Späť

Pivá BrewDog šokujú nielen chuťou

Piatok, 28.9. 2012, 11:15

Martin a James už mali po krk priemyselne vyrábaných ležiakov a bežného svetlého Ale piva, ktoré dominuje trhu v Spojenom Kráľovstve. Dospeli k záveru, že najlepším spôsobom ako vyriešiť tento nepríjemný stav, bude variť vlastné pivo. A tak sa v apríli 2007 zrodil BrewDog.

V tom čase mali obaja iba 24 rokov, prenajali si budovu, nabrali hrozivé úvery, všetky peniaze pomíňali na nerezové nádoby a začali variť poctivé pivo. Stačili tri roky a BrewDog radikálne prepísal vnímanie piva vyrábaného tradičným spôsobom tým, že odbúral konvencie, znepokojil inštitúcie, nehovoriac o vyrobení prevratných nápojov, ktoré získavali ocenenia.

Pivá, ktoré sa vyrábajú v pivovare vo Frasenburgu je už možné dostať v 27 krajinách a BrewDog je momentálne najväčší nezávislý pivovar v Škótsku. Od roku 2011 si vďaka spoločnosti ArtSolution, s. r. o., tieto nezameniteľné pivá môžete vychutnať aj na Slovensku. GASTROweb sa pozhováral s konateľmi tejto spoločnosti Františkom Kokešom a Marekom Brunaiom.

GASTROweb: V čom je pivovar BrewDog diametrálne iný?

František Kokeš: Pivá BrewDog sú stelesnením čistého punku. Vyrábajú nekompromisné a odvážne pivo, pivo bez rešpektu, pivo s dušou a účelom. Priemerný bežný ležiak sa vyrobí z približne 12 kg sladového jačmeňa na sud. BrewDog vyrobí priemerne pivo z viac ako 40 kg sladového jačmeňa na sud. V BrewDog používajú na výrobu suda priemerne 25-krát viac chmeľu než priemyselné pivovary a vyše 8-krát viac chmeľu ako priemerné malé pivovary v Spojenom kráľovstve.

GASTROweb: Pre mnohých sú chlapci z BrewDogu kontroverzní, konfrontační... V čom to spočíva?

Marek Brunai: Aby posunuli hranice, ktoré ešte nikto neprekročil, vyrobil BrewDog niekoľko edícií, ktoré vyvolali rozruch a pohoršenie. Príkladom bola limitovaná edícia Royal Virility Performance s obsahom viagry, ktorú BrewDog kráľovskému páru princovi Williamovi a jeho snúbenici Kate Middleton pri príležitosti sobáša venoval ako svadobný dar.

BrewDog sa snaží šokovať aj výrobou mimoriadne silných pív. V novembri 2009 ponúkol Tactical Nuclear Penguin s obsahom alkoholu až 32 %. V tej dobe najsilnejšie pivo na svete. Nemecký výrobca Schorschbräu však kontroval už v decembri výrobou 40 % Schorschbock. Túto provokáciu BrewDog opätoval vo februári 2010 výrobou piva s obsahom alkoholu 41 %, ktoré pomenova Sink the Bismarckl - Potop Bismarcka, podľa slávnej nemeckej lode potopenej Britmi počas druhej svetovej vojny. Nemci sa ale nevzdali, a tak v máji 2010 posilnili Schorschbock na 43 %. A to nemali. BrewDog zasadil v júli 2010 ďalší úder, ktorý doslova šokoval celý pivný svet. The End Of History s obsahom alkoholu 55 %. Pivo, ktoré sa odporúča piť z whisky pohárov. Cena tejto zbranei je 500 libier za fľašu. The End of History malo aj kontroverznú reklamnú kampaň. Toto pivo má totiž aj najšokujúcejšie balenie. Vypchaté telá siedmych lasíc, štyroch veveríc a zajaca, ktoré sú obalom pre 12 vyrobených fliaš. Podľa BrewDogu takéto balenie láme konvencie a všeobecné tabu a potvrdzuje, že žiadne zviera nebolo úmyselne zabité. Nájdené kožušiny použili z mŕtvych zvierat nájdených pri cestách.

GASTROweb: Základom kvality piva sú použité suroviny. Ako je v prípade pív BrewDog?

František Kokeš: Všetky dobré tradične varené pivá majú 4 základné ingrediencie: vodu, slad, kvasnice a chmeľ. Raz za čas môžeme pridať trochu škótskeho vresového medu alebo občas prihodiť zopár ručne oberaných miestnych malín, ale vo všetkých pivách používame vždy iba 100 % čerstvé prírodné ingrediencie. Veľká väčšina našich pív je nádherne jednoduchá. Všetko, čo je v pohári, je slad, voda, kvasnice, chmeľ a nič viac.

Voda: Čerstvá pramenitá voda zo severo-východu Škótska je práve tak vhodná na varenie piva ako na výrobu whisky!

