Späť

Andrej Lúčny: O rizlingu

Piatok, 25.8. 2017, 00:46

Víno má čarovnú moc. Dá sa o ňom rozprávať ešte skôr ako ho ochutnáte, ale ešte dlhšie, keď ho máte na jazyku. Každému chutí inak, niekto cíti to, či ono.

Ja si však myslím, že nemenej dôležitý ako jeho chuť je aj samotný príbeh vína. Jeho DNA spoznáte vďaka ľuďom, ktorí ho robia, pôde, kde rastie a sudom, v ktorých dozrieva. Preto na nasledujúcich riadkoch nájdete výsostne môj pohľad na víno.

Rizling

Dnes by som vám chcel predstaviť rizling. Toto víno je nielen o chuti, ale o aj nálade. Podľa toho, či chcem víno plnšie a výraznejšie, zvolím aj krajinu, odkiaľ pochádza. Niekomu sa môže zdať rovnaké, ale rozdiely medzi rizlingom z Nemecka, Rakúska či Slovenska sú citeľné. Všetky knižné informácie o charaktere pôdy, vplyvu vetra a slnka sú skutočne pravdivé. Tieto rozdiely spoznáte, ak degustujete rizlingy v tom istom čase na jednom mieste. Keď zvládnete toto, tak postúpte do vyššieho levelu - dajte si vedľa seba rizlingy napríklad z Rakúska, ale z rôznych oblastí. Takto sa učia a rastú odborníci.

Všeobecne majú nemecké rizlingy viac zvyškového cukru, ako sme zvyknutí my. Európska únia zrejme nebude rada, ale je to tak - suché víno nie je všade rovnaké. Na naše podmienky by sme tieto ich vína označili za polosuché, stále sú to však suché vína. Pozor na to, ak vám kolega z Berlína bude tvrdiť, že víno, ktoré vám nalial je zaručene suché! K nemeckým rizlingom si rád dám nejakú rybu, aby len podporila jeho chuť, nie prebila.

Paleta rizlingov je tak široká, že si z nich vyberám podľa nálady a dôležitosti aktuálnych tém. Na večerné, futbalové (každý si vložte vlastný názov a dôvod) - teda nie náročné pitie si vyberiem jednoduchšie rizlingy. Popri nich sa môžete venovať akýmkoľvek svetovým problémom. Hlava vás druhý deň nebude bolieť. Ani z jedného, ani z druhého. Ak mám však deň so silne intelektuálnym podtónom, zvolím náročnejšie a komplikovanejšie rizlingy, ktoré dôležitosť môjho bytia len podčiarknu.

Rizling je tak rozmanitá odroda, že si ten svoj skutočne môže nájsť každý. Treba hľadať a dávať si pozor na zlé rizlingy, pretože aj také existujú.

Autor: Andrej Lúčny, somelier

Foto: archív autora

gastro, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30