Späť

Majstrovstvá mladých somelierov vyhral Adam Fabián

Piatok, 13.2. 2015, 13:13

Po úspešnom minuloročnom zahájení Vitis Trophée Junior sa uskutočnil 2. ročník súťaže pre mladých somelierov Slovenska. Najvyššie ocenenie získal Adam Fabián z Nových Zámkov.

Somelierska súťaž určená pre študentov sa konala v priestoroch Strednej odbornej školy hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch.

Cieľom súťaže pre študentov stredných škôl, somelierov a pracovníkov v oblasti gastronómie do 21 rokov, bolo podporiť talenty, ktoré prišli predviesť svoje somelierske umenie. Víťazom Vitis Trophée Junior sa stal Adam Fabián z Nových Zámkov, ktorý sa minulý rok umiestnil na druhej priečke. Na druhom mieste skončila minuloročná víťazka Karin Kovácsová z Nových Zámkov a na treťom mieste Natanael Ševčík z Trenčína.

Súťaž pozostávala z písomnej teoretickej a praktickej časti. Prvou časťou bol test, v ktorom si účastníci preverili svoje znalosti v oblasti vinárstva a vinohradníctva na Slovensku. Ďalej nasledovala praktická časť, v ktorej súťažiaci určovali dve aromatické vzorky vôní, opisovali senzorické vlastnosti jednej vzorky vína a mali správne zoradiť vzorky podľa intenzity chuti. Praktickú časť uzavrela ukážka servisu vína. Traja najlepší, ktorí dosiahli v celkovom súčte disciplín najvyšší počet bodov, postúpili do finále.  

Vo finále si mladí somelieri zmerali sily v štyroch disciplínach - v prvej disciplíne odporúčali vhodný nápoj k vybranému menu. Druhou v poradí bola oprava chýb vo vínnom lístku. Tretia disciplína pozostávala z popisu senzorických vlastností vína. Poslednou, štvrtou disciplínou, bola skúška zručností v servise šumivého vína.

Vitis Trophée Junior 2015

1. miesto: Adam Fabián

„Somelierstvu sa venujem od 1. ročníka na Strednej odbornej škole hotelových služieb a obchodu v Nových Zámkoch. Už pri prvých stretnutiach na somelierskom krúžku ma profesia someliera chytila za srdce a venujem sa jej do dnes. Pokiaľ mi to môj voľný čas umožní, vždy sa rád zúčastňujem rôznych degustácií a exkurzií, kde získavam skúsenosti, ktoré môžem zúročiť v praxi, ale aj pri súťažiach. Somelierskych súťaží som sa začal zúčastňovať najskôr len na úrovni školských kôl a neskôr aj na iných školách. Mal som však možnosť súťažiť aj v zahraničí.

Na súťaže sme sa pripravovali pod vedením pani profesorky Mgr. Blaženy Felvidékyovej, ktorá bola vždy veľmi obetavá a nám - mladým somelierom na krúžkoch dala nielen základy somelierskej profesie, ale obetovala nám aj veľa svojho voľného času, za čo jej patri naša obrovská vďaka. Veľmi dobrá podpora mladých somelierov je aj zo strany ASSR, ktorá ich chce nielen vychovávať, ale vyvíja veľkú snahu profesiu someliera zviditeľniť a dostať do širokého povedomia verejnosti. Dôkazom toho bolo aj zorganizovanie 2. ročníka súťaže Vitis Tropheé Junior.

Príprave na súťaž som sa venoval svedomito, pretože som piatak a mal som poslednú možnosť súťažiť v tejto vekovej kategórii. A navyše sa súťaž konala na pôde našej školy, čo bolo veľmi príjemné, ale aj veľmi zaväzujúce. Príprava na takúto súťaž pritom nie je o tom, že sa súťažiaci 2 týždne predtým rozhodne učiť. Vyžaduje si to dlhodobú a systematickú prípravu, získavanie nových skúseností a informácií. A pre každého someliera sú súťaže výzvou. Pre mňa bolo tiež výzvou a príležitosťou, ktorú mi poskytla ASSR, že som sa mohol zúčastniť medzinárodnej súťaže somelierov vo Varšave v roku 2014, na ktorej som reprezentoval Slovenskú republiku. Somelierstvu sa chcem venovať aj v budúcnosti. Verím, že aj po skončení strednej školy nájdem svoje uplatnenie tak, aby som mohol svoje nadobudnuté vedomosti v tejto oblasti rozvíjať.“

2. miesto: Karin Kovácsová

„Súťaž hodnotím veľmi pozitívne, síce sa mi nepodarilo obhájiť prvenstvo z minulého roka, ale víťazstvo Adamovi prajem. Tento rok to bolo pre nás dvoch iné, lebo sme súťažili na domácej pôde. Súťaž sa mi navyše zdala ťažšia než minulý rok. Najťažšie však pre mňa bolo základné kolo, pretože každý bol veľmi dobre pripravený a porota určite nemala ľahkú úlohu pri hodnotení. Po postupe do finále stres mierne odpadol a robili sme všetko pre prvé dve miesta, nech to už s poradím dopadne akokoľvek. S Adamom sme sa svedomito spolu pripravovali a pomáhali sme si. Som rada, že opäť prvé dve miesta ostali doma.

3 miesto: Natanael Ševčík

Organizátorom podujatia bola spoločnosť Hubert J.E. a záštitu nad podujatím prevzala Asociácia somelierov Slovenskej republiky.

Zdroj/Foto: Hubert J.E.

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930