Späť

Slováci a pivo

Piatok, 5.8. 2016, 01:58

Je jedno, či obľubujete svetlé, tmavé, filtrované, nefiltrované, spodne či vrchne kvasené, pšeničné, ochutené alebo nealkoholické pivá, tento piatok majú milovníci piva o jeden dôvod navyše vychutnať si svoj obľúbený nápoj a pozdvihnúť na jeho oslavu pohár. Už ôsmy rok, vždy prvý augustový piatok, totiž patrí Medzinárodnému dňu piva.

Slováci majú pivo vo veľkej obľube, o čom svedčí aj neustály nárast počtu pivovarov. Aktuálne ich na Slovensku máme už 60, a to v zastúpení 4 veľké a malé a 56 reštauračných a remeselných. Všetky spoločne vyprodukujú takmer 3 milióny hektolitrov piva ročne. O kvalite a obľube piva svedčí aj jeho spotreba 73 litrov na hlavu za rok, ktorá radí Slovákov k národom so silnou pivnou kultúrou, ktorá sa neustále rozvíja.

Najviac piva, až 60 % celoročného objemu, vypijú Slováci počas leta. Na jednej strane má pekné počasie na spotrebu  piva pozitívny vplyv, no na druhej strane sa počas extrémnych horúčav toľko piva nepredáva. Avšak minuloročné dlhé a slnečné leto môžeme pokojne označiť ako jeden z faktorov, vďaka ktorým pivný trh na Slovensku opäť po niekoľkých rokoch stagnácie rástol,“ hovorí Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia výrobcov piva a sladu a dodáva: „Rast spotreby je tiež podporený rôznorodosťou ponuky piva na Slovensku. Slováci síce stále uprednostňujú svetlé pivá, ale zároveň radi skúšajú rôzne pivné špeciality a limitované edície pív aj s vyššou stupňovitosťou. A že na Slovensku máme naozaj čo ponúknuť hovorí aj rekordný počet súťažiacich - 152 vzoriek pív z 29 pivovarov - v tohtoročnej degustačnej súťaži Slovenská pivná korunka, ktorá už 10 rokov oceňuje najlepšie slovenské pivá.“ 

Pivo na Slovensku

Najobľúbenejším pivom u Slovákov je stále ležiak, ktorého sa u nás vypije najviac. Spotreba svetlého 10% ležiaka tvorí takmer dve tretiny (64,3 %)* spotreby piva na Slovensku. Nasledujú pivá s vyššou stupňovitosťou, ktoré tvoria 18,5 %*.

Veľmi úspešný radler segment má v súčasnosti približne 10 % podiel na celkovom pivnom trhu. Trendom, ktorý stále výrazne rastie, je obľuba nealkoholických pív, či už ochutených alebo neochutených, ktoré sa stávajú súčasťou životného štýlu aktívnych ľudí ako plnohodnotná alternatíva do práce, k šoférovaniu či pri športe.  

Špeciálny prieskum združenia** zameraný na dospelé Slovenky prezradil, že naše ženy jednoznačne obľubujú pivo – pije ho až 80% opýtaných respondentiek. Slovenkypreferujú svetlé pivo (53,3%), no aj tmavé pivo (23,1%) a radler (15,3%) má u nich svoje pevné miesto. 

Štatistiky poukazujú na tendenciu Slovákov vychutnávať si pivo viac doma, na chatách alebo v kruhu priateľov. Podľa združenia je spotreba čapovaného piva v reštauráciách či pohostinstvách 37% a  predaj piva v obchodoch 63%.

Pivo a naša ekonomika

Varenie piva bolo vždy významným zdrojom príjmov pre štát a tradičným zamestnávateľom, tak ako je to aj dnes. Spotreba piva od roku 2003 klesala, po roku 2010 sa stabilizovala a  podľa Štatistického úradu SR zaznamenali pivári v minulom roku potešujúci 6% nárast spotreby. Na Slovensku sa v roku 2015 vypilo 372 mil. litra piva, čo predstavuje 73 l na osobu.

