traisenthal ponúka veltlíny jemnejšie a ľahšie, s nižším podielom minerality a celkovo pekne vyrovnané.

Zo slovenských veltlínov mám rád ten od Jožka Repu. Svoju nezameniteľnú pečať mu vtisne Dubová so svojou pôdou, klímou a starostlivosťou. Je príjemne ovocný, pekne minerálny a aj podiel kyseliniek mi vyhovuje. Je to víno na „bežné“ vychutnanie a príjemný záver dňa. Ak mu však dáte priestor pár rokov (4-5), tak vie veľmi pekne dospieť.

Napriek tomu, že veltlíny sú určené viac-menej k rýchlej spotrebe, ako som spomínal vyššie, niektoré majú veľmi dobrý potenciál, ak ich vinár nechá vyzrieť a plne rozvinúť.  

Som veľmi rád, že dnes ľudia oveľa viac rozumejú vínam a len sa pousmejú, ak ich somelier skúša, akú farbu má veltlínske červené. Usmiaty

Autor: Andrej Lúčny

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031