Slad: Pivo varíme z rozličných miestnych sladov od bledého po karamelový a od jantárového po čokoládový.

Chmeľ: Všetky naše pivá sú typické veľmi slobodným používaním najkvalitnejšieho kvetového chmeľu z celej planéty.

Kvasnice: Tie sú čarovnou ingredienciou. Kvasnice premieňajú cukor extrahovaný zo sladu na alkohol. Naše domáce kvasnice sú typicky čisté, vďaka čomu môže vyniknúť chuť sladu a chmeľu.

Nekomplikované, čerstvé a prírodné – takto to chceme zachovať.

BrewDog vyrába progresívne, silné pivá plnšej chuti a vône, s buketom veľmi drahého chmeľu, ich pivá stoja o niečo viac ako pivá iných pivovarov. Patria však medzi produkty najvyššej gurmánskej kvality na svete.

GASTROweb: Predstavte jednotlivé produktové rady...

Marek Brunai: Produktová rada pív BrewDog je bohatá. Obsahuje pivá radu ALE, indický svetlý ALE, stout, ležiak a je rozšírená aj o pivné špeciály, ktoré sú vyrábané vlastnými unikátnymi postupmi BrewDog.

V základnej  rade máme 8 druhov pív:

Trashy Blonde 10°, svetlé fruity ALE

LAGER 77 11°, svetlý ležiak

5 AM Saint 12°, červený amber ALE               

PUNK IPA 13°, svetlá IPA

Dogma 16°, tmavý scotch ALE

RIPTIDE 18°, čierny stout

Hardcore IPA 20°, polotmavá imperial IPA

TOKYO 32°, čierny oak aged stout

A ďalších asi 18 rôznych druhov špeciálov v podobe limitovaných edícií, jubilejných či príležitostných skvostov alebo archívnych konceptov, ktoré sú svojou skladbou jedinečnými unikátmi a vo svete stále viac vyhľadávaným artiklom.

Séria limitovaných archívnych špeciálov radu ABSTRAKT je toho dôkazom, kde jednotlivé edície sú zberateľsky cenené, ktorých cena každým rokom stúpa a u mnohých sa stala aj akousi investičnou komoditou. Aj takéto podoby majú pivá BrewDog.

Rada imperiálneho stoutu PARADOX zreje 6 až 9 mesiacov v dubových sudoch po škótskej whisky. Sudy pochádzajú z rôznych druhov whisky, a preto má aj každá edícia individuálne vlastnosti a svoju jedinečnú chuť. Tvorba názvov takýchto edícií je doplnená o názov whisky po ktorej sudy boli použité. Momentálne je v ponuke PARADOX JURA 15 %.

A takto by sme mohli pokračovať ďalej. Informácie o ďalších špeciáloch sa dajú získať na stránkach www.brewdog.sk.

GASTROweb: S akými novinkami prišli BrewDog tento rok, pripadne ktoré ešte chystajú?

František Kokeš: Tento rok sa rady pív BrewDog rozširujú v základnej rade o Death Pony Club ABV 3,8 % typu pacific Pale Ale, ktorý nahradí Trashy Blonde a Libertine Black Ale ABV 7,2 % typu black Ale namiesto Riptide.

Zo špeciálov prichádza Never Mind The Anabolic  ABV 6,5 % typ India Pale Ale vydaný ku príležitosti olympijských hier v Londýne, ktorého súčasťou sú ingrediencie ako kreatín, guarana, žeň-šeň, ginko, maca výťažok, matcha čaj a orech koly. Heslom tohto piva je „nie je dôležité zúčastniť sa, ale vyhrať!“ San Diego Scotch ALEABV 11,9 % typu tmavé Scotch ALE, ktoré vzniklo spoluprácou BrewDogu a Ballast Pointu, priamo zo San Diega. Je prvotriednym škótskym pivom, ktoré zrelo 9 mesiacov v sudoch po whisky spolu s kalifornskými hrozienkami nasiaknutými v rume Ballast Point. Ďalej Barrel Aged 7.7 LagerABV 7,7 %, špeciálny ležiak, ktorý dozrieval 18 mesiacov v sudoch po škótskej whisky a v neposlednej rade archívny špeciál radu Abstrakt ABSTRAKT AB:11, ktorého skladba je zatiaľ tajomstvom.

Tento rok k nám na Slovensku pribudne aj pivo ľahšieho razenia, vhodné k obedu aj pre vodičov v podobe Nanny StateABV 0,5 %, ktoré bude zložené z 8 druhov sladu a 5 druhov chmeľu v množstvách typicky BrewDog štedrých, aby sa zachovala vynikajúca chuť a kvalita, napriek chýbajúcemu alkoholu.

GASTROweb: Ktoré pivá sú na Slovensku dostupné v aj „čapovanej forme“?

