Späť

Správny výber piva k jedlu vylepší gurmánsky zážitok

Pondelok, 7.10. 2013, 10:45

Pivo poskytuje tisíce rôznych gastronomických zážitkov a chuťových potešení, aké ste možno doteraz nepoznali. Pri takej obrovskej palete pivných chutí sa vždy dá nájsť vhodná kombinácia s jedlom, ktorá poteší vaše zmysly.

Pri kombinácii piva a jedla je dôležité zvážiť intenzitu chutí - či už jedla alebo piva samotného. Pretože pri ich párovaní existujú určité pravidlá, nie každé pivo sa rovnako hodí ku každému jedlu. Spoločnosť Heineken na základe prieskumu, ktorý zahŕňal ochutnávky takmer 1800 spotrebiteľov, rozdeľuje pivá do siedmich kategórií:

  • Sladké a ovocné pivá – napríklad Bažant Radler, Corgoň Radler či Desperados
  • Ľahké pivá a pivá hasiace smäd – Zlatý Bažant Nealko
  • Ľahko sa pijúce pivá a mierne horkasté pivá – napríklad Heineken, Zlatý Bažant 10%, Kelt 10% a väčšina 10% stupňových pív na Slovensku
  • Chmeľové a horké pivá – napríklad Krušovice 12%, Corgoň 12% a väčšina 12% stupňových pív  horkou chuťou
  • Ťažké a korenisté pivá – napríklad Edelweiss
  • Sladové pivá s intenzívnou uspokojivou chuťou – príkladom je Corgoň 4-sladový
  • Tmavé a silné pivá – napríklad Murphy´s Irish Stout, Zlatý Bažant tmavý

 

Rozhoduje intenzita chutí

Pri výbere je veľmi dôležité zvážiť intenzitu chutí. Ak je pivo príliš silné oproti jedlu alebo jedlo má intenzívnejšiu chuť ako pivo, jedno potlačí druhé a chuťová kombinácia nevynikne.

Okrem intenzity chuti jedla sa musí brať to úvahy  aj  technológia prípravy. Rôzne techniky prípravy dodávajú jedlu množstvo chutí, a preto nás vedú určitým chuťovým smerom. Jemné techniky prípravy ako surový stav, naparovanie alebo varenie sa hodia všeobecne k ľahkým pivám. Intenzívne spôsoby úpravy ako barbecue, grilovanie a dusenie dodávajú veľa chutí, a preto sú v týchto prípadoch vhodnejšie plnšie pivá.

Pri kombinácii podľa intenzity vstupuje do hry zlaté pravidlo kombinácie jedla a piva, kedy pivo s jedlom musí ladiť. Buď sa chute vzájomne dopĺňajú, alebo sú v kontraste.

  • Chute sa dopĺňajú:  kombinovanie jednej alebo dvoch chutí obsiahnutých v jedle s podobnými chuťami v pive. Pri kombináciách teda uvažujme napríklad o ovocnej – ovocnej (sladký koláč, tmavé pivo) alebo horkej – horkej chuti (hovädzí steak, horké pivo). Pivo s jedlom tak vytvárajú príjemnú harmóniu.
  • Chute sú v kontraste: ide o „navzájom sa priťahujúce protiklady“. Jednoducho kombinujeme kontrastné chute. Príkladom môže byť  ovocné pivo v kombinácii  s aromatickou, korenistou až ostrou chuťou jedla (pikantné plody mora, ovocný radler)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Bonus navyše

Tromfom všetkých pív je čistenie chutí. Obsah oxidu uhličitého, teda „bubliniek“ v pive  umožňuje chuťovým bunkám pripraviť sa na ďalšie sústo a ďalšie chuťové zážitky.

Na svete je viac ako 40 tisíc pív a pivných značiek a každá chutí inak. Vlastná receptúra, pomer a výber ingrediencií ako aj samotný výrobný proces zásadne ovplyvňujú výslednú chuť toho ktorého piva.  Slad pivu dodáva sladkosť, chmeľ prináša horkosť, pivovarnícke kvasinky zase pomáhajú vytvárať typickú „chlebovú“ chuť. Nesmieme zabudnúť ani na rôzne korenia či ovocné zložky, ktoré sa do piva pridávajú. Práve  táto pestrosť ponúka nespočetné množstvo možností, ako vytvoriť harmonický pár piva s jedlom.

www.zlatybazant.sk

Zdroj: PR, HEINEKEN

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031