Minulý rok do štátneho rozpočtu odviedli pivovary na daniach približne 110 mil. EUR. Pivovary vynaložia každoročne okolo 130 mil. EUR na nákup vstupov od svojich dodávateľov, predovšetkým slovenských poľnohospodárov. Každé euro, ktoré zaplatí pivovar svojim slovenským dodávateľom vytvára v slovenskej ekonomike obrat 2,38 EUR.

Sektor pivovarníctva vytvára približne 19 000 pracovných miest po celom Slovensku. Priamo v pivovaroch pracuje viac ako 1 500 zamestnancov, pričom každý z nich svojou prácou vytvára ďalších, takmer 12 pracovných miest v dodávateľských reťazcoch, v sektore Horeca a v obchode. Pivovary každoročne investujú takmer 2 mil. EUR do sektora hotelových a reštauračných služieb (Horeca).

Pivo, čaro štyroch surovín

Slovenské pivo, to je kvalitná voda, slad, pivovarnícke kvasnice a chmeľ a v neposlednom rade remeselné majstrovstvo našich pivovarníkov. Kvalita a rôznorodosť chutí slovenských pív závisí okrem spôsobu varenia aj od správnej kombinácie všetkých ingrediencií. Každý sládok je tak trochu kúzelníkom, ktorý zo štyroch základných surovín dokáže vyčarovať nápoj s originálnou, neopakovateľnou chuťou.

Viac ako 80 % surovín použitých pri výrobe piva pochádza zo Slovenska. Jačmeň sa u nás pestuje na takmer 140 000 hektároch polí a slad vyrobený v našich siedmich sladovniach je na prvom mieste v exporte výrobkov rastlinného pôvodu po prvom spracovaní.

Medzinárodný deň piva

Medzinárodný deň piva vznikol pred ôsmimi rokmi. Z malého lokálneho amerického eventu v Santa Monice v roku 2007 sa postupne k oslavám zlatého moku pridalo viac ako 50 krajín zo všetkých kontinentov. Hlavnou myšlienkou Medzinárodného dňa piva je osláviť v jeden deň, všade vo svete, pivá z rôznych krajín, rôznych typov a spojiť tak priateľov a milovníkov piva s cieľom potešiť sa z chuti piva a v neposlednom rade osláviť tých, ktorí varia a čapujú pivo.

Zodpovedné pitie piva

Pivo je spoločenským nápojom. Spojenie „ísť na pivo“ je symbolom priateľstva a stretávania sa pri rôznych príjemných príležitostiach či už po práci s kolegami, cez víkend s priateľmi a rodinou alebo po rokoch s bývalými spolužiakmi. Aby boli stretnutia na pive vždy príjemné a veselé zdôrazňujú pivovary stále aktívnejšie zodpovednú konzumáciu piva. Či už výraznou marketingovou komunikáciou, ale aj aktivitami zameranými napríklad na citlivé cieľové skupiny ako sú mladí ľudia, či tehotné mamičky. „Združenie už niekoľko rokov, v spolupráci s políciou, organizuje Deň zodpovednosti, ktorým sa snažíme zvýšiť povedomie o zodpovednej konzumácii piva z pohľadu zdravia ako aj bezpečnosti na cestách,“ spresňuje J. Shepperd: „Koncom augusta pripravujeme už piaty krát Deň zodpovednosti a veríme, že aj týmto projektom prispievame nielen k šíreniu dobrého mena slovenského piva medzi verejnosťou, ale zároveň robíme prevenciu proti jeho zneužívaniu.“

Zdroje údajov: Analýza ekonomického a spoločenského významu pivovarníctva v SR, EY 2015 (údaje sú za rok 2013), Štatistický úrad SR a Slovstat - roky 2014 a 2015 a údaje členských pivovarov Slovenského združenia výrobcov piva a sladu.

*Zdroj: Nielsen, obdobie júl 2015- jún 2016, Obchody s potravinami a zmiešaným tovarom, bez Metra.

**Slovenské združenie výrobcov piva a sladu realizovalo prieskum „Vzťah slovenských žien nad 18 rokov k pivu ako nápoju“, a to formou kvantitatívneho štandardizovaného dotazovania v štvrtej dekáde roka 2014 na vzorke 406 žien 18+.

Zdroj: Slovenské združenie výrobcov piva a sladu

Ilustračné foto: freeimages.com

gastroweb

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031