Andrej Lúčny: O rizlingu
Piatok, 25.8. 2017, 00:46Víno má čarovnú moc. Dá sa o ňom rozprávať ešte skôr ako ho ochutnáte, ale ešte dlhšie, keď ho máte na jazyku. Každému chutí inak, niekto cíti to, či ono.
Ja si však myslím, že nemenej dôležitý ako jeho chuť je aj samotný príbeh vína. Jeho DNA spoznáte vďaka ľuďom, ktorí ho robia, pôde, kde rastie a sudom, v ktorých dozrieva. Preto na nasledujúcich riadkoch nájdete výsostne môj pohľad na víno.
Rizling
Dnes by som vám chcel predstaviť rizling. Toto víno je nielen o chuti, ale o aj nálade. Podľa toho, či chcem víno plnšie a výraznejšie, zvolím aj krajinu, odkiaľ pochádza. Niekomu sa môže zdať rovnaké, ale rozdiely medzi rizlingom z Nemecka, Rakúska či Slovenska sú citeľné. Všetky knižné informácie o charaktere pôdy, vplyvu vetra a slnka sú skutočne pravdivé. Tieto rozdiely spoznáte, ak degustujete rizlingy v tom istom čase na jednom mieste. Keď zvládnete toto, tak postúpte do vyššieho levelu - dajte si vedľa seba rizlingy napríklad z Rakúska, ale z rôznych oblastí. Takto sa učia a rastú odborníci.
Všeobecne majú nemecké rizlingy viac zvyškového cukru, ako sme zvyknutí my. Európska únia zrejme nebude rada, ale je to tak - suché víno nie je všade rovnaké. Na naše podmienky by sme tieto ich vína označili za polosuché, stále sú to však suché vína. Pozor na to, ak vám kolega z Berlína bude tvrdiť, že víno, ktoré vám nalial je zaručene suché! K nemeckým rizlingom si rád dám nejakú rybu, aby len podporila jeho chuť, nie prebila.
Paleta rizlingov je tak široká, že si z nich vyberám podľa nálady a dôležitosti aktuálnych tém. Na večerné, futbalové (každý si vložte vlastný názov a dôvod) - teda nie náročné pitie si vyberiem jednoduchšie rizlingy. Popri nich sa môžete venovať akýmkoľvek svetovým problémom. Hlava vás druhý deň nebude bolieť. Ani z jedného, ani z druhého. Ak mám však deň so silne intelektuálnym podtónom, zvolím náročnejšie a komplikovanejšie rizlingy, ktoré dôležitosť môjho bytia len podčiarknu.
Rizling je tak rozmanitá odroda, že si ten svoj skutočne môže nájsť každý. Treba hľadať a dávať si pozor na zlé rizlingy, pretože aj také existujú.
Autor: Andrej Lúčny, somelier
Foto: archív autora