Späť

Titul Junior Sommelier Moravy mieri opäť na Slovensko

Pondelok, 4.12. 2017, 21:41

Piaty ročník súťaže Junior Sommelier Moravy, ktorá sa konala minulý týždeň v Znojme, pozná svojich víťazov. Medzi 17 súťažiacimi z 8 škôl kraľoval Erik Dorušinec zo Slovenska.

"Súťaž mala tento rok opäť vysokú úroveň a súťažiaci museli preukázať veľké znalosti o víne a o všetkom, čo k nemu patrí - od vinohradníctva, cez výrobu vína, marketing až po snúbenie s gastronómiou, ktoré je, povedal by som, pre someliera dnes úplne zásadné. Skrátka naši mladí somelieri ukázali, že má toto odvetvie u nás naozaj úroveň, "neskrýval spokojnosť riaditeľ súťaže František Koudela.

Súťažné disciplíny boli náročné, pretože cieľom je obsiahnuť celkovo profesiu someliera. Nechýba preto písomný test, degustácia či servis červeného vína, vrátane dekantácie. Vo finále, kam sa prebojujú štyria najlepší, na súťažiacich čakal servis sektu, oprava vínnej karty a odporúčania vín k menu. Vrcholom finálového predstavenia súťažiacich bola prezentácia vyžrebovanej vinárskej podoblasti a priradenie a predstavenie jedného VOC (vína s originálnou certifikáciou). "Nesmieme zabudnúť na to, že somelier je svojím spôsobom aj diplomat, psychológ, je vo všetkých ohľadoch taktný a diskrétny, na druhej strane ale musí byť aj komunikatívny," dodáva Koudela.

Najlepší výkon zo súťažiacich napokon predviedol Erik Dorušinec zo Súkromnej SOŠ Gos-SK v Trnave, druhá skončila Anna Hrazdilová z Masarykovej univerzity a tretie miesto obsadila Barbora Nixová zo SOU a SOŠ SČMSD Přímětická v Znojme.

„Veľmi ma prekvapilo víťazstvo na takejto prestížnej súťaži. Pred ňou som nečakal ani že sa dostanem do finále. Súťaž bola naozaj náročná a veľmi prísne hodnotená. Mojimi súpermi boli všetko veľmi zruční a šikovní študenti z Moravy, ktorí boli v tom doma. My ako Slováci sme boli postavení pred náročnejšiu úlohu. Najťažšie bolo sa učiť o vinohradníckych obciach, tratiach a na nich pestovaných odrodách. Museli sme vedieť o jednotlivých vinárstvach, zaradiť ich správne do oblasti, podoblasti, VOC či obce. Našťastie som venoval dostatok času príprave. Využil som moje skúsenosti pri degustácii, dekantácii a servise sektu, ktoré sme v škole trénovali spolu majsterkou odbornej výchovy Ivetou Karellovou. Veľmi si vážim, že ma škola podporila a dala mi možnosť sa zúčastniť tejto súťaže. Titul "Sommelier Moravy junior" si veľmi vážim, motivuje ma k ďalším cieľom v danej oblasti, ktoré by som chcel v budúcnosti dosiahnuť. Určite budem v tomto povolaní pokračovať, nakoľko ma vedie dopredu túžba po poznaní "alchýmie" somelierstva a spoznávanie nekonečného sveta vína," zhodnotil svoj úspech na súťaži Erik Dorušinec.

Treba podotknúť, že sa súťažiaci predviedli pred českou somelierskou špičkou: v porote totiž zasadli Martin Pastyřík, prezident Asociácie somelierov ČR, Martin Marian, riaditeľ a majiteľ hotela Galant a hotela Regina, Tomáš Odermatt zo spoločnosti Bacchus Vins & Champagnes a.s., Michal Šetka, šéfredaktor Wine & Degustation, Libor Nazarčuk, člen predstavenstva Asociácie somelierov ČR a riaditeľ súťaže František Koudela.

Ako správne rozhodnutie sa ukázalo, že súčasťou programu súťaže sú aj odborné semináre. Tie sa stávajú ozajstnou studnicou zaujímavých a dôležitých informácií, ktoré mladí somelieri následne uplatnia v ďalšom profesijnom rozvoji. Tohtoročné prednášky sa týkali o. i. VOC, germánskeho a románskeho označovania vína, výroby šumivých vín či Vinárskeho fondu ČR.

Významnú časť súťaže vyplnila exkurzia pre súťažiacich a ich sprievod do Vinárstva Trávníček a Kořínek v Hnaniciach, ktorej súčasťou bola prednáška enológa a konateľa vinárstva Petra Kořínka na tému výroby vína v sudoch typu barrique. "Bol to určite jedinečný zážitok pre somelierov, pedagógov i porotu, lebo bol umocnený výbornými vínami a skvelým gastronomickým zážitkom. A práve o snúbenie gastronomických zážitkov ide v profesii someliera predovšetkým," dopĺňa Koudela.

Ďalší ročník súťaže sa koná 22. novembra 2018. "Na budúci rok pritom pripravujeme veľkú novinku a prekvapenie," uzatvára František Koudela, riaditeľ súťaže.

Viac info o celej súťaži a foto nájdete na www.sommeliermoravy.cz.

gastro, somelier, gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031