Marek Brunai: Samozrejme, vo fľaškách máme celý sortiment. Ako čapované pivá máme v ponuke kompletnú základnú radu, ktorá pozostáva z 8 druhov pív, a to v 30-litrových KEY KEG sudoch. Zaujímavosťou systému čapovania pív zo sudov od BrewDog je to, že pivo neprichádza do styku so vzduchom pri prečerpávaní priamo z tankov v pivovare a na záver so stlačeným médiom na výčape. To je dosiahnuté použitím špeciálnych sudov, v ktorých sa pivo nachádza v ochrannom vaku, na ktorého steny pôsobí stlačené médium, ktoré pivo vytláča bez toho, aby s ním prišlo do kontaktu. Vďaka tomu si pivo zachováva čerstvosť a všetky senzorické vlastnosti, ktoré robia tieto pivá tak výnimočné. Výhodou je aj to, že pivá takto narazené, majú dlhú životnosť a umožňujú viacnásobné narazenie bez vplyvu na ich kvalitu a jednorazové sudy bez záloh sa po vyčapovaní a odtlakovaní separujú ako PET obal.

GASTROweb: Akú podporu predaja viete prípadným záujemcom z radov pubov a reštaurácii ponúknuť?

František Kokeš: Tu musím na začiatku podotknúť, že nie sme schopní ponúknuť takú podporu predaja, na akú sú prevádzky zvyknuté od veľkých a nadnárodných spoločností, ktoré si touto cestou zabezpečujú odbyt tovaru. Sme malý pivovar, ktorý nie je konkurenciou mainstreamu, pretože ponúkame remeselné pivá v malých množstvách a dávame tak možnosť prevádzkam a podnikom ponúknuť pre svojich klientov niečo nové a zaujímavé. Stále populárnejší, a nielen na Slovensku sa šíriaci koncept tzv. štvrtej pípy, ktorá je výlučne vo vlastníctve podniku, ponúka majiteľovi slobodu ponuky a zákazníkovi možnosť výberu. Týmto prevádzkam vieme poskytnúť na podporu predaja obrandované stopkové poháre, podpivníky, pivné karty, špeciálne narážače na sudy, reklamné materiály a v  neposlednej rade a hlavne riadené ochutnávky s programom v duchu škótskej kultúry, ktoré sa stretávajú s veľkým ohlasom a sú veľmi vhodnou formou predstavenia nového produktu v danej prevádzke. Zoznam prevádzok budeme po etablovaní podporovať aj na našich stránkach ako spriatelené podniky, aby rad záujemcov, ktorý sa každým dňom rozrastá našiel svoj obľúbený BrewDog.

GASTROweb: Ste výhradným distribútorom na Slovensku, predstavte svoju distribučnú sieť...

Marek Brunai: Vytvorili sme na Slovensku partnerské distribučné zastúpenia pre východné a stredné Slovensko, kde západné si vzhľadom k sídlu našej spoločnosti riešime vo vlastnej réžii. Dodávky tovaru riešime vlastným rozvozom do 24 hodín od objednávky.

GASTROweb: Pivá BrewDog zažívajú celosvetový boom, aké sú odozvy konzumentov na tieto pivá na slovenskom trhu?

František Kokeš: Fakt, že fľaša úžasného Sauvignonu Blanc stojí štyri či päťkrát viac ako bežná fľaša rovnakej odrody je bežne akceptovaná vec. No vzhľadom na to, že revolúcia tradične vareného piva je v Európe ešte vždy v plienkach, mnoho ľudí nedokáže pochopiť, prečo stojí fľaša fantastického, tradične vareného piva IPA len dvojnásobok toho, za čo sa predáva priemyselne vyrábané bežné pivo. A pritom najlepšie svetové pivá sú artiklom, ktorý je porovnateľný s najlepšími vínami na svete!

Novovznikajúca pivná kultúra na Slovensku aj vďaka vznikajúcim malým pivovarom, ktoré vyrábajú kvalitné remeselné pivá, ukazuje spotrebiteľom mainstreamu „zabudnutú alternatívu“ chutí a poctivých pív. BrewDog je súčasťou tejto celosvetovej vzbury a pivná obec na Slovensku nás priateľsky prijala medzi seba a naše pivá sa stávajú čoraz viac vyhľadávané pre svoju veľmi vysokú kvalitu a hlavne výnimočnosť.

Popularita BrewDog vo svete narastá geometrickým radom, preto aj BrewDog tento rok otvára 10-násobne väčší pivovar od toho, v ktorom vznikol, aby aspoň čiastočne pokryl celosvetový dopyt po jeho produktoch.

Pre BrewDog je to však iba začiatok. Sme rozhodnutý úplne prepísať kultúru pitia piva!

www.brewdog.sk

 

Autor: PR, BrewDog Slovensko

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
       
Po Ut St Št Pi So Ne
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031