Späť

Paleta pivných skúseností

Piatok, 10.8. 2012, 00:22

Milovníci dobrého piva si dali zraz. Konkrétne na ADAMFESTE v Podkylave. Krásne prostredie vítalo návštevníkov úžasným letným počasím a dobre oroseným.

Zúčastnil som sa, samozrejme, aj ja ako milovník kvalitných nápojov, medzi ktoré neodmysliteľne patrí aj dobré pivo. Kto ma pozná, a vie, že som somelier, sa vôbec nečuduje, že milujem aj pivo. Somelier totiž nie je len o víne.

Nuansy ananásu a banánu

Na podujatí, akým bol aj ADAMFEST, si tak široká ako aj odborná verejnosť môže rozšíriť obzor v pivnej kultúre. Môže zažiť dotyk malých pivovarov z domácej, ale aj zahraničnej produkcie. Spozná, že pivo nie je len svetlé a občas aj teplé, ale na svete sa vyrábajú aj pivá odrodové a dokonca aj také, čo chutia. Veľa návštevníkov bolo prekvapených, keď sa im v ústach objavili nuansy ananásu, banánu alebo chladnúceho piškótového cesta. Ak totiž holdujete tomuto zlatistému moku a máte odpitý nejeden sud, mali by ste sa posunúť niekam vyššie. ADAMFEST vám v tomto prípade poskytne na jednom mieste neskutočne širokú paletu skúseností. Slnko nám prialo, a tak sa pivko dobre popíjalo. Kto sa neukryl pred slnkom, musel sa klimatizovať dobre oroseným z vnútra. Aj takýto spôsob bol efektívny.

Pivo sa sekalo, varilo i miešalo...

Podujatie ADAMFEST sa otváralo somelierskou disciplínou sabrage. Teda slávnostným sekaním sektu. V tomto prípade sa nesekal sekt obyčajný, ale pivný. Deus, belgické pivo dozrievajúce v oblasti Champagne, bolo pre mňa tak trochu výzvou. Po skúšobnom seknutí sme však zistili, že je to možné. A tak sa pri otváraní festivalu malých pivovarov návštevníkom naskytla možnosť ochutnať tento skvost. Na pódiu sa uskutočnila aj live cooking show a ľudia pocítili hlad. Pre tento prípad bola možnosť ochutnať pečeného býka priamo z biofarmy za rohom. Komu sa neušlo, musel hlad uhasiť pivom. Nie len fľaškovým či čapovaným, alebo ako v mojom podaní aj miešaným. Pre tento festival som pripravil miešaný nápoj na báze piva. Kto ochutnal, uznal, že pivo je všestranné. Talianske limoncello s tmavým pivom a čerstvými kumkvátmi je vhodná letná kombinácia. Sprievodný program sme si mohli vychutnať v podaní niekoľkých hudobných zoskupení a všetko moderoval pánko z rádia Európa 2. Skalné jadro sa pri závere festivalu zišlo v chatke punkového pivovaru a zábava pokračovala vo voľnom štýle. Dopili sme im, čo im ostalo a niektorým z nás sa ušlo aj pamätné tetovanie na najrôznejšie časti tela. Pivovar si nás teda poznačil, aby nás budúci rok spoznal v dave. Posledný z nás sa rozišli na neďaleké hotely až vo chvíli, keď v neskorých nočných hodinách dorazila osviežujúca búrka.
Už sa tešíme na budúci rok. Nech sa takýmto podujatiam darí čoraz lepšie a lepšie.

Autor: Tomáš Šajgal

Foto: Michal Babic

Kalendár podujatí

Po Ut St Št Pi So Ne
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
       
Po Ut St Št Pi So Ne
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
       
Po Ut St Št Pi So Ne
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Po Ut St Št Pi So Ne
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031